2
Udruženim snagama protiv siromaštva u Africi
Gejts, Bono i Bler u Davosu!

                      Najbogatiji čovjek na svijetu, jedna od najpoznatijih rok zvijezda i britanski premijer danas su udružili snage u borbi protiv siromaštva u Africi.Bil Gejts, Bono i Toni Bler prilikom zajedničkog nastupa na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, indiferentnost planete prema patnjama Afrikanaca nazvali su "skandaloznim" i "ožiljkom na savjesti svijeta".


                      "U Africi umiru na milioni djece koja ne bi trebalo da umiru. Bilo bi vrlo lako spasiti njihove živote. Činjenica da ne koristimo sredstva za kupovinu već poznatih ljekova, odnosno, da ne pronalazimo još bolje lekove, po meni je najskandaloznija stvar našeg vremena,"izjavio je Bil Gejts, vlasnik softverskog giganta Majkrosoft i najbogatiji čovjek na svijetu.

                     Njegovo lično bogatstvo procjenjuje se na oko 50 milijardi dolara, više od ukupnog godišnjeg prihoda nekoliko afričkih zemalja. Bil Gejts je tokom proteklih nekoliko godina za programe zdravstvene zaštite u Africi izdvojio više novca od bilo koje pojedinačne vlade na svijetu.

                     Nedavno je obećao da će za akciju imunizacije na kontinentu dati 750 miliona dolara. Ali, glavna tema konferencije za novinare nisu bile nove incijative prikupljanja novčane pomoći, već promovisanje političkih napora.

                   Tu je riječ preuzeo Toni Bler, koji tokom 2005. godine predsjedava Grupom 8 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta: "Ovogodišnji cilj G8 je da pokuša da napravi džinovski korak naprijed u pogledu stavljanja u prvi plan najrazličitijih stvari o Africi o kojima se već dugo raspravlja. Sve to biće obuhvaćeno jednim planom koji će sačiniti Komisija za Afriku. Polovina članova te komisije su iz afričkih zemalja, druga polovina iz razvijenih zemalja. Na taj način problemima nećemo prići pojedinačno, već ćemo pokušati da ih riješimo zajedničkim snagama."

                     Toni Bler je iznio i neke činjenice - da 300 miliona Afrikanaca nema pristup nezagađenoj pijaćoj vodi, da ih svakoga dana 6 000 umre od SIDE i da malarija svakodnevno odnosi živote 3 000 djece mlađe od 5 godina.

                     Britanski premijer, kao najviši lider koji ove godine prisustvuje redovnom skupu u Davosu, na kojem se okupljaju najuticajniji svjetski poslovni ljudi, političari i intelektualci, usmjeriće svoje napore kako bi ubijedio svoje kolege da se pozabave problemom Afrike ali i pitanjem očuvanja životne sredine.

                      Toni Bler je, direktnije nego ikada do sada, sugerisao da je vrijeme da i drugi, uključujući Sjedinjene Države, promijene stav prema problemu klimatskih promjena.

                      "Moramo da pronađemo način da angažujemo i Ameriku. U saradnji sa, prije svega Kinom i Indijom i drugim zemljama sa velikim privrednim rastom, moramo da obezbijedimo da budući predlozi koje iznesemo u pogledu klimatskih promjena budu efikasni. Ako Amerika želi da ostatak svijeta ispunjava ciljeve koje je zacrtala, i ona mora u tome da učestvuje."

                      Pored premijera Blera na konferenciji za novinare je sjedio Bono, pjevač irske rok grupe U2 i vodeći aktivista za socijalna pitanja. On je pohvalio Tonija Blera i Bila Gejtsa za doprinos u rješavanju problema afričkog siromaštva. Bono je naglasio da britanski premijer mora da se pokaže na djelu, a ne samo na riječima: "Iskreno vjerujem da Komisija za Afriku, više nego išta drugo, pruža šansu premijeru da izvrši uticaj na živote mnogih ljudi. Teško je to shvatiti, ali milijardu ljudi preživljava sa manje od jednog dolara dnevno. Neke ideje koje razmatra Komisija za Afriku mogle bi da iz korena promijene takvu situaciju."

                      Bono, Bler i Gejts učestvovali su u debati o daljem razvoju Afrike u koju su se uključili i nigerijski predsjednik Obasandžo, južnoafrički predsjednik Mbeki i bivši američki predsjednik Klinton.

                      Ta debata odrazila je konfuznu mješavinu optimizma i frustracije koja često obilježava skupove u Davosu. Afrika je, naime, i tokom proteklih godina bila česta tema, ali se u stvarnosti nije mnogo toga promijenilo.Zbog toga Toni Bler i nije obećao ogromne pomake po pitanju Afrike i klimatskih promjena, već je samo izrazio odlučnost da podstakne izvjestan napredak.





Posjeta : 1891