Sedmica - Ekonomija

0
Veliki program ulaganja Kuvajta
U naftni sektor 40 milijardi $!
             Kuvajt namjerava da za sljedećih 15 godina uloži do 40 milijardi dolara u osavremenjivanje zastarjelih naftnih postrojenja i povećanje kapaciteta proizvodnje na četiri miliona barela dnevno, izjavio je Hani Hussein, čelnik državne energetske kompanije.

 
 
0
Uoči sastanka kartela OPEC
Cijena nafte iznad 43 $!
             Cijene sirove nafte porasle su u danas iznad 43 dolara po barelu zbog bojazni da će naftni kartel OPEC smanjiti proizvodnju kako bi zaustavio najnoviji pad cijena.  
 
0
U pregovorima sa najvećim kineskim proizvođačem PC računara
IBM odustaje od proizvodnje PC!
             IBM je odlučio prodati svoj odjel za proizvodnju personalnih računara, odredivši mu cijenu od čak dvije milijarde dolara, objavio je u petak The New York Times.  
 
0
Elektronske kompanije u iščekivanju odluke
Budućnost gorivih ćelija na UN!
             Na sjednici komiteta Ujedinjenih nacija koja će biti održana sledeće nedelje, biće donijeta odluka o dozvoli unošenja mobilnih uređaja sa gorivim ćelijama u avione koji saobraćaju na komercijalnim letovima. Ta odluka će biti od vitalnog značaja za budućnost gorivih ćelija zanovanih na metanolu, koje su alternativa uobičajenim litijum-jonskim akumulatorima. 
 
2
U Evropskom udruženju za energiju vjetra tvrde da se mnogi protive vjetrenjačama iako ne znaju puno o njima
"Duvaju" energiju za cijelu Evropu!
             Evropsko udruženje za energiju vjetra (EWEA) tvrdi da bi mogla zadovoljiti energetske potrebe čitave Evrope ali da se prvo moraju prevladati predrasude vezane za taj način opskrbe energijom.  
 
2
Carinama bi bili podložni američki proizvodi od kukuruza do tekstila
STO odobrila sankcije SAD!
             Svjetska trgovinska organizacije dala je dozvolu nekolicini zemalja da uvedu sankcije prema Sjedinjenim Američkim Državama.
             Odluka je rezultat zakona kojim se dozvoljava američkim vlastima da nameće dažbine uvoznoj robi za koju smatra da je suviše jeftina i da tako dobijena sredstva prosleđuje američkim kompanijama.
 
 
2
Ulagači ubrzavaju prodaje dolara
Tržište melje dolar!
             Kako prodaja američke valute na svjetskim tržištima dobija na zamahu, tako kurs dolara iz dana u dan postiže nove rekordno niske nivoe prema najvažnijim svjetskim valutama. 
 
2
Rudarske kompanije i rast cijena nafte srušili evropske indekse
Pad cijena dionica!
            Evropske dionice danas su zabilježile pad cijena, predvođen dionicama rudarskih kompanija pod uticajem izjava iz diva te industrije BHP Billitona da visoke cijene bakra možda nisu održive, rezultiravši padom vrijednosti najznačajnijih berzanskih indeksa. 
 
1
Najviši ikad zabilježeni kurs eura u odnosu na dolar
Euro - 1,3 dolara!
       Kurs eura dostigao je danas na svjetskim deviznim tržištima najviši ikad zabilježeni nivo u odnosu na američku valutu, 1,3035 dolara.
          Stalne brige oko visokih cijena nafte i američkih manjkova u proračunu i trgovinskoj razmjeni sa svijetom gurnuli su kurs “zelene” valute u nove dubine. Prošle nedelje kurs dolara po prvi put se spustio prema euru od njegovog lansiranja 1999. na 1,3 dolara za euro.
 
 
1
Dr Gordana Đurović:Pogled iz Crne Gore
Svi su na dobitku
         Ovaj model je krajnje pozitivna inicijativu EU i države članice trebada
je iskoriste jer je u obostranom interesu i Crne Gore i Srbije: ne samo da će ubrzati njihovo približavanje Uniji već i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, i pospešiti integraci o ne i reformske procese u Srbiji.
 
 
1
Sve oči uprte u američko ministarstvo finansija
Rekordni kurs eura!
          Kurs eura približava se ponovo rekordnom nivou prema dolaru kako devizna tržišta nervozno iščekuju podatak o prilivu kapitala u SAD, s obzirom na zabrinutosti oko toga kako će SAD finansirati svoj golemi trgovinski manjak. 
 
1
Gotovo sve jake valute jačaju u odnosu na američku
Dolar klizi sve niže!
             LONDON - Kurs eura dosegnuo je proteklog vikenda na svjetskim deviznim tržištima rekordno visokih 1,3 dolara, prije nego što su oštri protesti iz evropskih institucija zaustavili njegovu daljnju aprecijaciju.
             Kurs eura u srijedu je dosegnuo najvišu ikad zabilježen nivo prema američkoj valuti, 1,3005 dolara, prije nego što se stabilizivao na 1,2973 dolara, skromnih 0,06 posto više nego u vikendu prije.
 
 
1
Ovogodišnji Nobelov laureat za ekonomiju predlaže ukidanje MMF i Svjetske banke
Politika - "navlačenje zavisnika"!
         Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Edvard Preskot pozvao je na ukidanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. On je rekao da obje ove ustanove više štete nego što koriste svjetskoj privredi.  
 
1
Međunarodna konferencija "Tržišni i tehnološki trendovi u zemljama Adriatic regije"
U SiCG za IT 32 dolara!
         Ukupna lanjska vrijednost potrošnje kompanija na informacijsko-telekomunikacijsku tehnologiju (IT) u Adriatic regiji iznosila je više od 1,6 milijardi američkih dolara, od čega 337 miliona dolara u Srbiji i Crnoj Gori - podaci su koje je analitička kuća IDC Adriatics saopštila na juče održanoj međunarodnoj konferenciji "Tržišni i tehnološki trendovi u zemljama Adriatic regije". 
 
0
Jugoistočna Evropa u evropskom energetskom tržištu
Jedna mreža i tarifa!
         Potpredsjednica Evropske komisije Loyola de Palacio pozdravila je danas vijest o ponovnom povezivanju prenosnih mreža električne energije jugoistočne Evrope i Evropske unije, koje su bile prekinute od rata 1991. 
 
0
Predviđanja španskog premijera
EU - globalna sila!
         Evropska unija mogla bi u roku od 20 godina postati globalna sila bude li više ulagala u obrazovanje i ustrajala na putu društvenog rasta, izjavio je španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero. 
 
0
Wall Streetu bi najviše odgovarala pobjeda dosadašnjeg predsjednika
Berze iščekuju - Bush ili Kerry
         Rezultati izbornih anketa na Internetu uveliko su juče uticali na kretanje cijena američkih dionica - svaki put kad se činilo da se predsjednik George Bush približava ponovnom izboru cijene su ojačale, a kad se pokazalo da je još sve u neizvjesnosti - one su padale. 
 
0
Nordijske zemlje traže više poreze na alkohol u EU
Niski porezi - golemi problemi!
       Premijeri pet nordijskih zemalja odlučili su da ujedine napore kako bi podstakli EU na povećanje poreza na alkohol.
       "Svi smo se složili da bi nordijske zemlje trebale sarađivati s EU kako bi se povećali minimalni porezi (na alkohol), koji su zaista vrlo niski u poređenju s onima u nordijskoj regiji", kazao je norveški premijer Kjell Magne Bondevik za vrijeme pauze u razgovorima s kolegama iz Danske, Islanda i Finske u okviru sastanka Nordijskog vijeća u Stockholmu.
 
 
2
Kastro odgovorio Bušu
Kuba zabranila dolar!
       Kubanska vlada je saopštila da američki dolar neće više biti prihvaćen kao sredstvo plaćanja u gotovinskim transakcijama u zemlji, čime je de facto zabranila njegovu upotrebu.
       Od osmog novembra, stranci će na Kubi morati da plate proviziju od deset odsto na svaku zamjenu dolara za specijalnu konvertibilnu vrstu kubanskih pezosa.
 
 
2
Za proizvodnji struje u Njemačkoj više koriste vjetar nego vodu
Vjetrenjače oduvale hidroelektrane!
       Vjetrenjače su istisnule hidroelektrane s pozicije glavnog izvora obnovljive energije u Njemačkoj, objavio je promotivni odbor savezne zemlje Nordrhein-Westfalen za "energiju budućnosti".
       Odbor je istaknuo da brane na rijekama u Njemačkoj proizvode 20 milijardi kWh električne energije godišnje, dok će sve veći broj vjetrenjača do kraja 2004. proizvesti malo više od 20 milijardi kW.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13|