1
Crnogorski premijer u trafostanici Lastva Grbaljska
Energetika oslonac - za oporavak ekonomije!

       - Ovdje pred nama je jedan je od najslikovitijih primjera našeg savremenog razvoja. Ovo postrojenje je srce nove crnogorske energetike i najljepša slika nove Crne Gore. Upravo ovakvu viziju našeg razvoja imali smo kada smo odlučili da obnovimo našu državnu nezavisnost i preuzmemo odluke o budućnosti u naše ruke. Zato smatram da je važno povremeno zastati pred konkretnim rezultatima. Ovdje su oni očigledni – i u tehničkom i u finansijskom smislu. Crna Gora je postala: energetsko čvorište jugoistočne Evrope, spona Balkanskog i Apeninskog poluostrva i regionalni lider u integraciji obnovljivih izvora energije. Dosljednim radom, bez suvišne pompe i samopromocije, dovršili smo ranije započeto, materijalizujući uloženi trud ove i prethodnih Vlada. No, istovremeno smo se aktivno prilagođavali savremenom razvojnom konceptu, otvarajući prostor za još brži rast. Među prvima u Evropi uhvatili smo korak sa novim trendovima u energetici. Bez centa finansijskih podsticaja, koristeći benefite tehnološkog napretka, danas radimo na realizaciji solarnih i vjetro-elektrana širom Crne Gore. Uz puno uvažavanje argumenata najšire javnosti, sa posebnim senzibilitetom odnosimo se prema pitanju zaštite životne sredine. Ovakvim pristupom, udahnuli smo novi život projektu izgradnje hidroelektrane Komarnica. Zelena energija i održivi razvoj su naše trajno opredjeljenje – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prilikom današnjoj poosjeti trafostanici u Lastvi Grbaljskoj.

Premijer je podsjetio na kapitalno važne odluke njegove Vlade, kojima, nijesmo dozvolili odlaganje investicija za neka druga vremena: Sporazumno smo raskinuli starteško partnerstvo u elektroprivredi i samostalno započeli najveći investicioni ciklus u njenoj novijoj istoriji. Podstakli smo dugo očekivanu intenzivnu revitalizaciju elektrodistributivnog sistema, odlučni ui da svaki crnogorski dom dobije evropski kvalitet napajanja energijom. Objedinili smo termoenergetski kompleks u Pljevljima i tako ga trajno stabilizovali. Djelovali smo odlučno i preuzimali odgovornost, sigurni da su poruke dežurnih kritičara bile samo puko politikantstvo. Rezultati naših aktivnosti, ali i muk oponenata na ove teme u jeku predizborne kampanje to jasno potvrđuju“ – kazao je predsjednik Vlade.
Premijer Duško Marković je govoreći o trafostanici Lastva Grbaljska rekao ocijenio da je Crnogorskom elektroprivioredni smstem posebno važan: „Uspješno strateško partnerstvo, sa jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi, šalje snažnu poruku – kada je cilj jasan, a dobrobit obostrana, prisustvo stranog investitora je itekako poželjan činilac modernizacije i razvoja. Zato danas u objektu građenom najboljim raspoloživim tehnikama, vrijednom 35 miliona eura, svjedočimo i da su naši ljudi sposobni da se uhvate u koštac sa rokovima, da su kompromisi sa vrijednim i ograničenim prostorom našeg primorja mogući; da su izazovi teškog terena rješivi; i da se ciljevi moraju postavljati ambiciozno. Nema opravdanog razloga za sumnju u sposobnost naših kompanija i naših ljudi. Odlučnošću u odsudnim momentima, predanim radom i odgovornim pristupom Crnogorski elektroprenosni sistem je iskoristio svoju šansu i širom otvorio vrata Evrope cjelokupnoj crnogorskoj energetici. Sve to za tek nešto duže od jedne decenije postojanja CGES-a – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.
Premijer ke rekao da ovaj rezultat dokazuje potencijal i obavezuje na njegovo puno iskorišćavanje. „Za dobrobit crnogorske ekonomije i podizanje životnog standarda svih naših građana na nivo zapadnog svijeta, kom težimo, svijeta na koji smo, sa ovog mjesta, u energetskom smislu, već ostvarili, dozvolite da upotrijebim vašu terminologiju, direktan priključak“ – kazao pe predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u trafostanici Lastva Grbaljska.





Posjeta : 626