0
Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020
Za osam programa - 40 miliona!

       Na području Crne Gore, Italije i Albanije u predstojećem periodu biće sprovedeno osam projekata ukupne vrijednosti 40 miliona eura, kroz koje će biti sprovedene aktivnosti u brojnim oblastima, među kojima su zdravstvo, kultura, zaštita životne sredine i unapređenje turističke ponude.
U Podgorici su danas dodijeljeljeni grantovi za osam tematskih projekata koji su podržani u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, ukupne vrijednosti 40 miliona eura, od čega crnogorskim partnerima pripada 10,5 miliona eura.

- U procesu pripreme tematskih projekata smo imali priliku da vidimo sve odlike trilateralnog modela prekogranične saradnje, koji se u finansijskoj perspektivi 2014-2020 pokazao kao veoma uspješan, budući da zemljama koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji pruža mogućnost da na najbolji način iskoriste iskustva i najbolje prakse države članice i na taj način unaprijede svoje kapacitete i usvoje evropske standarde u različitim oblastima - rekla je zamjenica glavnog pregovarača i nacionalni IPA koordinator, Ivana Glišević Đurović.
Ona je istakla da projekti obuhvataju realizaciju zajedničkih aktivnosti u oblastima kulturne saradnje, upravljanja i reagovanja u vanrednim situacijama, zdravstvene zaštite, poljoprivrede, unapređenja turističke ponude, bolje povezanosti programskog područja i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.
I crnogorsko Ministarstvo kulture, kao jedan od korisnika granta, učestvuje u Programu u više projekata, i to kao glavni, projektni, ili pridruženi partner. Rezultat projekta „3C – Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija“, koji je vrijedan gotovo 4,3 miliona eura, biće stvaranje multifunkcionalnih kulturnih centara koji će u najvećem dijelu biti korišćeni za realizaciju rezidencijalnih programa namijenjenih umjetnicima iz regiona, kao i uspostavljanje regionalne mreže preduzetnika u kulturi u cilju razvoja kreativnih industrija.
Projekat 3C predviđa restauraciju Zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru, za koju je predviđeno osnivanje kreativnog haba sa smještajnim kapacitetima namijenjenim umjetnicima, restauraciju zgrade Kinostudija u Tirani i uspostavjanje „Umjetničkog parka“, restauraciju trga Gamzi u Bariju i nabavku savremene opreme u Regiji Molize, koja će služiti za promociju kulturne baštine uključenih država“, rekao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.
Daniela Çekani iz Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Albanije ocijenila je da je Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora jedini program u ovom dijelu Evrope koji prati inovativni pristup izrade i finansiranja tematskih projekata. Izrazila je očekivanje da će uključeni partneri do kraja dokazati da je ova ideja dobra i da će aktivnosti koje će se finansirati zaista donijeti promjene na ciljanim teritorijama.
Gilles Kittel iz Evropske komisije istakao je da su prekogranični programi mehanizam za spajanje ljudi i dostizanje koherentne EU, i da je unapređenje saradnje od ključnog značaja, imajući u vidu izazove sa kojima se EU suočava. Izrazio je nadu da će odobreni projekti biti održivi i donijeti rezultate ne samo sada, već dugoročno.
I šef zajedničkog sekretarijata ovog Programa, Mauro Novello, smatra da tematski projekti moraju da vode do konkretnih i dugotrajnih učinaka po stanovništvo. Čestitajući korisnicima odobrenih projekata, naglasio je da ih očekuje intezivan rad na sprovođenju planiranih aktivnosti u cilju što efikasnijeg korišćenje dodijeljenih sredstava EU.





Posjeta : 1048