Sedmica - Ekonomija

1
Aumann i Schelling podijelili Nobelovu nagradu za ekonomiju
Nobel za ekonomiju - teoriji igara!
          Izraelac Robert J. Aumann i Amerikanac Thomas C. Schelling dobitnici su ovogodiÅ¡nje Nobelove nagrade za ekonomiju, objavljeno je danas u Å vedskoj kraljevskoj akademiji nauka u Stockholmu. 
 
1
Nakon vijesti da æe Merkel postati nova njemaèka premijerka
Euro ojaèao!
          Znaci olakÅ¡anja zbog vijesti da æe Angela Merkel biti na èelu iduæe njemaèke vlade prema sporazumu postignutom sa Socijaldemokratima Gerharda Schroedera ojaèali su danas na svjetskim deviznim tržiÅ¡tima kurs eura. 
 
0
Uèenici beogradske gimnazije zaprepašæeni smještajem u Rimu
Maturante smjestili u bordel!
Maturanti beogradske gimnazije, koji su krenuli na šestodnevnu ekskurziju, umjesto u hotelu sa tri zvjezdice smještaj su dobili u bordelu. Greškom agencije "Royal hours", uèenici Treæe beogradske gimnazije završili su u hostelu "Michigen" u Rimu, poznatom sastajalištu prostitutki i njihovih mušterija.
 
 
2
Sjedinjene države pokušavaju da održe prednost nad falsifikatorima
Nova novèanica od 10$!
SJEDINJENE DRŽAVE predstavile su u srijedu novu redizajniranu novèanicu od 10 dolara koju nova svojstva trebaju bolje zaštititi od falsifikovanja.
 
 
2
Svjetska banka i Meðunarodni monetarni fond
Najsiromašnijima oprošteni dugovi!
Svjetska banka i Meðunarodni monetarni fond (MMF) podržali su na godišnjoj skupštini tijekom vikenda plan za otpis milijardi dolara dugova najsiromašnijih zemalja svijeta.
Plan je u nedjelju podržao Razvojni odbor Svjetske banke koji odreðuje njenu politiku, nakon što ga je u subotu prihvatio i MMF.
 
 
2
U oèekivanju uragana Rite
Cijene nafte 68$!
          Cijene nafte naglo su porasle danas, blizu 68 dolara po barelu, nakon Å¡to je uragan Rita snažno pritisnuo proizvodnju nafte i prirodnog plina u Meksièkom zalivu, uzrokujuæi zatvaranje Å¡est rafinerija u Texasu. 
 
1
Britanska vlada krivi OPEC
Rastu cijene goriva!
          Uragan Katrina je ponovo skrenuo pažnju na globalni problem sa kojim se èitav svijet suoèava viÅ¡e od godinu dana - sve veæom cijenom nafte i naftnih derivata.  
 
1
Akcija filipinskog udruženja poslodavaca
Kondomi za bolju produktivnost!
FILIPINSKO udruženje poslodavaca (ECOP) pokrenulo je akciju dijeljenja kondoma, istièuæi kako im je cilj da kod radnica smanje reproduktivnost, a poveæaju produktivnost.
 
 
1
Poslije neizvjesnoati zbog posledica uragana "Katrin"
Nafta poskupljuje dolar!
NEIZVJESNOSTI oko posledica uragana Katrine na najveæu svjetsku privredu te oko iduæeg poteza amerièke središnje banke u vezi kamatnih stopa muèile su protekle sedmice veæinu ulagaèa na svjetskim deviznim tržištima zbog èega su bili neodluèni pri odabiru valute u koju bi ulagali, da bi pred kraj sedmice novi porast cijena nafte presudio u korist amerièkog dolara.
 
 
0
Kako bi ojaèali položaj Evrope u globalnoj industriji softvera i informacijskih tehnologija
Udružene evropske snage!
          Velike tehnoloÅ¡ke kompanije udružile su snage kako bi ojaèale položaj Evrope u globalnoj industriji softvera i informacijskih tehnologija. Konzorcij nazvan Networked European Software and Services Initiative (NESSI) okuplja kompanije poput British Telecoma, Nokie, SAP, Siemensa, Telecom Italie i Telefonice, ali i IBM i Hewlett Packarda.  
 
0
Dugoroèna prognoza èelnika OMV za dnevni list "WirtschaftsBlatt"
Cijena nafte pašæe na 30$!
          Cijena nafte na duži æe rok ponovo pasti na oko 30 dolara po barelu, prognozirao je Å¡ef austrijske naftne kompanije OMV Wolfgang Ruttenstorfer u razgovoru za dnevni list "WirtschaftsBlatt". 
 
1
U fabrici za Å¡tampanje Disneyevih knjiga
Disney ispituje iskorištavanje radnika u Kini!
          Walt Disney Company izvijestio je u petak da je pokrenuo istragu zbog pritužbi da fabrike u južnoj Kini koje Å¡tampaju knjige te najveæe svjetske industrije zabave iskoriÅ¡tavaju radnike. 
 
1
Yahoo Å¡iri svoje poslovanje u Kini
Milijardu dolara za Alibabu!
            Prema joÅ¡ nepotvrðenim informacijama, Yahoo je blizu sklapanja ugovora vrijednog oko milijardu dolara prema kojem bi kupio 35% udjela u kineskoj e-commerce kompaniji Alibaba.com. 
 
1
Cijene nafte u SAD nastavljaju vrtoglavi rast
Barel - 65$!
Cijene nafte u SAD nastavile su svoj ovomjeseèni rast i u srijedu su prvi puta dostigle rekordnih 65 dolara po barelu. 
 
0
Bliski istok u centru pažnje
Cijene nafte premašile 64$ !
          Cijene nafte na svjetskom tržiÅ¡tu danas su nakratko premaÅ¡ile 64 dolara po barelu uslijed rasta zabrinutosti trgovaca da bi obnavljanje nuklearnog programa Irana i moguæi teroristièki napadi na Saudijsku Arabiju mogli izazvati poremeæaje u kljuènom bliskoistoènom izvozu nafte. 
 
0
Prema pisanju Sunday Businessa
Cisco i Nokia - jedna kompanija?
          Prema pisanju na Registeru, britanski Sunday Business je ovaj vikend donio vijest da CEO Cisca John Chambers namjerava ujediniti svoju kompaniju s Nokiom s kojom Cisco veæ duže vrijeme ima dobru saradnju, posebno na VoIP projektima. Kako je Cisco veæi i jaèi, a procjenjuje se da na raèunu u banci ima i 5 milijardi dolara gotovine, moguæe je da æe kompanija èak pokuÅ¡ati i kupiti Nokiu, bude li potrebno.  
 
0
Indonezija se povlaèi iz OPEC?
Cijena nafte rekordnih 62,5$ !
             Cijena sirove nafte u New Yorku u srijedu je porasla za 58 centi i dostigla novu rekordnu visinu od 62,47 dolara za barel. U Londonu je barel IPE Brent nafte porastao 63 centa, na 61,25 dolara. Na amerièkom tržiÅ¡tu cijena nafte premaÅ¡ila je rekord od ponedjeljka - 62,3 dolara, dok je u Londonu takoðe nadmaÅ¡ila dosadaÅ¡nju rekordnu cijenu od 60,98 dolara 
 
0
Nakon smrti kralja Saudijske Arabije
Cijene nafte preko 61$!
            Cijene nafte prekoraèile su u danas 61 dolar po barelu nakon smrti kralja Saudijske Arabije, najveæe izvoznice nafte u svijetu. 
 
3
Å to se krije iza sporazuma Å¡est zemalja pod vodstvom SAD protiv globalnog zagrijavanja
Udar na Protokol iz Kyota!
             Novi sporazum protiv globalnog zagrijavnja koji su potpisali èetiri azijske zemlje sa Sjedinjenim Državama i Australijom na èelu, prema miÅ¡ljenju ekoloÅ¡kih struènjaka, je potpuno neobavezujuæi jer ne postavlja nikakve ciljeve ni rokove, te potkopava Protokol iz Kyota.  
 
1
Globalni trend
Arapi mijenjaju dolare u eure!
Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata razmišlja o tome da oko pet posto svojih rezervi u dolarima pretvori u eure, potezu koji ukazuje na rasprostranjen trend smanjenja pouzdanja u dolar meðu zemljama Persijskog zaljeva, objavio je dnevni list Khaleej Times, a prenosi Internet Monitor.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|