1
Međunarodna konferencija "Tržišni i tehnološki trendovi u zemljama Adriatic regije"
U SiCG za IT 32 dolara!

         Ukupna lanjska vrijednost potrošnje kompanija na informacijsko-telekomunikacijsku tehnologiju (IT) u Adriatic regiji iznosila je više od 1,6 milijardi američkih dolara, od čega 337 miliona dolara u Srbiji i Crnoj Gori - podaci su koje je analitička kuća IDC Adriatics saopštila na juče održanoj međunarodnoj konferenciji "Tržišni i tehnološki trendovi u zemljama Adriatic regije".

         Cilj konferencije je sagledati trendove kretanja IT tržišta u regiji, te dati doprinos IT industrije društvima regije, posebno u domenu zapošljavanja.

         Direktor IDC Adriaticsa Boris Žitnik kazao je da od lanjske IT potrošnja u Adriatic regiji čak 66 odsto je u Hrvatskoj i Sloveniji, a oko 20 odsto u Srbiji i Crnoj Gori. Lanjska IT potrošnja u Hrvatskoj iznosila je 575 miliona dolara, u Sloveniji 502 miliona dolara, u Srbiji i Crnoj Gori 337 miliona, u Bosni i Hercegovini 92 miliona, u Makedoniji 63 miliona, a u Albaniji 47 miliona dolara, iznio je Žitnik.

       Gledano po glavi stanovnika u Hrvatskoj se na IT potroši 128 američkih dolara, u Sloveniji 250 dolara, Srbiji i Crnoj Gori 32 dolara, Makedoniji 31 dolar, Bosni i Hercegovini 24 dolara a u Albaniji 15 dolara, ističe Žitnik. Prosjek regije, koju čini ukupno 26,14 miliona ljudi, je 62 dolara po glavi stanovnika.

         U IDC Adriaticsu procjenjuju da će prosječna godišnja stopa rasta IT tržišta u regiji u razdoblju od 2003. do 2008. biti manja i iznosit će 9,7 posto.






Posjeta : 1737