Sedmica - Ekonomija

0
I tržište reagovalo na bombaške napade u Londonu
Pala funta i cijena nafte!
             TržiÅ¡te je reagovalo kao Å¡to se opisuje u udžbenicima - kupuju se valute koje predstavljaju utoèiÅ¡te u nesigurnim vremenima poput Å¡vajcarskog franka i eura. 
 
0
Cijene nafte porasle zbog strahovanja od sezone uragana
Uragani podigli cijene nafte!
            Cijene nafte prekoraèile su u utorak 59 dolara po barelu buduæi da je sezona uragana u SAD dodatno poduprla bojazni da zalihe destilata neæe biti pravovremeno nagomilane kako bi se osiguralo pokrivanje potražnje u èetvrtom tromjeseèju.  
 
2
Crnogorsko primorje
Ljetovanje po lanjskim cijenama
Cijene ljetovanja u Crnoj Gori biæe iste kao i proÅ¡le godine, a kvalitet turistièkih usluga znatno bolji, rekao je na juèeraÅ¡njoj konferenciji za novinare Predrag Neneziæ, ministar turizma u Vladi Crne Gore.  
 
2
Na internetu veæ godinama cvjeta tržište brojeva kreditnih kartica
"Gold Visa" za 100 eura!
Na internetu veæ godinama cveta tržište ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih raèuna te liènih podataka vlasnika raèuna, piše u utorak list The New York Times.
Na web stranicama poput iaaca.com i cardeportal.org svakodnevno se nude informacije o kreditnim karticama, a cijena za Gold Visa i MasterCard je 100 dolara po komadu.
 
 
2
Ostvarile se najcrnje sumnje
Najveæa kraða podataka kreditnih kartica!
MasterCard International, jedan od najveæih distributera kreditnih kartica upozoren je da su hackeri "ukrali" podatke o èak preko 40 miliona kreditnih kartica.
 
 
1
Ugroženi raèuni 40 miliona korisnika kartica
Hackeri upali u "Visa" i "Master Card"!
Nepoznati hackeri provalili su u bazu podataka amerièke firme Card Systems Solutions koja obraðuje novèane transakcije, i doveli u pitanje sigurnost bankovnih raèuna gotovo 40 miliona korisnika kartica Visa, MasterCard i American Express Å¡irom svijeta, piÅ¡e Novi list.  
 
1
Zbog rekordnog manjka u amerièkom bilansu plaæanja
Dolar opet potonuo!
Uprkos oèekivanju produbljivanja kamatnog jaza izmeðu SAD i eurozone koji je veæi dio protekle sedmice održavao teèaj dolara na najviÅ¡em nivou prema euru u zadnjih devet mjeseci, on je do kraja sedmice potonuo zbog podatka o novom rekordnom manjku u amerièkom bilansu plaæanja 
 
1
Novi skok cijena nafte
Cijene nafte 57$!
             Cijene nafte skoèile su u petak nadomak 57 dolara po barelu, podstaknute postojanom snažnom potražnjom uprkos rekordnim cijenama goriva. 
 
1
Sprijeèen veliki trgovinski spor Kine i EU
Ogranièen izvoz kineskog tekstila u EU!
                Kina i EU dogovorile su se da ogranièe sve veæi izvoz kineskog tekstila u Evropu, èime je izbjegnut potencijalno veliki trgovinski spor. Na osnovu ovog sporazuma, Kina æe ogranièiti svoj izvoz i tako izbjeæi moguænost da Brisel uvede na njega kvote.Slièan spor sa SAD i dalje je nereÅ¡en.  
 
1
Zemlje G8 postigle dogovor
Otpisali dug najsiromašnijima!
ZEMLJE èlanice G8 (najrazvijenije zemlje svijeta i Rusija) dogovorile su se u o otpisu duga najzaduženijih siromašnih zemalja, što æe rezultirati "trenutnim" brisanjem duga od 40 milijardi dolara za 18 zemalja, objavio je britanski ministar financija Gordon Brown na konferenciji za novinare.
 
 
0
Novi udarac za euro
Njemci žele povratak marke!
            Euro je posljednjih dana doživio dva jaka udarca nakon Å¡to je odbacivanje Evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji dovelo do njegovog najveæeg slabljenja u posljednjih pet godina. Novi treæi udarac mogao bi doæi iz Njemaèke èiji stanovnici žele natrag svoju staru valutu – marku.  
 
3
Zbog francuskog odbacivanja evropskog ustava
Pad eura!
            Kurs eura potonuo je danas ponovo na najniži nivo prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci nakon Å¡to su francuski glasaèi odbacili evropski ustav, podstaknuvÅ¡i sumnje u politièku buduænost EU. 
 
2
Izvor "ne-ruske" i "ne-bliskoistoène" nafte
Otvoren kaspijski naftovod!
          Meðunarodni naftni konzorcijum, predvoðen BritiÅ¡ petroleumom, danas je otvorio strateÅ¡ki važan naftovod, prvi koji spaja Kaspijsko more sa Sredozemljem.  
 
2
U Beogradu završeno 14. zasijedanje Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj
Investicije Rusiji, pa regiji!
- Investicije su potrebne cijeloj regiji i strani ulagaèi imaju je u vidu, iako æe se investicije u buduænosti pomicati i usmjeravati prema Rusiji . Vrijeme je za investicije u podruèju Balkana, a zemlje regije moraju mnogo bolje komunicirati, te primjenjivati ugovore o zoni slobodne trgovine kako bi razvili svoja tržiÅ¡ta buduæi da svi imaju isti cilj - ulazak u Europsku uniju, zakljuèili su uèesnici 14. zasjedanja godiÅ¡nje skupÅ¡tine Evropske banke za obnovu i razvoj koje je danas zavrÅ¡eno u Beogradu. 
 
0
Izvještaj predstavnika SAD u STO
"Crna" lista trgovinskih partnera SAD
             Kancelarija predstavnika SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) objavila je "crnu" listu zemalja, trgovinskih partnera SAD, u kojima se ne poÅ¡tuje tuða intelektualna svojina. Na prvom mjestu te liste, objavljene u izvjeÅ¡taju pod nazivom Special 301, nalazi se Ukrajina.

 
 
0
Prije taèno godinu dana, Evropska unija dobila je 10 novih èlanica
Godinu dana "Dvadeset petorke"!
            Prvog maja 2004. godine dogodilo se najveæe proÅ¡irenje Unije i smatra se poèetkom nove ere spajanjem zapadnog i istoènog dijela evropskog kontinenta.  
 
2
Njujorška berza najavila radikalne promjene
E - trgovanje na Njujorškoj berzi!
          NjujorÅ¡ka berza New York Stock Exchange (NYSE) najavila je najveæe promjene u svojoj viÅ¡evjekovnoj tradiciji objavivÅ¡i udruživanje s elektronskom platformom Archipelago Exchange i poèetak trgovine njenim dionicama na berzi.  
 
1
Evropski parlament glasanjem podržao uèlanjenje još dvije zemlje u EU
"Viza" Bugarskoj i Rumuniji!
       Evropski parlament je glasanjem poslanika odobrio uèlanjenje Bugarske i Rumunije u Uniju. Konzervativne stranke i Zeleni su pokuÅ¡ali da odlože glasanje, ali je ono ipak održano poÅ¡to su dobili uveravanja da æe Parlament moæi naknadno da utièe na odreðivanje obima sredstava koje æe Bugarska i Rumunija dobiti kada uðu u EU Å¡to se oèekuje 2007. ili 2008. godine.  
 
1
Prvi korak ka pregovorima o pristupanju SCG Evropskoj uniji
Odobrena Studija o izvodljivosti!
          IzvrÅ¡no tijelo Evropske unije danas je pozitivno ocijenilo Studiju o izvodljivosti kojom se potvrdjuje spremnost Srbije i Crne Gore da stupe u pregovore o Sporazumu i pridruživanju Evropskoj uniji. 
 
2
Unešeni amandmani na direktivu o uslužnom sektoru
Lideri EU postigli sporazum!
          Iako je Francuska obezbijedila usvajanje dva ustupka, na Samitu je dogovoren plan o otvaranju sektora usluga u Evropskoj uniji.
          Zabrinuta za posljedice po zaposlenost, Francuska je obezbijedila da se usvoji drugaèija formulacija evropske direktive kao i to da se pokrene studija o posljedicama njenog usvajanja.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|