1
Gotovo sve jake valute jačaju u odnosu na američku
Dolar klizi sve niže!

             LONDON - Kurs eura dosegnuo je proteklog vikenda na svjetskim deviznim tržištima rekordno visokih 1,3 dolara, prije nego što su oštri protesti iz evropskih institucija zaustavili njegovu daljnju aprecijaciju.
             Kurs eura u srijedu je dosegnuo najvišu ikad zabilježen nivo prema američkoj valuti, 1,3005 dolara, prije nego što se stabilizivao na 1,2973 dolara, skromnih 0,06 posto više nego u vikendu prije.


             Verbalna intervencija evropskih službenika sprečava daljnji rast kursa eura. Nedavne špekulacije u američkim i japanskim medijima da će američka administracija tolesirati slabiji dolar dala je podsticaj i jačanju japanske valute. Jen je tako poskupio 0,09 posto, na 105,5 jena za dolar.
                         "Dolar klizi naniže. Postoji sklonost ulagača prodaji dolara, a glavnu brigu predstavlja manjak u bilansu plaćanja", ocijenila je raspoloženje na tržištu Daragh Maher, valutni strateg u Caylonu. Dolar se spustio i 0,5 posto prema švajcarskom franku, tako da stoji 1,1712 franka. U odnosu na funtu jeftiniji je 0,04 posto, a funta iznosi 1,8567 dolara. Od početka oktobra kurs dolara spustio se pet odsto prema jenu i šest odsto u odnosu na euro, kako tržišta strahuju da SAD neće uspjeti privući dovoljno inostranog kapitala da bi pokrio svoj golemi manjak u platnom bilansu. Strahuje se da bi inostrani ulagači mogli izgubiti povjerenje u golemim dugovima pritisnuta američka privreda, te da će kapital stoga plasirati negdje drugdje u svijetu.
             "Neuspjeh dolara da ostvari podršku od dobrog izvještaja o zaposlenosti u oktobru upozorava na njegove vrlo slabe izglede u kratkome roku", izjavio je Derek Halpenny, analitičar Bank of Tokyo. "Uz posvemašnju usredsređenost deviznih tržišta na problem američkih manjkova u proračunu i platnom bilansu, postoji ozbiljan rizik da prodaje dolara prerastu u krizu povjerenja", dodao je. Trgovina je početkom vikenda bila slabašna, kako je većina tržišnih učesnika očekivala zasjedanje Vijeća za operacije na otvorenom tržištu Američke središnje banke Fed i podizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda. Fed je odlučio da podigne ključnu kamatnu stopu na dva odsto, što je od srijede ublažilo pritiske na korekciju kursa zelene valute. A njegova oštra korekcija od sredine oktobra prema euru izazvala je žestoke kritike evropskih zakonodavaca, zabrinutih oko uticaja naglog jačanja eura na eurozonu. Evropska komisija upozorila je da su nagle promjene tečajeva loše za rast, a to pitanje posve će sigurno biti aktuelno na sastanku evropskih ministara finansija idućega vikenda.
          I iz Evropske središnje banke guverneri su u nekoliko navrata upozorili da se protive naglim promjenama valutnih kurseva, zbog čega dugoročni ulagači oklijevaju s kupovinom eura za dolare. "Ako se takve izjave nastave, mnogo će teže biti probiti granicu od 1,3 dolara za euro", izjavio je McMahon. Sve više zabrinjavaju i novi pokazatelji iz eurozone.
             Indikator očekivanja njemačkih investitora ZEW u novembru smanjen je na 13,9 indeksnih bodova, prema oktobarskih 31,3 što je osjetno ispod očekivanja ekonomista koja su se kretala oko 30 bodova. Usporio je i privredni rast na svega 0,1 odsto u trećem tromjesečju. "Ostao je tek mali broj optimista u pogledu Njemačke među analitičarima na finansijskim tržištima", kazao je Dirk Schumacher pri Goldman Sachsu.



hej.hr

Posjeta : 1712