0
Izvještaj predstavnika SAD u STO
"Crna" lista trgovinskih partnera SAD

             Kancelarija predstavnika SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) objavila je "crnu" listu zemalja, trgovinskih partnera SAD, u kojima se ne poštuje tuđa intelektualna svojina. Na prvom mjestu te liste, objavljene u izvještaju pod nazivom Special 301, nalazi se Ukrajina.



             Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavljuje ovu listu svake godine, a na nju se uvršćuju zemlje u kojima ne postoji adekvatna zaštita intelektualne svojine, kao ni fer i pravičan pristup tržištu. Zemlje koje se nalaze na listi svrstavaju se u nekoliko kategorija, poređanih po stepenu ugroženosti intelektualne svojine. Prva kategorija nosi naziv "Strana zemlja najvišeg prioriteta sa potencijalom za najgore situacije", a u nju ulaze "zemlje u koje nisu pristupile pregovorima sa STO oko određivanja adekvatnog nivoa zaštite intelektualne svojine, ili ne pokazuju napredak u tim pregovorima". Zemlje svrstane u tu kategoriju izlažu se opasnosti da im SAD uvedu trgovinske sankcije; u toj kategoriji se trenutno nalazi samo Ukrajina.

               Druga po redu kategorija je "Prioritetna lista za posmatranje" u kojoj se nalaze "zemlje sa specifičnim problemima u pogledu zaštite intelektualne svojine". Smatra se da u tim zemljama postoji donekle razvijena zaštita intelektulne svojine, djeluju službe za nadgledanje i sprovođenje zakonskih propisa i vladaju djelimično korektni tržišni uslovi. Ove godine u toj kategoriji se nalazi 14 zemalja - Argentina, Brazil, Kina, Egipat, Indija, Indonezija, Izrael, Kuvajt, Liban, Pakistan, Filipini, Rusija, Turska i Venecuela.

             U trećoj kategoriji nazvanoj "Lista za posmatranje" ove godine je svrstano 36 zemalja u kojima "problemi sa zaštitom intelektualne svojine zavređuju bilateralnu pažnju". U toj kategoriji se nalaze Azerbejdžan, Bahami, Belorusija, Belize, Bolivija, Bugarska, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Dominikanska republika, Ekvador, Gvatemala, Mađarska, Italija, Jamajka, Kazahstan, Koreja, Letonija, Litvanija, Malezija, Meksiko, Peru, Poljska, Rumunija, Saudijska Arabija, Slovačka, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Turkmenistan, Urugvaj, Uzbekistan i Vijetnam. Jedno mjesto pripada i Evropskoj uniji.

             U izvještaju su objavljeni rezultati specijalnog pregleda zaštite intelektualne svojine u Kini. U tom pregledu se navodi da je stepen ugroženosti intelektualne svojine u Kini i dalje nedopustivo visok, uprkos naporima tamošnje vlade da promijeni stanje.

             "Na ovogodišnjoj listi Kina je iz niže kategorije uvrštena u višu, Prioritetnu lista za posmatranje zbog neuspješnih pokušaja zaštite intelektualnih prava i smanjenja broja slučajeva ugrožavanja vlasničkih prava. Kineska vlada mora preduzeti efikasne mjere koje će smanjiti izuzetno visoku stopu piraterije i falsifikovanja, uključujući donošenje novih zakonskih propisa i povećanje broja krivičnih prijava protiv počinilaca. Istovremeno, tamošnje tržište treba i dalje da ostane otvoreno za legitimne učesnike i zaštićene robne marke", izjavio je Piter Algajer, predstavnik SAD u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.




Posjeta : 1768