2
Na internetu već godinama cvjeta tržište brojeva kreditnih kartica
"Gold Visa" za 100 eura!

Na internetu već godinama cveta tržište ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa te ličnih podataka vlasnika računa, piše u utorak list The New York Times.
Na web stranicama poput iaaca.com i cardeportal.org svakodnevno se nude informacije o kreditnim karticama, a cijena za Gold Visa i MasterCard je 100 dolara po komadu.


Vrijednost podataka procjenjuje se prema mogućnostima njihova korištenja za kupovinu putem interneta, izradu krivotvorenih kartica koje se potom mogu upotrijebiti i za podizanje gotovine ili za neke još razrađenije prevare, piše Times.
Prodavači i kupci dolaze sa svih strana svijeta, a većina ovih web stranica vodi se sa servera iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza što otežava njihov nadzor.
Prema procjenama američke vlade oko 10 miliona Amerikanaca svake godine je žrtva krađe i zloupotrebe ličnih podataka, što potrošačima nanosi štetu od 5 miljardi dolara, a firmama 48 milijardi dolara na godinu.
Da je uspostavljeno specijalizovano tržište svjedoči i naziv iaaca.com koji je zapravo skraćenica od Međunarodna udruga za promicanje kriminalnih aktivnosti.
Nije poznato koliko brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa završi na internetu, ali policija procjenjuje da je tržište golemo.
U oktobru prošle godine američko ministarstvo pravosuđa i tajna služba koja se bavi ovakvim kriminalom objavili su hapšenje 28 osoba u Sjedinjenim Državama i još nekoliko zemalja, među kojima i Švedskoj, Velikoj Britaniji, Bjelorusiji i Poljskoj.
Među uhvaćenima su bili i Andrew Mantovani i David Appleyard iz SAD te Antoli Tjukanov iz Moskve za koje je američko ministarstvo pravosuđa reklo da su bili vođe Shadowcrew.com, najvećeg tržišta na engleskom jeziku na internetu od ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa do krivotvorenih vozačkih dozvola i pasoša.
Operacija je razbila podzemlje koje je okupljalo 4000 osoba i koje je u dvije godine prodalo i kupilo gotovo dva miliona brojeva kreditnih kartica i prouzrokovalo štetu veću od 4 milionaa dolara trgovcima, bankama i pojedincima.





Posjeta : 1755