2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" predstavio treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa
Turističkoj djelatnosti - 131,7 miliona eura!

       - On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i poslovnih banaka vrijedan 12 miliona eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne 3 miliona eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predstavljajući danas na "Premijerskom saatu" treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa koji je samo za turizam vrijedan 67,85 miliona eura do 2022. "što je samo kratkoročni set mjera".

Predsjednik Vlade je rekao da je dugoročni set predloženih mjera koji će se primjenjivati do 2024. godine, a koji će Vlada sjutra predstaviti, ukupno iznositi 131,7 miliona eura.
Premijer je kazao da je podrška Vlade snažno prisutna od početka, tako da ne treba govoriti u kategorijama očekivanja ili pretpostavki, jer institucije već uveliko mjesecima rade svoj posao.
- Proces donošenja trećeg seta mjera je bio nešto duži nego što smo planirali, ali vjerujem da je svakome dobronamjernom u Crnoj Gori jasno da smo morali analizirati cjelokupnu situaciju kako bi mjere bile adekvatne. Kada smo ušli u taj proces, odmah nakon drugog seta mjera, situacija je bila drukčija. Nijesmo imali aktivnih slučajeva zaraze, a stanje u regionu i na drugim emitivnim tržištima se smirivalo. Svjedoci smo da je tokom juna ta situacija nažalost promijenjena. Stoga će, kao što sam kazao, Vlada kroz treći set mjera opredijeliti gotovo 200 miliona eura za turizam kroz kratkoročne i dugoročne mjere i time još jednom demonstrirati volju da se kroz punu podršku bavi upravljanjem izazovima u turizmu, ali i u svim drugim sektorima kako bi se crnogorska ekonomija vratila na put razvoja, koji je trasiran prije ove krize – kazao je premijer.
   Predsjednik Vlade je podsjetio na prethodna dva seta Vladinih mjera podrške privredi i građanima rekavši da je od aprila u svrhu podrške isplati zarada zaposlenima u sektoru turizma i ugostiteljstva uplaćeno oko 12,14 miliona eura podrške za ukupno 40.422 zarade i da će Vlada podržati isplatu i za jun.
Govoreći o privredi u vrijeme pandemije predsjednik Vlade je rekao je u vrijeme pandemije digitalna ekonomija pokazala najveću otpornost na tu krizu svuda u svijetu i da kompanije kojima su informacione tehnologije osnovna djelatnost, sada bilježe rast, upravo zato što globalna potražnja ubrzano raste.
- U Ministarstvu nauke imamo u ovom trenutku registrovano oko 70 kompanija iz oblasti inovacija, od toga preko njih 30 su izvozno orijentisane, naravno ima ih mnogo više na našem tržištu. Imao sam prilike da se pojedinačno i zajedno srećem sa tim ljudima i zaista imamo veliki potencijal, izuzetan potencijal kad je u pitanju IT sektor, odnosno IT industrija u periodu koji dolazi.
Pratili smo, otprilike, oko šest kompanija u ovoj oblasti u ovom prethodnom vremenu kada je u pitanju njihova izvozna orijentacija i vjerujte mi da samo tih šest kompanija učestvuje sa 2,5 posto u izvozu u Crnoj Gori, samo šest kompanija, a prosječna zarada u njima je 1000 eura.“
Premijer je naveo šta je do sada urađeno na ovom planu i predstavio mjere koje su planirane:
- Olakšice za početak poslovanja – startapova i oni će biti oslobođeni poreza za period od 5 godina
- Olakšano zapošljavanje u inovacionoj djelatnosti – značajno umanjenje poreza i doprinosa, do 50%
- Oslobađanje od poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima
- Oslobađanje poreza na dobit od 100% za reinvestiranje u inovativne projekte
- Oslobađanje od poreza na dobit od 100% za ulaganje u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata
- Oslobađanje poreza na dobit za donacije naučno-istraživačkim institucijama
- Umanjenje poreza na nepokretnosti i izgradnju infrastrukture za inovacionu djelatnost
- I naravno, uspostavljanje Fonda za inovacije na kojem već radimo
- Ovo teško vrijeme nam je pokazalo da ovaj sektor, kao što sam na početku rekao, može pronaći najbolje odgovore ili većinu odgovora kako da održimo ekonomsku supstancu I stvorimo pretpostavke kada zdravstvena kriza prođe za ubrzani ekonomski razvoj. Na kraju ću reći samo da smo zajedno sa Univerzitetom pokrenuli izgradnju tehnološkog parka u Podgorici vrijednog preko 8 miliona eura koji će biti centralni, da kažemo, prostor koji će okupljati mlade istraživače, inovatore, njihovo povezivanje, razvoj različitih projekata i naravno kreirati odnosno širiti izvoznu orijentaciju. Na kratak rok očekujemo rezultate u ovom sektoru, baš na kratak rok.“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.




Posjeta : 570