1
Dr Gordana Đurović:Pogled iz Crne Gore
Svi su na dobitku

         Ovaj model je krajnje pozitivna inicijativu EU i države članice trebada
je iskoriste jer je u obostranom interesu i Crne Gore i Srbije: ne samo da će ubrzati njihovo približavanje Uniji već i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, i pospešiti integraci o ne i reformske procese u Srbiji.


Na sa stanku sa visokim zvaničnicima Evropske unije, 5. oktobra u Beogradu, predstavnici SCG da li su prethodnu političku saglasnost na razvoj modela dvostrukog kolosjeka u oblasti evropskih ekonomskih integracija, u skladu sa preporukama sa sastanka ministara inostranih poslova zemalja EU (Mastriht, 4. 9. 2004). Sada je potrebno da države članice verifikuju tu svoju saglasnost u formi potpisivanja Sporazuma izmedju vlada dvije države članice o razvoju modela dvostrukog kolosjeka u procesu ekonomske integracije država članica SCG sa EU. Ti me bi se stekli svi neophodni politički preduslovi da se pristupi promjeni pravnog okvira za proces evropskih integracija, koji bi dao legitimitet ovoj inicijativi. Dalje, neophodno je da se formira zajednička radna gru pa koja bi predložila nacrt izmjena i dopuna “Akcionog plana o harmonizaciji ekonomskih sistema država članica državne zajednice SCG radi spriječavanja i uklanjanja prepreka slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala”. Usaglašen predlog izmjena i dopuna našao bi se isto vre me no u par la men ti ma država članica, a parlament SCG bi ga samo veri†kovao. Šta nam, zapravo, donosi model dvostrukog kolosjeka? Smatram da je ovaj model jedna krajnje pozitivna inicijativa EU-a i da države članice treba da je iskoriste jer je u obostranom interesu i Crne Gore i Srbije. Imajući u vidu razlike u veličini i kompleksnosti ukupnih ekonomskih I političkih prilika u Srbiji i u Crnoj Gori pojedinačno, sma tram da je ova inicijativa, u biti, prvenstveno i pokrenuta kao podrška integracionim i reformskim procesima u Srbiji. Naravno, sve pogodnosti koje bi država Srbija ostvarila od ovog modela, ravnopravno bi uticale i na Crnu Goru. Zato ističem jasno de†nisani pozitivni interes za obe države članice od ove evropske inicijative, koji se ogleda u sledećem:

1. POZITIVNA KONKURENCIJA I JASNA ODGOVORNOST: Kada se razgraniče trgovinska i carinska
politika, kao i povezane ekonomske teme, državama članicama se jasno adresira odgogovornost za dinamiku integracionog procesa. Postaju njegovi kreatori i nema medjusobnog optuživanja zbog kašnjenja sa reformskim planovima.
2. PREDNOSTI DVIJE CARINSKE POLITIKE: Dvije carinske tarife odslikavaju različite carinske politike država članica, tj. različite interese. Svaka država članica štiti svoje interese i pregovara sa EU-om o dinamici daljeg uskladjivanja tarifa, smanjenju posebnih carinskih dažbina i smanjenju ukupnih administrativnih troškova u carinskom postupku. Uprava carina Srbije i Uprava carina Crne Gore imaju svaka svoj pečat, izdaju
serti†kate o porijeklu robe, medjusobno ih priznaju. Snaže svoje informacione sisteme, preko
kojih se koordiniraju carinske aktivnosti, kao i komunikacija sa svim osta lim ca rin skim služba
ma u regionu. Opšta pravila su standardi EU-a i ciljevi zacrtani u projektu Pakta stabilnosti
– zona slobodne trgovine Balkana do 2007
– bez carina i carinskih barijera izmedju država.
Dvije carinske teritorije Crne Gore i Srbije razviće postepeno odnose u formi podsporazuma o slobodnoj trgovini, što će jasno defini sa ti carinske procedure i obaveze.
3. PREDNOSTI DVIJE SPOLJNOTRGOVINSKE POLITIKE: Svaka država članica, u skla du sa svojim
potrebama, mogućnostima i prioritetima, kreira spoljnotrgovinsku politiku i neophodne
mjere zaštite domaće proizvodnje, kao i zaštitu potrošača u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije (STO) i EU-u.
4. FINANSIJSKA PODRŠKA EU-a ZA EVROPSKE INTEGRACIJE: Po moć EU-a bi će mno go pre ci znija
i direktnija, jasno adresirana prema onim konkret nim nosiocima aktivnosti i odgovornosti za ovaj proces u državama članicama.
5. BRŽI PRISTUP DRŽAVA ČLANICA U STO (DVA PROCESA): Ulazak u STO, potpuno logično, odvijao
bi se ta ko dje na dva ko lo sje ka, u skla du sa različitim performansama dvije ekonomije.



Preko Mastrihta brže do Ženeve


                Dugo očekivane i obećavajuće poruke iz Mastrihta pozitivno će, smatram, uticati i na process pristupanja Crne Gore i Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO). Pošto je u pripremi održavanje prvog sastanka Radne grupe za SCG za proces pristupanja STO-u, prijedlog dvokolosječnog pristupa za proces stabilizacije i pridruživanja SCG prema EU uticaće i na prijedlog modela pristupanja Crne Gore i Srbije ovoj organizaciji. Dvokolosječni pristup EU u može obezbijediti, tj. preporučiti i odvojeni proces ulaska u STO, već krajem godine. Ako se veri†kuju razlike u trgovinskoj i carinskoj politici, logično je da se državama članicama omogući odvojeni proces pregovaranja, tj. pristupanja STO, kao posebnim, samostalnim carinskim teritorijama.
          Crna Gora i Srbija mogu i pojedinačno da podnesu nove, posebne memorandume o pristupanju, što mi slim da bi bilo potpuno u duhu Mastrihta, a to znači – mno go br že, efikasnije i realnije u pristupu, uvažavajući život i zahtjeve ekonomije. U tom smislu, Crna Gora se aktivno bavi pripremama svih neophodnih izvještaja za proces pristupanja STO-u. Mislim da možemo biti zadovoljni do sada postignutim.
Paralelno sa radom kod kuće, koji je najvažniji, potrudili smo se da svi stal ni predstavnici – ambasadori zemalja EU-a u svojim misijama u Ženevi, pri STO-u, dobiju sve neophodne informacije o novonastalim okolnostima i potencijalnim novim prijedlozima, kao i izražavanje spremnosti Crne Gore za punom saradnjom. Ako bude potrebno, a smatramo da će to izvjesno biti, delegacija Crne Gore planira i da posjeti Generalni sekretarijat STO-a u Ženevi, da zajedno sa predstavnicima zemalja članica STO-a doprinese razradi ovog modela u potpunosti.
S obzirom na ekonomske sisteme Crne Gore i Srbije, kao dvije autonomne carinske teritorije sa svim atributima države, koje, pojedinačno, imaju jasan interes da udju u STO, mislim da ne će bi ti pro blem da ovaj model prihvate i predstavnici Vlade Srbije. Ako postoji dobra volja, tj. ako instrukcije Evropske komisije budu ubrzo de†nisane prema Generalnom sekretarijatu STO-a u ovom pravcu – eto brzo dva nova kandidata, odnosno dvije nove članice
STO. Neka 2005. bude godina njihovog pristupanja.





Posjeta : 1664