Sedmica - Ekonomija

0
Upozorenje iz MMF
Slabi dolar faktor nestabilnosti!
                   Međunarodni monetarni fond ocijenio je u "Prognozi za svjetsko društvo", koja će biti objavljena sredinom aprila, da slabi dolar predstavlja element neizvjesnosti za svjetsko društvo. 
 
0
Stručnjaci svjetskog tržišta podijeljeni
Nejasna pozicija dolara!
          RAZOČARAVAJUĆI evropski pokazatelji i nadalje nejasni izgledi za tečaj dolara prošlog vikenda na svjetskim deviznim tržištima rezultirali su blagim oscilacijama valutnih kurseva.
                      Kurs eura završio je vikend na 1,324 dolara, bez promjena u odnosu na prethodno razdoblje. U odnosu na britansku funtu američka valuta oslabila je 0,3 odsto, pa se funtom trguje po 1,9235 dolara. Prema japanskoj valuti pojeftinila je 0,5 odsto, na 104,7 jena,
 
 
0
Prema pisanju Financial Timesa
Fjorina na čelu Svjetske banke?
                   Sudeći prema vijesti objavljenoj u Financial Timesu, nekadašnji predsjednik i glavni izvršni rukovodilac kompanije Hewlett-Packard, Karli Fjorina, neće dugo biti na listi nezaposlenih.
                   Fjorina je, tvrde dobro obaviješteni izvori, vrlo ozbiljan kandidat za narednog predsjednika Svjetske banke. Iako se kao njen protivkandidat navodi Pol Volfovic, zamjenik američkog sekretara za odbranu, obaviješteni analitičari tvrde da su šefovi Pentagona zamolili Volfovica da odbije ponudu.
 
 
2
Novi porast cijena nafte
Cijene nafte 52$!
                   Cijene nafte dostile su danas najviši nivo u protekla četiri mjeseca, premašivši 52 dolara po barelu usled meteoroloških prognoza o novom zahlađenju koje bi moglo dodatno opteretiti ionako niske zalihe lož-ulja u SAD.

 
 
2
E- mreža šest puta uspješnija od klasične trgovačke
Internet - najbolja maloprodaja!
                      Sektor maloprodaje koji je u prošloj godini zabilježio najbrži rast je internet.Svaki četvrti kupac u Velikoj Britaniji, kupovao je putem interneta ustanovila je firma Verdikt koja se bavi analizom tržišta.  
 
1
EU uvela kompenzacije za putnike u aviosaobraćaju
Turbulencije, pa privilegije!
                      Putnici u avio-saobraćaju na teritoriji Evropske unije od četvrtka će imati veća prava da traže kompenzacije, u slučaju da je njihovo putovanje poremećeno.U slučaju otkazivanja leta dugog do hiljadu i po kilometara, na primjer, svaki putnik imao bi pravo na odštetu do 250 eura od aviokompanije.
 
 
1
Najmnogoljudnija zemlja najveći potrošač sirovina na svijetu
Kina - ekonomsko čudo!
                     O Kini se već godinama priča kao o ekonomskom čudu, a ima i onih koji vjeruju da će najmnogoljudnija zemlja na svijetu jednoga dana postati ekonomska supersila, možda i veća od Sjedinjenih Država.Kineska medalja za ekonomski napredak ima međutim i drugu stranu.
 
 
1
Obaveza smanjenja štetnih gasova za pet posto
Od sjutra - Kyoto protokol!
                      Nakon gotovo deceniju rasprava i neizvjesnosti hoće li dobiti dovoljnu globalnu podršku Kyoto protokol o smanjenju stakleničkih plinova, od sjutra, 16. februara stupa na snagu. 
 
0
Svjetska banka objavila rezultate prve "zelene" revizije svog poslovanja
"Zelena" revizija Svjetske banke!
                      Svjetska banka želi vlastitim primjerom potkrijepiti svoju orijentaciju na ekološke razvojne projekte pa namjerava u svom sjedištu koristiti obnovljive izvore energije, istaknuto je u njenoj prvoj ekološkoj reviziji poslovanja.

 
 
0
Na zahtjev Savjeta Evrope
Ukida se OEBS?!
                      Savjet Evrope će vodećim ljudima evropskih država predložiti ukidanje OEBS.Generalni sekretar SE Teri Dejvis kaže da se rad OEBS I SE prilično preklapa I da je ponekad koristan,a ponekad samo izgovor za vlade koje ne žele da preuzmu odgovornost za određene zadatke,javlja slovenačka novinska agencija STA. 
 
0
Sastanak Grupe 7 u Londonu
Otpisivanje dugova najsiromašnijima!
                      Ministri finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja složili su se da bi nekima od najsiromašnijih država na svijetu trebalo otpisati sve dugove kod Medjunardonog Monetarnog Fonda i Svjetske Banke. Saglasnost oko toga postignuta je na ministarskom sastanku Grupe 7 u Londonu.  
 
0
"Balkanski špijun" u lovu na 500 dinara
         Srbijanski ministar finansija Mlađan Dinkić nedavno je obećao da će svaki građanin koji prijavi trgovca za neizdavanje fiskalnog računa zaraditi 500 dinara (oko 6 eura).
       BEOGRAD – Istaknuvši da će taj potez biti i "zakonski uobličen", domišljati ministar je najavio da će do 15. februara u dnevnim novinama osvanuti oglas s objašnjenjem kako prijaviti neodgovorne trgovce.  
 
0
Vodeći brandovi sve više se okreću Internetu
I najjači vole online!
                      Online oglašavanje je odraslo kada su veliki brandovi, poput American Expressa i Nikea ozbiljno prihvatili Internet kao medij ravnopravan drugim tradicionalnijim načinima promocije, javlja BBC. 
 
3
Istraživanje kompanije Interbrand
Apple ispred svih!
                     Kompanija Interbrand već niz godina radi istraživanja o snazi pojedinih brandova.Oko 2000 anketiranih iz 75 zemalja ove je godine najviše glasova dalo Appleu, dok je prošlogodišnji laureat Google završio na drugom mjestu. U opisu pobjednika naveli su: "Appleova bit je inovacija, prekrasan dizajn i sposobnost da prenesu toplinu i strast onima koji inače nisu ludi za tehnikalijama".
 
 
2
Izvještaj CIA
U EU - ni do 2020.!
                      Srbija I Crna Gora,Albanija I Bosna I Hercegovina neće biti članice Evropske Unije ni do 2020. godine,navodi se u najnovijoj analizi američke CIA,u kojoj se iznose predviđanja te agencije o perspektivi I izgledu svijeta kroz petnaest godina. 
 
2
Udruženim snagama protiv siromaštva u Africi
Gejts, Bono i Bler u Davosu!
                      Najbogatiji čovjek na svijetu, jedna od najpoznatijih rok zvijezda i britanski premijer danas su udružili snage u borbi protiv siromaštva u Africi.Bil Gejts, Bono i Toni Bler prilikom zajedničkog nastupa na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, indiferentnost planete prema patnjama Afrikanaca nazvali su "skandaloznim" i "ožiljkom na savjesti svijeta".
 
 
2
Zajam Svetske banke jugoistočnoj Evropi
Milijarda za energetiku!
                     Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u četvrtak milijardu dolara prilagodljivog zajma za podršku programa Energetske zajednice jugoistočne Evrope usmjerenog na integraciju energetskih sistema zemalja regije u energetsko tržište Evropske unije, saopštila je Svjetska banka. 
 
2
Prosperitet, solidarnost i bezbjednost
EU iznijela petogodišnji plan
                     Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso iznio je, pred poslanicima Evropskog parlamenta, plan rada u narednih pet godina. 
 
1
U 2004.
Rezerve nafte veće za procenat!
                      Dokazane komercijalno održive naftne rezerve u svijetu uvećane su jedan odsto u 2004. na 173,3 milijarde tona, objavio je u ponedjeljak njemački servis vijesti za naftnu industriju EID. 
 
1
Svjetsko devizno tržište
Dolar opet jača!
                   Na svjetskim deviznim tržištima jučerašnji dan bio je obilježen rastom vrijednosti dolara u odnosu na euro.
       To je posledica očekivanja da će FED nastaviti da podiže referentnu kamatnu stopu. Podstticaj jačanju američke valute uslijedio je nakon vijesti da će američki predsjednik Bush sljedeći mjesec predložiti mjere za smanjenje proračunskog deficita.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|