Sedmica - Ekonomija

0
I tržište reagovalo na bombaške napade u Londonu
Pala funta i cijena nafte!
             Tržište je reagovalo kao što se opisuje u udžbenicima - kupuju se valute koje predstavljaju utočište u nesigurnim vremenima poput švajcarskog franka i eura. 
 
0
Cijene nafte porasle zbog strahovanja od sezone uragana
Uragani podigli cijene nafte!
            Cijene nafte prekoračile su u utorak 59 dolara po barelu budući da je sezona uragana u SAD dodatno poduprla bojazni da zalihe destilata neće biti pravovremeno nagomilane kako bi se osiguralo pokrivanje potražnje u četvrtom tromjesečju.  
 
2
Crnogorsko primorje
Ljetovanje po lanjskim cijenama
Cijene ljetovanja u Crnoj Gori biće iste kao i prošle godine, a kvalitet turističkih usluga znatno bolji, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Predrag Nenezić, ministar turizma u Vladi Crne Gore.  
 
2
Na internetu već godinama cvjeta tržište brojeva kreditnih kartica
"Gold Visa" za 100 eura!
Na internetu već godinama cveta tržište ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa te ličnih podataka vlasnika računa, piše u utorak list The New York Times.
Na web stranicama poput iaaca.com i cardeportal.org svakodnevno se nude informacije o kreditnim karticama, a cijena za Gold Visa i MasterCard je 100 dolara po komadu.
 
 
2
Ostvarile se najcrnje sumnje
Najveća krađa podataka kreditnih kartica!
MasterCard International, jedan od najvećih distributera kreditnih kartica upozoren je da su hackeri "ukrali" podatke o čak preko 40 miliona kreditnih kartica.
 
 
1
Ugroženi računi 40 miliona korisnika kartica
Hackeri upali u "Visa" i "Master Card"!
Nepoznati hackeri provalili su u bazu podataka američke firme Card Systems Solutions koja obrađuje novčane transakcije, i doveli u pitanje sigurnost bankovnih računa gotovo 40 miliona korisnika kartica Visa, MasterCard i American Express širom svijeta, piše Novi list.  
 
1
Zbog rekordnog manjka u američkom bilansu plaćanja
Dolar opet potonuo!
Uprkos očekivanju produbljivanja kamatnog jaza između SAD i eurozone koji je veći dio protekle sedmice održavao tečaj dolara na najvišem nivou prema euru u zadnjih devet mjeseci, on je do kraja sedmice potonuo zbog podatka o novom rekordnom manjku u američkom bilansu plaćanja 
 
1
Novi skok cijena nafte
Cijene nafte 57$!
             Cijene nafte skočile su u petak nadomak 57 dolara po barelu, podstaknute postojanom snažnom potražnjom uprkos rekordnim cijenama goriva. 
 
1
Spriječen veliki trgovinski spor Kine i EU
Ograničen izvoz kineskog tekstila u EU!
                Kina i EU dogovorile su se da ograniče sve veći izvoz kineskog tekstila u Evropu, čime je izbjegnut potencijalno veliki trgovinski spor. Na osnovu ovog sporazuma, Kina će ograničiti svoj izvoz i tako izbjeći mogućnost da Brisel uvede na njega kvote.Sličan spor sa SAD i dalje je nerešen.  
 
1
Zemlje G8 postigle dogovor
Otpisali dug najsiromašnijima!
ZEMLJE članice G8 (najrazvijenije zemlje svijeta i Rusija) dogovorile su se u o otpisu duga najzaduženijih siromašnih zemalja, što će rezultirati "trenutnim" brisanjem duga od 40 milijardi dolara za 18 zemalja, objavio je britanski ministar financija Gordon Brown na konferenciji za novinare.
 
 
0
Novi udarac za euro
Njemci žele povratak marke!
            Euro je posljednjih dana doživio dva jaka udarca nakon što je odbacivanje Evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji dovelo do njegovog najvećeg slabljenja u posljednjih pet godina. Novi treći udarac mogao bi doći iz Njemačke čiji stanovnici žele natrag svoju staru valutu – marku.  
 
3
Zbog francuskog odbacivanja evropskog ustava
Pad eura!
            Kurs eura potonuo je danas ponovo na najniži nivo prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci nakon što su francuski glasači odbacili evropski ustav, podstaknuvši sumnje u političku budućnost EU. 
 
2
Izvor "ne-ruske" i "ne-bliskoistočne" nafte
Otvoren kaspijski naftovod!
          Međunarodni naftni konzorcijum, predvođen Britiš petroleumom, danas je otvorio strateški važan naftovod, prvi koji spaja Kaspijsko more sa Sredozemljem.  
 
2
U Beogradu završeno 14. zasijedanje Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj
Investicije Rusiji, pa regiji!
- Investicije su potrebne cijeloj regiji i strani ulagači imaju je u vidu, iako će se investicije u budućnosti pomicati i usmjeravati prema Rusiji . Vrijeme je za investicije u području Balkana, a zemlje regije moraju mnogo bolje komunicirati, te primjenjivati ugovore o zoni slobodne trgovine kako bi razvili svoja tržišta budući da svi imaju isti cilj - ulazak u Europsku uniju, zaključili su učesnici 14. zasjedanja godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj koje je danas završeno u Beogradu. 
 
0
Izvještaj predstavnika SAD u STO
"Crna" lista trgovinskih partnera SAD
             Kancelarija predstavnika SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) objavila je "crnu" listu zemalja, trgovinskih partnera SAD, u kojima se ne poštuje tuđa intelektualna svojina. Na prvom mjestu te liste, objavljene u izvještaju pod nazivom Special 301, nalazi se Ukrajina.

 
 
0
Prije tačno godinu dana, Evropska unija dobila je 10 novih članica
Godinu dana "Dvadeset petorke"!
            Prvog maja 2004. godine dogodilo se najveće proširenje Unije i smatra se početkom nove ere spajanjem zapadnog i istočnog dijela evropskog kontinenta.  
 
2
Njujorška berza najavila radikalne promjene
E - trgovanje na Njujorškoj berzi!
          Njujorška berza New York Stock Exchange (NYSE) najavila je najveće promjene u svojoj viševjekovnoj tradiciji objavivši udruživanje s elektronskom platformom Archipelago Exchange i početak trgovine njenim dionicama na berzi.  
 
1
Evropski parlament glasanjem podržao učlanjenje još dvije zemlje u EU
"Viza" Bugarskoj i Rumuniji!
       Evropski parlament je glasanjem poslanika odobrio učlanjenje Bugarske i Rumunije u Uniju. Konzervativne stranke i Zeleni su pokušali da odlože glasanje, ali je ono ipak održano pošto su dobili uveravanja da će Parlament moći naknadno da utiče na određivanje obima sredstava koje će Bugarska i Rumunija dobiti kada uđu u EU što se očekuje 2007. ili 2008. godine.  
 
1
Prvi korak ka pregovorima o pristupanju SCG Evropskoj uniji
Odobrena Studija o izvodljivosti!
          Izvršno tijelo Evropske unije danas je pozitivno ocijenilo Studiju o izvodljivosti kojom se potvrdjuje spremnost Srbije i Crne Gore da stupe u pregovore o Sporazumu i pridruživanju Evropskoj uniji. 
 
2
Unešeni amandmani na direktivu o uslužnom sektoru
Lideri EU postigli sporazum!
          Iako je Francuska obezbijedila usvajanje dva ustupka, na Samitu je dogovoren plan o otvaranju sektora usluga u Evropskoj uniji.
          Zabrinuta za posljedice po zaposlenost, Francuska je obezbijedila da se usvoji drugačija formulacija evropske direktive kao i to da se pokrene studija o posljedicama njenog usvajanja.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|