Sedmica - Ekonomija

2
Na internetu već godinama cvjeta tržište brojeva kreditnih kartica
"Gold Visa" za 100 eura!
Na internetu već godinama cveta tržište ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa te ličnih podataka vlasnika računa, piše u utorak list The New York Times.
Na web stranicama poput iaaca.com i cardeportal.org svakodnevno se nude informacije o kreditnim karticama, a cijena za Gold Visa i MasterCard je 100 dolara po komadu.
 
 
2
Ostvarile se najcrnje sumnje
Najveća krađa podataka kreditnih kartica!
MasterCard International, jedan od najvećih distributera kreditnih kartica upozoren je da su hackeri "ukrali" podatke o čak preko 40 miliona kreditnih kartica.
 
 
1
Ugroženi računi 40 miliona korisnika kartica
Hackeri upali u "Visa" i "Master Card"!
Nepoznati hackeri provalili su u bazu podataka američke firme Card Systems Solutions koja obrađuje novčane transakcije, i doveli u pitanje sigurnost bankovnih računa gotovo 40 miliona korisnika kartica Visa, MasterCard i American Express širom svijeta, piše Novi list.  
 
1
Zbog rekordnog manjka u američkom bilansu plaćanja
Dolar opet potonuo!
Uprkos očekivanju produbljivanja kamatnog jaza između SAD i eurozone koji je veći dio protekle sedmice održavao tečaj dolara na najvišem nivou prema euru u zadnjih devet mjeseci, on je do kraja sedmice potonuo zbog podatka o novom rekordnom manjku u američkom bilansu plaćanja 
 
1
Novi skok cijena nafte
Cijene nafte 57$!
             Cijene nafte skočile su u petak nadomak 57 dolara po barelu, podstaknute postojanom snažnom potražnjom uprkos rekordnim cijenama goriva. 
 
1
Spriječen veliki trgovinski spor Kine i EU
Ograničen izvoz kineskog tekstila u EU!
                Kina i EU dogovorile su se da ograniče sve veći izvoz kineskog tekstila u Evropu, čime je izbjegnut potencijalno veliki trgovinski spor. Na osnovu ovog sporazuma, Kina će ograničiti svoj izvoz i tako izbjeći mogućnost da Brisel uvede na njega kvote.Sličan spor sa SAD i dalje je nerešen.  
 
1
Zemlje G8 postigle dogovor
Otpisali dug najsiromašnijima!
ZEMLJE članice G8 (najrazvijenije zemlje svijeta i Rusija) dogovorile su se u o otpisu duga najzaduženijih siromašnih zemalja, što će rezultirati "trenutnim" brisanjem duga od 40 milijardi dolara za 18 zemalja, objavio je britanski ministar financija Gordon Brown na konferenciji za novinare.
 
 
0
Novi udarac za euro
Njemci žele povratak marke!
            Euro je posljednjih dana doživio dva jaka udarca nakon što je odbacivanje Evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji dovelo do njegovog najvećeg slabljenja u posljednjih pet godina. Novi treći udarac mogao bi doći iz Njemačke čiji stanovnici žele natrag svoju staru valutu – marku.  
 
3
Zbog francuskog odbacivanja evropskog ustava
Pad eura!
            Kurs eura potonuo je danas ponovo na najniži nivo prema dolaru u zadnjih sedam mjeseci nakon što su francuski glasači odbacili evropski ustav, podstaknuvši sumnje u političku budućnost EU. 
 
2
Izvor "ne-ruske" i "ne-bliskoistočne" nafte
Otvoren kaspijski naftovod!
          Međunarodni naftni konzorcijum, predvođen Britiš petroleumom, danas je otvorio strateški važan naftovod, prvi koji spaja Kaspijsko more sa Sredozemljem.  
 
2
U Beogradu završeno 14. zasijedanje Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj
Investicije Rusiji, pa regiji!
- Investicije su potrebne cijeloj regiji i strani ulagači imaju je u vidu, iako će se investicije u budućnosti pomicati i usmjeravati prema Rusiji . Vrijeme je za investicije u području Balkana, a zemlje regije moraju mnogo bolje komunicirati, te primjenjivati ugovore o zoni slobodne trgovine kako bi razvili svoja tržišta budući da svi imaju isti cilj - ulazak u Europsku uniju, zaključili su učesnici 14. zasjedanja godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj koje je danas završeno u Beogradu. 
 
0
Izvještaj predstavnika SAD u STO
"Crna" lista trgovinskih partnera SAD
             Kancelarija predstavnika SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) objavila je "crnu" listu zemalja, trgovinskih partnera SAD, u kojima se ne poštuje tuđa intelektualna svojina. Na prvom mjestu te liste, objavljene u izvještaju pod nazivom Special 301, nalazi se Ukrajina.

 
 
0
Prije tačno godinu dana, Evropska unija dobila je 10 novih članica
Godinu dana "Dvadeset petorke"!
            Prvog maja 2004. godine dogodilo se najveće proširenje Unije i smatra se početkom nove ere spajanjem zapadnog i istočnog dijela evropskog kontinenta.  
 
2
Njujorška berza najavila radikalne promjene
E - trgovanje na Njujorškoj berzi!
          Njujorška berza New York Stock Exchange (NYSE) najavila je najveće promjene u svojoj viševjekovnoj tradiciji objavivši udruživanje s elektronskom platformom Archipelago Exchange i početak trgovine njenim dionicama na berzi.  
 
1
Evropski parlament glasanjem podržao učlanjenje još dvije zemlje u EU
"Viza" Bugarskoj i Rumuniji!
       Evropski parlament je glasanjem poslanika odobrio učlanjenje Bugarske i Rumunije u Uniju. Konzervativne stranke i Zeleni su pokušali da odlože glasanje, ali je ono ipak održano pošto su dobili uveravanja da će Parlament moći naknadno da utiče na određivanje obima sredstava koje će Bugarska i Rumunija dobiti kada uđu u EU što se očekuje 2007. ili 2008. godine.  
 
1
Prvi korak ka pregovorima o pristupanju SCG Evropskoj uniji
Odobrena Studija o izvodljivosti!
          Izvršno tijelo Evropske unije danas je pozitivno ocijenilo Studiju o izvodljivosti kojom se potvrdjuje spremnost Srbije i Crne Gore da stupe u pregovore o Sporazumu i pridruživanju Evropskoj uniji. 
 
2
Unešeni amandmani na direktivu o uslužnom sektoru
Lideri EU postigli sporazum!
          Iako je Francuska obezbijedila usvajanje dva ustupka, na Samitu je dogovoren plan o otvaranju sektora usluga u Evropskoj uniji.
          Zabrinuta za posljedice po zaposlenost, Francuska je obezbijedila da se usvoji drugačija formulacija evropske direktive kao i to da se pokrene studija o posljedicama njenog usvajanja.
 
 
1
U očekivanju rasta kamatnih stopa
Dolar jača!
       Kurs američke valute danas je na svjetskim deviznim tržištima ojačao kako su ulagači sve skloniji nagađanju da će američka centralna banka Fed iduće nedelje podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda. 
 
1
Prihvaćen plan Saudijske Arabije o povećanju za 500.000 barela dnevno
OPEC povećao proizvodnju!
Članice OPEC postigle su u danas na sastanku u iranskom gradu Isfahanu dogovor o 2-postotnom povećanju proizvodnje kako bi obuzdale cijene sirove nafte koje su dosegnule 55 dolara po barelu.  
 
0
Nakon umirujućih izjava predsjednika OPEC
Nafte stabilna na 53$!
                   Cijene nafte stabilizovale su se danas na nivou oko 53 dolara po barelu nakon što je predsjednik OPEC izrazio zabrinutost zbog visokih cijena nafte ali i naglasio da je tržište dobro opskrbljeno. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|