1
Premijer obišao gradilišta turističkog kompleksa Đalovća pećine
Dolaziće svijet - dolazi prosperitet!

       - Počinjemo samo jedan u nizu projekata koji su vezani za valorizaciju Đalovića pećine, državnog projekta koji je vrijedan više od 19 miliona eura. Ovih dana i ovim projektom počinjemo da trošimo 10. milion. Izgradnjom mosta i rekonstrukcijom puta Bistrica - Gubavac, trasa duga 9 km, pet miliona je vrijedan projekat. Istovremeno, ugovoorili smo radove na izradi vizitaring centra sa pratećim projektima koji uključuju i reegulaciju korita rijeke Bistrice i novog, lijepog ambijentalnog osta. Ugovorili smo i radove na uređenju Đalovića pećine u potpunosti, vrijedne oko 4,5 miliona eura - naglasio je premijer Duško Marković, koji je danas obišao gradilišta turističkog kompleksa Đalovća pećine.

- Odlično teče, u planiranimm rokovima i postavljanje žičare od manastira prema Đalovića pećini, finiširaju se radovi na putu Bistrica - manastir Podvrh, takoo da ubrzo očekujemo asfaltiranje. Petnaestog maja 2018. rekli smo da ćemo ove projekte završiti, danas sa zadoovoljstvom mogu to da potvrdim - ukazzao je Marković i naglasio:
- Nijesmo čeprkali po Bistrici, nego radimo kvalitetno infrastrukturu, projekat koji će po svojim speleološkim vrijednostima biti prepoznst na cijeloj planeti. Vjerujem da će građani svijeta dolaziti u Bistricu, da posjete Đalovića pećinu, da vide to arheološko i speleoško čudo. To je prilika za svakoga od vas, zza agilno i sposobno rukovodstvo opštine da na bazi tog potencijala razvija i podstiče druge djelatnosti, da ovdje mladi dobijaju posao, da ne idu van Bijelog Polja i Crne Gore.
- Ova vlada posvećena je razvoju sjevera. Od ugovorenih 55 miliona za sjever, 30. tročimo na Bijelo Polje. Danas je Bijelo Polje gardilište, razvojno područje i perspektiva je sasvim izvjesna - zaključio je premijer.
- Zahvaljujući Vladi, na čelu sa Duškom Markovićem, dočekali smo i ovaj dan. Ovaj dan je tek početak za prosperitet Bistrice. Bistrica je postala veliko gradilište. Malo kad je bilo da sto bistričkih radnika radi na objektima, a preko 100 ih je našlo uhljebljenje. Odavde do klisure 90 odsto su radnici iz Bistrice, a koliko će ih tek biti kada se obbjekti završe, kad put stave u promet, kada se otvori Đalovića klisura, kada se sa Nacionalnim parkom povežeĐalovića pećina, klisura dugačka 16 kilometara. Ona je još 1968. proglašena nacionalnim parkom i to treba da se obnovi. Dobijamo dosta, a dobićemo još više,zahhvaljujući tome što je Vlada ispunila sve naše zahtjeve. Imamo još jedan. U toku je izgradnja vodovodne mreže i očekujemo pomoć Vlade Crne GGore, da bi se snabdjelo 700 domaćinstava - napomenuo je najstariji mještanin Bistrice učitelj u penziji, Milisav Đurović.




Posjeta : 669