Sedmica - Ekonomija

1
U Njemačkoj, realizovan projekat tri kompanije
Najveća solarna elektrana!
          Kompanije Shell Solar, Geosol i WestFonde otvorile su u Espenhainu, kraj Leipziga, najveću solarnu elektranu na svijetu, snage 5 megavata (MW), objavljeno je na web stranicama kompanije Shell Solar.
 
 
0
EU izgubila rundu u borbi za primjenu Kyoto protokola
Putin na potezu
          Europska unija (EU) izgubila je rundu u svojoj borbi da transformiše Kyoto protokol iz nacrta u stvarni međunarodni sporazum.Ponedjeljak, 6. septembar bio je simbolični rok za potpisnike tog protokola da ga ratifikuju, uoči svog glavnog sastanka u Buenos Airesu u decembru. Zagovornici Protokola očajnički su se nadali da će ga Rusija ratifikovati na vrijeme tako da bi planirani sastanak u Argentini mogao biti prvi na kojem će se o Kyotu raspravljati kao o pravom umjesto o nacrtu sporazuma čija je budućnost pod znakom pitanja.
          Otkad je američki predsjednik George W. Bush odbacio Kyoto u 2001, sve oči bile su uprte u Rusiju, čija je ratifikacija nužna kako bi Kyoto protokol dobio dovoljnu podršku za sprovođenje.
 
 
0
EU bi mogla dopustiti prvu prodaju Genetički modificirano sjemenje na tržištu
Promocija GMO sjemenja?
          Evropska komisija će vjerojatno ove nedelje odobriti prvo genetički modificirano (GMO) sjemenje za komercijalnu upotrebu na teritoriji EU, uprkos raširenom otporu potrošača protiv biotehnološkog usjeva.
          Dosad nije bila dozvoljena upotreba nikakvog biotehnološkog sjemenja na nivou EU, ali su postojala neka nacionalna odobrenja u zemljama poput Francuske i Španije. To je značilo da samo poljoprivrednici u tim zemljama mogu kupovati i zatim saditi odobreno sjemenje. Međutim, prema utvrđenoj zakonskoj proceduri, jednom kada članica EU da zeleno svjetlo za prodaju sjemenja na svojoj teritoriji, uz pretpostavku da je udovoljila EU regulativi, Komisija je obavezna s vremenom da proširi to odobrenje na cijelu EU.
 
 
0
Libija traži investitora za naftnu industriju
Nafta na tenderu!
          Libija je izradila okvir za ugovaranje i postavila uslove za tender na kojem će biti ponuđena prava na istraživanje nafte u 15 blokova širom te goleme pustinjske zemlje, okrenuvši se tako transparentnim procesima kako bi privukla strana ulaganja u svoju sankcijama posrnulu naftnu industriju.
          Nekih 10 međunarodnih naftnih kompanija učestvovalo je na prezentaciji u glavnom gradu te zemlje. Nove prezentacije planiraju se održati u Londonu 15. septembra, nakon čega će se od kompanija koje još ne posluju u Libiji zatražiti da i služeno izraze svoj interes za ulaganjem do 28. septembra.
 
 
0
Od 1.septembra Holandija prekratila sebi muke sa euro sitnišem
Pet centi najsitnije!
          Novac je novac, ali sitnina umije ponekad da bude i opterećenje. Novčanik ili džepove čini težim, teško je pronaći upravo onu kovanicu koja vam je potrebna.
          Da li su holandskim kupcima muke sa sitnišem sada manje, ne znamo, ali je sigurno da se polako navikavaju na 1. septembra uvedenu suptilnu promjenu u upotrebi eura.Trgovcima u Holandiji je, naime, od tog datuma naloženo da sve cijene zaokruže na najbližih pet centi.Očekuje se da će ovaj potez drastično smanjiti potrebu za kovanim novcem u sitnijim apoenima, odnosno praktično nepotrebnim učiniti novčiće od jednog i dva centa.
 
 
0
Najveći američki proizvođač aviona želi ukidanje subvencija konkurentu bez upliva WTO
Boeing protiv Airbusa!
          Najveći američki proizvođač aviona Boeing požuruje ukidanje subvencija svom evropskom konkurentu Airbusu, koje će se naći u samom središtu novih pregovora između američke vlade i Evropske unije ovoga mjeseca.
          Dvije strane će održati pregovore o sporazumu postignutom 1992. kojim je evropskim vladama dopušteno da plaćaju i do 33 posto troškova za istraživanje i razvoj. Boeing ne želi da se takav dogovor primjenjuje na novu liniju aviona Airbus A-380, ali ne želi da čitav slučaj završi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).
 
 
0
Odložene mjere suzbijanja monopola pri određivanju cijena auto djelova
Proizvođači odlažu reforme EU
          Predlog Evropske unije (EU) o liberalizaciji tamošnje industrije rezervnih djelova, teške 10 milijardi eura, suočen je s novim kašnjenjima usled snažnog protivljenja proizvođača i nekih članova Komisije, saznaje se iz izvora upoznatih sa situacijom.
          Cilj tog predloga je da se otvori tržište koje je zaštićeno nacionalnim zakonima o pravima umnožavanja i dizajna. U 16 od 25 zemalja EU, vlasnici automobila trenutno moraju da kupuju rezervne djelove od trgovaca koji su povezani sa proizvođačem. Predlog će omogućiti trgovcima da nude djelove različitih proizvođača.
 
 
3
Uticaj demografije na reforme u zdravstvu i penzionom sistemu tema centralnih bankara svijeta
Nerazvijeniji sve stariji!
          Problemi sa kojima se suočavaju bogate države pripremajući se za starenje stanovništva blijede pred problemima siromašnijih država koje su pod teretom golemih dugova, ocjenjuju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).
          "Većina takvih država započinje s mnogo manje snažnim temeljima", izjavila je Anne Krueger, prva zamjenica izvršnog direktora te finansijske institucije. "One se bore s fiskalnim i ostalim makroekonomskim pritiscima, koji bi bili dovoljno teški i bez demografskih promjena. Nemaju prostora za disanje koje zakašnjele demografske promjene mogu zahtijevati.Sada trebaju preduzeti akcije izlječenja kako bi stvorile bolje fiskalne pozicije u vrijeme trenutno neobično dobrog globalnog društvenog okruženja".
 
 
2
Od 1. oktobra nove, zajedničke sigurnosne mjere Vise i Mastercarda
PIN sigurniji, brži, efikasniji!
          Kompanije Visa International i MasterCard International dogovorile su se o standardizaciji novih sigurnosnih mjera, metodologiji testiranja i postupku odobrenja za uređaje za unos PIN-a takozvanog PED (PIN Entry Device). Na taj način biće povećana sigurnost za sve unesene podatke potrošača. 
 
2
Prijedlog Njemačke središnje banke
Najsitnije kovanice van opticaja
          Predlog Njemačke središnje banke (Bundesbank) da se iz prometa povuku kovanice od 1 i 2 centa, manje novčane jedinice od eura, pokrenuo je ovih dana u Njemačkoj žestoku raspravu, a predstavnici političkih stranaka, trgovačkih udruženja i državnih instituta usprotivili su se povlačenju najmanjih kovanica iz prometa.
          Kako prozilazi iz intervjua koji je je stručnjak Bundesbanke za promet novca Wolfgang Soeffner dao dnevniku "Handeslblatt" od četvrtka, Njemačka središnja banka želi, po uzoru na Nizozemsku i Finsku, dopustiti zaokruživanje cijena, čime bi upotreba kovanica od 1 i 2 centa bila nepotrebna. I u Njemačkoj bi, međutim, kao i Nizozemskoj i Finskoj, najmanje kovanice i dalje ostale službeno sredstvo plaćanja. Bundesbank smatra da bi se izbjegavanjem svakodnevnog mukotrpnog prebrojavanja, skladištenja i transporta, bili ušteđeni milioni.
 
 
2
Istraživanja nafte u Evropi
Shell povećava ulaganja !
         Naftni div Royal Dutch/Shell najavio je da će ove godine povećati svoja kapitalna ulaganja radi oporavka poslovanja, pogođenog ranije ove godine skandalom zbog snižavanja njegovih dokazanih rezervi nafte i plina.
         Iz Shella su objavili da su povećali kapitalna ulaganja u svom evropskom dijelu poslovanja na istraživanjima i proizvodnji za 150 miliona, na 1,8 milijardu dolara.
 
 
2
Uprkos vijestima sa tržišta nafte
Povoljno za ulaganje !
          Činjenica da je rast cijena nafte na svjetskim tržištima najviše posljedica velike potražnje i zahuktalog globalnog društvenog rasta, a da su nedavne oštre korekcije cijena dionica stvorile povoljne ulagačke prilike, rezultovala je prošle nedelje snažnim porastom vrijednosti najvažnijih svjetskih berzanskih indeksa. 
 
2
Predviđanja MMF
Proizvodnja sve veća!
          Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato predviđa stopu rasta svjetskog društvenog proizvoda u ovoj i idućoj godini u visini od otprilike 4,6 posto.
          "Predviđamo snažan rast ukupnog svjetskog društvenog proizvoda, za otprilike 4,6 posto tokom ove i vrlo vjerojatno iduće godine", rekao je Rato u intervjuu za današnje izdanje španjolskog lista ABC.  
 
2
Uporedo sa porastom nasilja u Iraku i potražnji iz Kine i Indije
Novi rekord barela nafte!
          Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su dosegnule novi rekordni nivo, u visini od gotovo 49 dolara na američkom tržištu, usljed rasta nasilja u Iraku i upornog rasta potražnje iz Kine i Indije.
          Cijena barela sirove nafte za isporuku u septembru na njujorškom tržištu je dosegnula rekordnih 48,98 dolara,najviše u 21-godišnjoj istoriji tog tržišta. Ali potom je njen rast ublažen pa trenutno iznosi 48,63 dolara. Juče je skočila za 1,43 dolara, a od kraja juna uvećana je za gotovo 12 dolara. Barel nafte marke Brent u Londonu dosegnuo je rekordnu cijenu od 44,5 dolara, poskupjevši 17 centi.

 
 
1
Tema "Ekonomista"
Kuda ide Crna Gora?
      Uz sve brojne stare probleme, za Crnu Goru posebno, dodatno veliko opterećenje predstavlja činjenica da u njoj nema saglasnosti ni o "klasičnim" državnim pitanjima, ni o onima koje donosi vrijeme ubrzane modernizacije u čitavom svijetu. Umjesto da se bavi samo ekonomijom, materijalnim razvojem, procesima tranzicije i modernizacije po evropskim i svjetskim standardima, Crna Gora se još lomi na pitanjima državnog statusa, nacije, jezika, kulture, crkve...
      Još neriješeno pitanje statusa države - da li će biti samostalna, ili ostati u nekom savezu, i kakvom, sa Srbijom, kao, naravno, i to da li je i sadašnja unija sa njom cjelishodna - presudno određuje sadašnju političku situaciju, ali i ekonomsku klimu. Neizvjesnost u pogledu toga "da li smo država ili ne", dileme "šta je bolje", iščekivanja da se jednom već riješi "suverena ili ne Crna Gora" - sve to djeluje kao veliko opterećenje, a u "čekanju" gube se vrijeme i reformska energija, zbog čega trpe i procesi demokratizacije.
 
 
0
Zbog kršenja pravila o konkurentnosti
Otpužena Visa !
          Evropska komisija optužila je kompaniju Visa International za ograničavanje konkurencije čime je prekršila evropska pravila, piše The Financial Times.
          Te optužbe, koje bi mogle rezultirati kaznama, sadržane su u povjerljivom dokumentu poslanom Visi u ponedjeljak uveče. Sada će uslijediti istrage oko poslovnih praksi Vise i njenog rivala MasterCarda, koji zajedno kontrolišu gotovo 90 posto evropskog tržišta.
 
 
2
U Crnoj Gori na početku sezone lažni euri
Savršeni falsifikati od 200 eura
          Falsifikovane novčanice od 20, 50, 100, 200 i 500 eura pojavile su se, početkom turističke sezone na crnogorskom primorju. Stručnjaci i blagajnici u Centralnoj banci Crne Gore ocjenili su da su novčanice urađene primjenom savremene tehnologije. Falsifikati 200 eura ocenjeni su kao „savršeni“, lažni apoeni od 50 i 100 evra dobili su ocjenu „dobri“ i „manje dobri“, dok je novčanica od 20 falsifikovanih evra ocenjena kao „loša“.  
 
0
Dolar na najnižem nivou u poslednjih mjesec dana u odnosu na euro
Dolar na dnu!
             Dolar se danas zadržao na najnižem nivou u posljednjih mjesec dana u odnosu na euro, nakon što se krajem prošle nedjelje našao pogođen objavljenim podatkom o slabijem od očekivanja porastu američke zaposlenosti. Međutim djelimično je nadoknadio gubitke prema jenu uslijed pada cijena dionica na Tokijskoj berzi. 
 
1
Poslije prekida iračkog izvoza i štrajka u Norveškoj
Skače cijena nafte!
             Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima zabilježile najvišu cijenu u posljednjih 10 dana, budući su prekidi u izvozu iračke nafte i štrajk radnika naftne industrije u Norveškoj podstakli fondove na špekulativne kupovine. 
 
0
Poslije odluke članica Opeca da povecaju proizvodnju
Pala cijena nafte!
          Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla je danas dogovor o povećanju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno ili 8% od 1.jula, u nastojanju spuštanja cijena sirove nafte s 40 dolara po barelu, a takođe je obećan porast proizvodnje za dodatnih 500 000 barela dnevno od 1.avgusta. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|