Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Predsjednik Vlade Crne Gore na sastanku sa delegacijom austrijske firme Doplmajer
Sjever valorizovati - brzo i održivo!
- Vlada Crne Gore želi da u kratkom roku, ali na održiv način, valorizuje razvojni potencijal, prije svega na sjeveru države, kako bi obezbijedila bolji životni standard građanima - saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa delegacijom austrijske firme Doplmajer, predvođene direktorom Doplmajer-Garaventa grupacije Mihaelom Doplmajerom. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na radnoj večeri u Londonu, učesnicima Private Wealth Foruma
Crna Gora nudi - ambijent za poslovanje!
- Članstvo u NATO, otvaranje gotovo svih poglavlja u pregovorima sa EU, stabilan makroekonomski ambijent, značajni infrastrukturni projekti koji se realizuju i koji su planirani, kao i jasni pravci budućeg razvoja zemlje, predstavljaju osnovne razloge zbog kojih su brojni investitori iz svijeta pokrenuli svoje biznise u Crnoj Gori. Naša zemlja kroz kompetitivan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima u oblasti turizma, energetike i poljoprivrede, nudi značajne povoljnosti stranim investitorima - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, pred polazak za SAD, sinoć u Londonu, na radnoj večeri u organizaciji Porto Novi, govorio većem broju uglednih poslovnih ljudi učesnika Private Wealth Foruma.  
 
2
Crnogorski premijer na pitanje o poskupljenju struje od 1. maja
Ukidanje naknade - smanjuje račune
       - Ono što jeste u nadležnosti Vlade, to je određivanje naknade za obnovljive izvore energije, koju u zavisnosti od ulaska u sistem investicija u ovoj oblasti, Vlada definiše prema metodologiji. Kao što smo i obećali na početku ove godine, sagledavali smo u prethodnom periodu sve mogućnosti kako bismo pravično rasporedili teret obnovljivih izvora na sve potrosače. U tom smislu, donijeli smo odluku da od 1. juna ove godine ukinemo naknadu za obnovljive izvore i da taj trošak umjesto potrošača plaća Vlada iz sredstava prikupljenih od zagađivača, a kroz akcizu na ugalj. Ova stavka čini oko 5 odsto računa kod potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1,5 odsto računa potrošača koji troše do 100 eura. Dakle, ukidanjem ove naknade, koja će se ubuduće finansirati od strane zagađivača (emitera ugljen-dioksida) računi će biti manji između 1,5 odsto i 5 odsto, što je jedno od najvećih, zabilježenih umanjenja računa - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković na "Premijerskom satu" i podsjetio da kroz dvije grupe programa, Vlada subvencionira račune za utrošenu električnu energiju za oko 17.000 domaćinstava. Po prvi put su prepoznate i one kategorije kupaca, koje nikada ne mogu biti isključene sa mreže, bez obzira na eventualni dug. 
 
2
Nacionalna turistička organizacija predstavila slogan i vizuelni identitet pojekta „Domaći ukusi“ – Dobro.Bolje.Domaće
Turistički brend jačaju - autohtoni proizvodi!
    - Zajedništvo vrijednih domaćina, vrijednih preduzetnika u sektorima poljoprivrede, trgovine i turizma. Ovim partnerstvom, kako je kazao, proizvođači osiguravaju plasman proizvoda, preduzetnici u turizmu i trgovini obogaćuju svoju ponudu i građanima i turistima nude kvalitetne i svježe proizvode sa više boje, više mirisa i više ukusa. Takođe, ovim partnerstvom čuvamo našu tradiciju, našu kulturu, naše specifičnosti, naše autohtone proizvode i jačamo naš turistički brend - naglasio je Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na predstavljanju slogana i vizuelnog identiteta pojekta „Domaći ukusi“ – čiji je slogan "Dobro.Bolje.Domaće". 
 
1
Crnogorski premijer u razgovoru sa predstavnicima četiri NVO
Vlada posvećena - očuvanju solane!
          - Vlada Crne Gore snažno je posvećena očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane, revitalizaciji tog prostora pa je u tom kontekstu obezbijedila zakonsku i plansku zaštitu lokaliteta, kazao je premijer Duško Marković na sastanku sa predstavnicima četiri NVO - EuroNatur Foundation, BirdLife International, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Dr. Martin Schneider-Jacoby Association. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik EBRD ocijenili
Brojne mogućnosti za - napredak i ulaganja!
         - Crna Gora je postigla odlične rezultate u ekonomskoj politici, ima dobru razvojnu perspektivu i brojne mogućnosti za napredak i ulaganja, u čemu će imati podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika EBRD Sume Čakrabartija. 
 
1
Predsjednik kineske kompanije CCCC obećao crnogorskom premijeru
Ispoštovaće rok - za prvu dionicu!
    - Prva dionica auto-puta Bar - Boljare biće završena sredinom iduće godine i taj rok će biti ispoštovan, obećao je predsjednik kineske kompanije CCCC Liu Ćitao na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Dubrovniku kojem su prisustvovali i potpredsjednik CCCC Ven Gang i predsjednik CRBC Lu Šan sa saradnicima.
Marković je istakao važnost projekta za sveukupan razvoj Crne Gore i naglasio da se radovi moraju završiti u definisanom roku.  
 
1
Crnogorska delegacija na proljećnom zasijedanju MMF i Svjetske banke
Bankarski sistem - solventan i likvidan!
       - Uprkos rezoluciji dvije nesistemske banke, pokazatelji na nivou sistema ukazuju na pozitivne performanse, koje karakteriše visok koeficijent solventnosti, visoka likvidnost i dalji pad nekvalitetnih kredita - istakao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić u razgovoru sa šefom misije MMF za Crnu Goru Srikantom Šesadrijem prezentujući makroekonomski ambijent u Crnoj Gori.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore u Dubrovniku razgovarao sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine
Prioritet je - prioritetna dionica!
    - Završetak prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare bila je najvažnija tema današnjeg bilateralnog sastanka. Predsjednik Li Kećijang jasno je saopštio da je već dao instrukcije njihovoj kompaniji da završi prvu dionicu auto-puta u doglednom roku, i ne samo to, nego i da radovi budu izvedeni po najvišim mogućim standardima i u punom kvalitetu - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković koji je u Dubrovniku, na Samitu Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, imao razgovor sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom. 
 
1
Ugovorena izrada tehničke dokumentacije i izgradnja infrastrukture Ski-centra Žarski
Projekat za tri - radovi za 10 mjeseci!
       Izvođač, konzorcijum „Naš Mojkovac“ sa sjedišem u Podgorici, kojeg zastupa „Inženjering put“ Podgorica, obavezao se ugovorom da će izradu Glavnog projekta završiti u roku od tri mjeseca od dana potpisivanja ugovora, dok je za izvođenje radova rok 10 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.
To je plod danas potpisanog ugovora koji je potpisala Vlada Crne Gore o izradi tehničke dokumentacije i izgradnji infrastrukture za potrebe razvoja ski-centra Žarski u Mojkovcu. Vrijednost ugovora iznosi 1,478 miliona eura, koje će Vlada Crne Gore izdvojiti iz kapitalnog budžeta. 
 
0
Projekat tranzicije nekadašnjeg brodogradilišta u servis luksuznih jahti
Nova industrija zaposliće - 450 radnika!
                -Projekat tranzicije nekadašnjeg brodogradilišta u servis luksuznih jahti uspješno razvija u skladu sa planovima, da predstavlja novi vid razvoja naše zemlje, te da se očekuje da u novoj industriji kada bude u punom pogonu bude zaposleno do 450 radnika - saglasili su se danas na sastanku u Bijeloj predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i čelnici renomirane holandske brodograđevne kompanije Damen Komer Damen i Porto Montenegra Nj.E. Muhamed Al Šaibani.  
 
0
Panel konferencija "Zaposlimo domaće"
Zapošljavanje domaćih - benefit za sve!
    - Zapošljavanje domaće radne snage benefit je za sve – radnike, poslodavce, državu – poručeno je sa Panel konferencije „Zaposlimo domaće“.
Javnu kampanju države, u susret turističkoj sezoni, organizovali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje. Skup, čiji je cilj da se nezaposlena lica iz Crne Gore zaposle tokom ljetnje sezone, otovorio je ministar rada i socijalnog staranja i Kemal Purišić. 
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na konferenciji povodom završetka projekta „Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu u Crnoj Gori”
Za ekonomiju baziranu - na znanju i inovacijama!
    - Crna Gora će razvijati ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama, a istovremeno će raditi i na zaustavljanju odlaska talentovanih u druge zemlje, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na konferenciji povodom završetka projekta „Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu u Crnoj Gori”.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore primio delegaciju CRBC, na čelu sa predsjednikom kompanije Du Feijem
Prva dionica - sredinom naredne godine!
       - Radovi na prioritetnoj dionici Smokovac – Uvač Mateševo Autoputa Bar – Boljare dobro napreduju te da nema nikakvih dilema da će prva dionica najvećeg infrastrukturnog projekta u novijoj istoriji Crne Gore biti završena do sredine naredne godine - ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića sa delegaciju CRBC, na čelu sa predsjednikom kompanije Du Feijem.
Na sastanku su nađena rješenja i za sva otvorena pitanja u vezi sa prioritetnom dionicom.
 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini
Trgovina zabranjena - nedjeljom i praznicima!
    - Kako se ovim zakonom uredjuje trgovina na malo i veliko, predlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo - saopštilo je Ministarstvo ekonomije poslije sjednice na kojoj je Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja, koji ima za cilj unapredjenje položaja radnika u Crnoj Gori.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore na sastannku sa privrednicima koji organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori
Olakšice povećavaju - minimalne zarade!
    - Razmišljamo i da damo neke olakšice koje se tiču poreskog opterećenja rada. Već razmišljamo i o tome. Mislim da ćemo veoma brzo izaći i sa konkretnim predlogom. Vodimo taj dijalog sa našim socijalnim partnerima. ... Vjerujem da će doći do povećanja minimalne zarade, ali i do smanjenja poreske stope opterećenja rada koje će relaksirati poslodavce, a povećati standard i plate zaposlenima - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa privrednicima koji je, kao i svake godine, organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori. 
 
2
Fabrika mineralne vode „Rada“ ponovo otvorena u Bijelom Polju
"Ugasiće žeđ" za - uvozom od osam miliona!
-Pred nama je nova fabrika koja će doprinositi rastu naše ekonomije. Proizvodnja zahvaljujući kojoj, na temeljima tradicije nekadašnje RADE, otvaramo nova, kvalitetna i održiva radna mjesta. I dodatno – valorizujemo izdašne prirodne potencijale koje posjeduje ovaj kraj. Ovom proizvodnjom supstituišemo uvoz kisjele vode u vrijednosti od blizu osam miliona eura, i taj novac ostaje u našem privrednom sistemu i doprinosi razvoju i boljem standardu – naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući danas u Bijelom Polju fabriku mineralne vode „Rada“.
Nekadašnji bjelopoljski gigant, čija je reputacija kvaliteta prevazilazila granice Crne Gore, vraća se na domaće tržište sa starim kvalitetom, ali novim vizuelnim identitetom. U obnovu fabrike i pripadajuće infrastrukture uložena su četiri miliona eura. 
 
2
Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju
U Crnoj Gori - solarna elektrana!
   - Naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike, Crna Gora čak će i premašiti ambiciozni plan udjela obnovljivih izvora energije, te nema odustajanja od ekološke Crne Gore - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju.
Crnogorski premijer dodao je da će se u našoj zemlji graditi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore otvorio Ski centar Kolašin 1600
Od šuma i livada - prestižni ski centar!
    - Evo, danas svjedočimo realizaciji razvojne vizije sjevera i cijele zemlje, rekao bih i više od toga. Danas svjedočimo da riječi i obećanja i planove koje imamo kad je u pitanju razvoj pretvaramo u djela. Otvaranjem Skijališta 1600 ustvari ulazimo u poslednju fazu završetka kolašinskog skijaškog rizorta, koji ce biti podstrek ne samo za Kolašin, nego za sjever u cjelini. Vjerujem da ce ovaj projekat i ono sto radimo kada je u pitanju zimski turizam i skijaški centri na Bjelasici, na prostoru Opštine Mojkovac, na prostoru Opštine Bijelo Polje i Berane biti snažan podsticaj za dalji razvoj sjevera i njegov ukupni progres - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući danas Ski centar Kolašin 1600. 
 
1
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Lješanskoj nahiji predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019.
Voda za - domaćinstva u 15 opština!
    - Planirana je izgradnja 31 vodovoda, sa 40 kilometara primarne i 15 kilometara sekundarne vodovodne mreže. Realizacija ovih projekata doprinijeće stvaranju boljih uslova života i rada na seoskom području. Vodu će dobiti oko 3.500 udomaćinstava u 15 opština, širom Crne Gore“, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas u Lješanskoj nahiji predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|