Sedmica - Ekonomija

1
U oèekivanju rasta kamatnih stopa
Dolar jaèa!
       Kurs amerièke valute danas je na svjetskim deviznim tržiÅ¡tima ojaèao kako su ulagaèi sve skloniji nagaðanju da æe amerièka centralna banka Fed iduæe nedelje podiæi kamatne stope za èetvrtinu postotnog boda. 
 
1
Prihvaæen plan Saudijske Arabije o poveæanju za 500.000 barela dnevno
OPEC poveæao proizvodnju!
Èlanice OPEC postigle su u danas na sastanku u iranskom gradu Isfahanu dogovor o 2-postotnom poveæanju proizvodnje kako bi obuzdale cijene sirove nafte koje su dosegnule 55 dolara po barelu.  
 
0
Nakon umirujuæih izjava predsjednika OPEC
Nafte stabilna na 53$!
                   Cijene nafte stabilizovale su se danas na nivou oko 53 dolara po barelu nakon Å¡to je predsjednik OPEC izrazio zabrinutost zbog visokih cijena nafte ali i naglasio da je tržiÅ¡te dobro opskrbljeno. 
 
0
Upozorenje iz MMF
Slabi dolar faktor nestabilnosti!
                   Meðunarodni monetarni fond ocijenio je u "Prognozi za svjetsko druÅ¡tvo", koja æe biti objavljena sredinom aprila, da slabi dolar predstavlja element neizvjesnosti za svjetsko druÅ¡tvo. 
 
0
Struènjaci svjetskog tržišta podijeljeni
Nejasna pozicija dolara!
          RAZOÈARAVAJUÆI evropski pokazatelji i nadalje nejasni izgledi za teèaj dolara proÅ¡log vikenda na svjetskim deviznim tržiÅ¡tima rezultirali su blagim oscilacijama valutnih kurseva.
                      Kurs eura zavrÅ¡io je vikend na 1,324 dolara, bez promjena u odnosu na prethodno razdoblje. U odnosu na britansku funtu amerièka valuta oslabila je 0,3 odsto, pa se funtom trguje po 1,9235 dolara. Prema japanskoj valuti pojeftinila je 0,5 odsto, na 104,7 jena,
 
 
0
Prema pisanju Financial Timesa
Fjorina na èelu Svjetske banke?
                   Sudeæi prema vijesti objavljenoj u Financial Timesu, nekadaÅ¡nji predsjednik i glavni izvrÅ¡ni rukovodilac kompanije Hewlett-Packard, Karli Fjorina, neæe dugo biti na listi nezaposlenih.
                   Fjorina je, tvrde dobro obavijeÅ¡teni izvori, vrlo ozbiljan kandidat za narednog predsjednika Svjetske banke. Iako se kao njen protivkandidat navodi Pol Volfovic, zamjenik amerièkog sekretara za odbranu, obavijeÅ¡teni analitièari tvrde da su Å¡efovi Pentagona zamolili Volfovica da odbije ponudu.
 
 
2
Novi porast cijena nafte
Cijene nafte 52$!
                   Cijene nafte dostile su danas najviÅ¡i nivo u protekla èetiri mjeseca, premaÅ¡ivÅ¡i 52 dolara po barelu usled meteoroloÅ¡kih prognoza o novom zahlaðenju koje bi moglo dodatno opteretiti ionako niske zalihe lož-ulja u SAD.

 
 
2
E- mreža šest puta uspješnija od klasiène trgovaèke
Internet - najbolja maloprodaja!
                      Sektor maloprodaje koji je u proÅ¡loj godini zabilježio najbrži rast je internet.Svaki èetvrti kupac u Velikoj Britaniji, kupovao je putem interneta ustanovila je firma Verdikt koja se bavi analizom tržiÅ¡ta.  
 
1
EU uvela kompenzacije za putnike u aviosaobraæaju
Turbulencije, pa privilegije!
                      Putnici u avio-saobraæaju na teritoriji Evropske unije od èetvrtka æe imati veæa prava da traže kompenzacije, u sluèaju da je njihovo putovanje poremeæeno.U sluèaju otkazivanja leta dugog do hiljadu i po kilometara, na primjer, svaki putnik imao bi pravo na odÅ¡tetu do 250 eura od aviokompanije.
 
 
1
Najmnogoljudnija zemlja najveæi potrošaè sirovina na svijetu
Kina - ekonomsko èudo!
                     O Kini se veæ godinama prièa kao o ekonomskom èudu, a ima i onih koji vjeruju da æe najmnogoljudnija zemlja na svijetu jednoga dana postati ekonomska supersila, možda i veæa od Sjedinjenih Država.Kineska medalja za ekonomski napredak ima meðutim i drugu stranu.
 
 
1
Obaveza smanjenja Å¡tetnih gasova za pet posto
Od sjutra - Kyoto protokol!
                      Nakon gotovo deceniju rasprava i neizvjesnosti hoæe li dobiti dovoljnu globalnu podrÅ¡ku Kyoto protokol o smanjenju staklenièkih plinova, od sjutra, 16. februara stupa na snagu. 
 
0
Svjetska banka objavila rezultate prve "zelene" revizije svog poslovanja
"Zelena" revizija Svjetske banke!
                      Svjetska banka želi vlastitim primjerom potkrijepiti svoju orijentaciju na ekoloÅ¡ke razvojne projekte pa namjerava u svom sjediÅ¡tu koristiti obnovljive izvore energije, istaknuto je u njenoj prvoj ekoloÅ¡koj reviziji poslovanja.

 
 
0
Na zahtjev Savjeta Evrope
Ukida se OEBS?!
                      Savjet Evrope æe vodeæim ljudima evropskih država predložiti ukidanje OEBS.Generalni sekretar SE Teri Dejvis kaže da se rad OEBS I SE prilièno preklapa I da je ponekad koristan,a ponekad samo izgovor za vlade koje ne žele da preuzmu odgovornost za odreðene zadatke,javlja slovenaèka novinska agencija STA. 
 
0
Sastanak Grupe 7 u Londonu
Otpisivanje dugova najsiromašnijima!
                      Ministri finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja složili su se da bi nekima od najsiromaÅ¡nijih država na svijetu trebalo otpisati sve dugove kod Medjunardonog Monetarnog Fonda i Svjetske Banke. Saglasnost oko toga postignuta je na ministarskom sastanku Grupe 7 u Londonu.  
 
0
"Balkanski Å¡pijun" u lovu na 500 dinara
         Srbijanski ministar finansija Mlaðan Dinkiæ nedavno je obeæao da æe svaki graðanin koji prijavi trgovca za neizdavanje fiskalnog raèuna zaraditi 500 dinara (oko 6 eura).
       BEOGRAD – IstaknuvÅ¡i da æe taj potez biti i "zakonski uoblièen", domiÅ¡ljati ministar je najavio da æe do 15. februara u dnevnim novinama osvanuti oglas s objaÅ¡njenjem kako prijaviti neodgovorne trgovce.  
 
0
Vodeæi brandovi sve više se okreæu Internetu
I najjaèi vole online!
                      Online oglaÅ¡avanje je odraslo kada su veliki brandovi, poput American Expressa i Nikea ozbiljno prihvatili Internet kao medij ravnopravan drugim tradicionalnijim naèinima promocije, javlja BBC. 
 
3
Istraživanje kompanije Interbrand
Apple ispred svih!
                     Kompanija Interbrand veæ niz godina radi istraživanja o snazi pojedinih brandova.Oko 2000 anketiranih iz 75 zemalja ove je godine najviÅ¡e glasova dalo Appleu, dok je proÅ¡logodiÅ¡nji laureat Google zavrÅ¡io na drugom mjestu. U opisu pobjednika naveli su: "Appleova bit je inovacija, prekrasan dizajn i sposobnost da prenesu toplinu i strast onima koji inaèe nisu ludi za tehnikalijama".
 
 
2
Izvještaj CIA
U EU - ni do 2020.!
                      Srbija I Crna Gora,Albanija I Bosna I Hercegovina neæe biti èlanice Evropske Unije ni do 2020. godine,navodi se u najnovijoj analizi amerièke CIA,u kojoj se iznose predviðanja te agencije o perspektivi I izgledu svijeta kroz petnaest godina. 
 
2
Udruženim snagama protiv siromaštva u Africi
Gejts, Bono i Bler u Davosu!
                      Najbogatiji èovjek na svijetu, jedna od najpoznatijih rok zvijezda i britanski premijer danas su udružili snage u borbi protiv siromaÅ¡tva u Africi.Bil Gejts, Bono i Toni Bler prilikom zajednièkog nastupa na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Å vajcarskoj, indiferentnost planete prema patnjama Afrikanaca nazvali su "skandaloznim" i "ožiljkom na savjesti svijeta".
 
 
2
Zajam Svetske banke jugoistoènoj Evropi
Milijarda za energetiku!
                     Odbor izvrÅ¡nih direktora Svjetske banke odobrio je u èetvrtak milijardu dolara prilagodljivog zajma za podrÅ¡ku programa Energetske zajednice jugoistoène Evrope usmjerenog na integraciju energetskih sistema zemalja regije u energetsko tržiÅ¡te Evropske unije, saopÅ¡tila je Svjetska banka. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|