1
Obaveza smanjenja štetnih gasova za pet posto
Od sjutra - Kyoto protokol!

                      Nakon gotovo deceniju rasprava i neizvjesnosti hoće li dobiti dovoljnu globalnu podršku Kyoto protokol o smanjenju stakleničkih plinova, od sjutra, 16. februara stupa na snagu.

                      Protokol obavezuje vodeće industrijske zemlje da u odnosu na referentnu 1990. godinu smanje za pet posto ispuštanje plinova koji uzrokuju učinak staklenika u periodu od 2008. do 2012.

                      Sporazumu Ujedinjenih naroda o smanjenju globalnog zagrijavanja dosad je pristupilo 126 država.

                     Kako bi počela njegova primjena protokol je trebalo ratifikovati najmanje 55 zemalja koje ukupnu proizvode najmanje 55 posto svjetske emisije ugljendioksida.

                     Preduslovi za njegovo stupanje na snagu stvoreni su odlukom Ruske federacije da ga ratifikuje u jesen prošle godine. Međutim, mnogi tvrde da se bez potpore SAD, jednog od najvećeg svjetskog zagađivača, neće uspjeti zaustaviti globalne klimatske promjene.

                      Da bi zemlje Evropske unije ispunile svoje obaveze propisane tim protokolom pokrenule su početkom godine trgovinu kvotama emisija stakleničkih plinova. Kako su propisane maksimalne količine štetnih plinova (kvote) koje pojedine zemlje, odnosno kompanije smiju proizvesti, ako neka kompanija proizvede manje od dopuštene količine štetnih plinova, razliku do limita može prodati onim proizvođačima koji prekoračuju svoje propisane kvote.

                      Trgovina kvotama u EU trebala bi osigurati da emisija štetnih plinova u energetskom i industrijskom sektoru bude smanjena uz najmanje moguće troškove za društvo.





Posjeta : 1858