Sedmica - Ekonomija

1
Aumann i Schelling podijelili Nobelovu nagradu za ekonomiju
Nobel za ekonomiju - teoriji igara!
          Izraelac Robert J. Aumann i Amerikanac Thomas C. Schelling dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, objavljeno je danas u Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka u Stockholmu. 
 
1
Nakon vijesti da će Merkel postati nova njemačka premijerka
Euro ojačao!
          Znaci olakšanja zbog vijesti da će Angela Merkel biti na čelu iduće njemačke vlade prema sporazumu postignutom sa Socijaldemokratima Gerharda Schroedera ojačali su danas na svjetskim deviznim tržištima kurs eura. 
 
0
Učenici beogradske gimnazije zaprepašćeni smještajem u Rimu
Maturante smjestili u bordel!
Maturanti beogradske gimnazije, koji su krenuli na šestodnevnu ekskurziju, umjesto u hotelu sa tri zvjezdice smještaj su dobili u bordelu. Greškom agencije "Royal hours", učenici Treće beogradske gimnazije završili su u hostelu "Michigen" u Rimu, poznatom sastajalištu prostitutki i njihovih mušterija.
 
 
2
Sjedinjene države pokušavaju da održe prednost nad falsifikatorima
Nova novčanica od 10$!
SJEDINJENE DRŽAVE predstavile su u srijedu novu redizajniranu novčanicu od 10 dolara koju nova svojstva trebaju bolje zaštititi od falsifikovanja.
 
 
2
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond
Najsiromašnijima oprošteni dugovi!
Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) podržali su na godišnjoj skupštini tijekom vikenda plan za otpis milijardi dolara dugova najsiromašnijih zemalja svijeta.
Plan je u nedjelju podržao Razvojni odbor Svjetske banke koji određuje njenu politiku, nakon što ga je u subotu prihvatio i MMF.
 
 
2
U očekivanju uragana Rite
Cijene nafte 68$!
          Cijene nafte naglo su porasle danas, blizu 68 dolara po barelu, nakon što je uragan Rita snažno pritisnuo proizvodnju nafte i prirodnog plina u Meksičkom zalivu, uzrokujući zatvaranje šest rafinerija u Texasu. 
 
1
Britanska vlada krivi OPEC
Rastu cijene goriva!
          Uragan Katrina je ponovo skrenuo pažnju na globalni problem sa kojim se čitav svijet suočava više od godinu dana - sve većom cijenom nafte i naftnih derivata.  
 
1
Akcija filipinskog udruženja poslodavaca
Kondomi za bolju produktivnost!
FILIPINSKO udruženje poslodavaca (ECOP) pokrenulo je akciju dijeljenja kondoma, ističući kako im je cilj da kod radnica smanje reproduktivnost, a povećaju produktivnost.
 
 
1
Poslije neizvjesnoati zbog posledica uragana "Katrin"
Nafta poskupljuje dolar!
NEIZVJESNOSTI oko posledica uragana Katrine na najveću svjetsku privredu te oko idućeg poteza američke središnje banke u vezi kamatnih stopa mučile su protekle sedmice većinu ulagača na svjetskim deviznim tržištima zbog čega su bili neodlučni pri odabiru valute u koju bi ulagali, da bi pred kraj sedmice novi porast cijena nafte presudio u korist američkog dolara.
 
 
0
Kako bi ojačali položaj Evrope u globalnoj industriji softvera i informacijskih tehnologija
Udružene evropske snage!
          Velike tehnološke kompanije udružile su snage kako bi ojačale položaj Evrope u globalnoj industriji softvera i informacijskih tehnologija. Konzorcij nazvan Networked European Software and Services Initiative (NESSI) okuplja kompanije poput British Telecoma, Nokie, SAP, Siemensa, Telecom Italie i Telefonice, ali i IBM i Hewlett Packarda.  
 
0
Dugoročna prognoza čelnika OMV za dnevni list "WirtschaftsBlatt"
Cijena nafte pašće na 30$!
          Cijena nafte na duži će rok ponovo pasti na oko 30 dolara po barelu, prognozirao je šef austrijske naftne kompanije OMV Wolfgang Ruttenstorfer u razgovoru za dnevni list "WirtschaftsBlatt". 
 
1
U fabrici za štampanje Disneyevih knjiga
Disney ispituje iskorištavanje radnika u Kini!
          Walt Disney Company izvijestio je u petak da je pokrenuo istragu zbog pritužbi da fabrike u južnoj Kini koje štampaju knjige te najveće svjetske industrije zabave iskorištavaju radnike. 
 
1
Yahoo širi svoje poslovanje u Kini
Milijardu dolara za Alibabu!
            Prema još nepotvrđenim informacijama, Yahoo je blizu sklapanja ugovora vrijednog oko milijardu dolara prema kojem bi kupio 35% udjela u kineskoj e-commerce kompaniji Alibaba.com. 
 
1
Cijene nafte u SAD nastavljaju vrtoglavi rast
Barel - 65$!
Cijene nafte u SAD nastavile su svoj ovomjesečni rast i u srijedu su prvi puta dostigle rekordnih 65 dolara po barelu. 
 
0
Bliski istok u centru pažnje
Cijene nafte premašile 64$ !
          Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su nakratko premašile 64 dolara po barelu uslijed rasta zabrinutosti trgovaca da bi obnavljanje nuklearnog programa Irana i mogući teroristički napadi na Saudijsku Arabiju mogli izazvati poremećaje u ključnom bliskoistočnom izvozu nafte. 
 
0
Prema pisanju Sunday Businessa
Cisco i Nokia - jedna kompanija?
          Prema pisanju na Registeru, britanski Sunday Business je ovaj vikend donio vijest da CEO Cisca John Chambers namjerava ujediniti svoju kompaniju s Nokiom s kojom Cisco već duže vrijeme ima dobru saradnju, posebno na VoIP projektima. Kako je Cisco veći i jači, a procjenjuje se da na računu u banci ima i 5 milijardi dolara gotovine, moguće je da će kompanija čak pokušati i kupiti Nokiu, bude li potrebno.  
 
0
Indonezija se povlači iz OPEC?
Cijena nafte rekordnih 62,5$ !
             Cijena sirove nafte u New Yorku u srijedu je porasla za 58 centi i dostigla novu rekordnu visinu od 62,47 dolara za barel. U Londonu je barel IPE Brent nafte porastao 63 centa, na 61,25 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte premašila je rekord od ponedjeljka - 62,3 dolara, dok je u Londonu takođe nadmašila dosadašnju rekordnu cijenu od 60,98 dolara 
 
0
Nakon smrti kralja Saudijske Arabije
Cijene nafte preko 61$!
            Cijene nafte prekoračile su u danas 61 dolar po barelu nakon smrti kralja Saudijske Arabije, najveće izvoznice nafte u svijetu. 
 
3
Što se krije iza sporazuma šest zemalja pod vodstvom SAD protiv globalnog zagrijavanja
Udar na Protokol iz Kyota!
             Novi sporazum protiv globalnog zagrijavnja koji su potpisali četiri azijske zemlje sa Sjedinjenim Državama i Australijom na čelu, prema mišljenju ekoloških stručnjaka, je potpuno neobavezujući jer ne postavlja nikakve ciljeve ni rokove, te potkopava Protokol iz Kyota.  
 
1
Globalni trend
Arapi mijenjaju dolare u eure!
Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata razmišlja o tome da oko pet posto svojih rezervi u dolarima pretvori u eure, potezu koji ukazuje na rasprostranjen trend smanjenja pouzdanja u dolar među zemljama Persijskog zaljeva, objavio je dnevni list Khaleej Times, a prenosi Internet Monitor.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|