0
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo bespovratnu podršku od 834 hiljade eura
Dvije trećine - otišlo na sjever!

- I ovi dobri rezultati potvrda su najavljenog - da je ovogodišnji Agrobudžet izdašan, domaćinski, razvojni i da će biti nova šansa za veliki broj korisnika. Takođe, rezultati potvrđuju da se, i pored velikih izazova sa kojima smo se suočili zbog pandemije koronavirusa u proteklih pet mjeseci, sve mjere i programi ovogodišnjeg Agrobudžeta nesmetano realizuju - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Milutin Simović predstavljajući Agrobudžet za ovu godinu kroz koji je 617 poljoprivrednih gazdinstava, od čega dvije trećine iz sjevernih opština, ostvarilo je bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku mehanizacije i opreme. Ukupno je investirano 1,7 miliona eura, a Ministarstvo je isplatilo bespovratnu podršku od 834 hiljade eura.

Simović je podsjetio da je, pored toga, u cilju ublažavanja posljedica pandemije poljoprivrednicima i ribarima Vlada obezbijedila i dodatne mjere podrške: avansnu isplatu premija u stočarstvu i biljnoj proizvodnji; plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede; jednokratnu podrška korisnicima staračkih naknada; jednokratnu pomoć privrednim ribarima; intervencije na tržištu u cilju održavanja stabilnosti tržišta i dohotka proizvođača; povoljne krediti za nabavku obrtnih sredstava; plaćanje kamate korisnicima tih kredita u grejs periodu.
Po dobroj praksi, rezultati javnog poziva za podršku nabavci mehanizacije predstavljeni su na terenu. Danas, u Bijelom Polju, u selu Kneževići, kod vrijednog domaćina Željka Bojovića, zajedno sa domaćinom lokalne uprave, predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem.
Simović je istakao da je za javni poziv za dodjelu podrške nabavci mehanizacije vladalo veliko interesovanje, kao i prethodnih godina, te da je zbog toga trajao svega desetak dana.
Poljoprivrednici su nabavili 1.382 komada poljoprivrednih mašina i opreme koji će im pomoći da olakšaju proizvodnju, povećaju produktivnost i konkuretnost svoje proizvodnje.
Potpredsjednik Simović izrazio je zadovoljstvo što je 66 odsto podrške isplaćeno proizvođačima sa sjevera, od čega je najviše bilo korisnika iz Bijelog Polja (113), što je jedan od razloga predstavljanja rezultata u ovoj opštini.
Potpredsjednik je saopštio da je ukupno za četiri godine, samo kroz ovu mjeru, nabavljeno preko 5.500 komada mehanizacije i opreme, u šta je investirano 6,4 miliona i isplaćena bespovratna podrška u iznosu od 3,2 miliona eura.
- Nastavljamo sa ovom i sa svim drugim mjerama i više i izdašnije. Pokazali smo da odgovorno i zajedno možemo ostvariti dobre rezultate. Upravo danas svjedočimo rezultatima jedne takve saradnje. Saradnje između Vlade, odgovorne lokalne samouprave i vrijednih domaćina. Pred nama su nove pobjede, koje ćemo zajedno obilježavati i zajedno se radovati novim iskoracima - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je od 617 korisnika na nivou Crne Gore, 113, odnosno više od 18 odsto iz opštine Bijelo Polje.
To, kako je naglasio, pokazuje da se u Bijelom Polju vrijedno radi i da se rezultati toga rada vide kroz nove investicije u opremu, mehanizaciju, nove zasade.
On je naveo da su poljoprivredni proizvođači iz Bijelog Polja kroz ovaj javni poziv nabavili 17 motokultivatora, 35 motokosačica, 12 samohodnih freza, 8 traktorskih kosačica, 32 sakupljača sijena, 15 traktorskih freza, 18 prikolica I druge opreme.
Smolović je tim povodom, kao i povodom cjelokupne podrške razvoju poljoprivrede, preduzetništva i ruralnih područja u opštini Bijelo Polje, izrazio veliku zahvalnost Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i lično potpredsjedniku Simoviću.




Posjeta : 652