1
Novi skok cijena nafte
Cijene nafte 57$!

             Cijene nafte skočile su u petak nadomak 57 dolara po barelu, podstaknute postojanom snažnom potražnjom uprkos rekordnim cijenama goriva.

             Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 40 centi na 56,98 dolara, tek neposredno ispod rekordnog nivoa iz prve polovine aprila od 58,28 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio 48 centi na 56,70 dolara, što je takođe najviši nivo od aprila.

             Cijene su porasle nakon što je nedeljni izvještaj američke vlade pokazao snažnu potrošnju benzina, kerozina, lož-ulja i dizela. To je podstaknulo sumnje da rafinerije možda neće moći pokriti najsnažniju potražnju za benzinom u vrijeme ljetnog vrhunca, niti nagomilati zalihe lož-ulja i dizela za drugu polovinu godine.

            "Neki djelovi tržišta očekivali su da će visoke cijene početi uticati na američko društvo ali najnoviji su podaci pokazali da se ono drži prilično dobro i da ljudi nisu znatno smanjili potrošnju nafte", kazao je Daniel Hynes iz ANZ Institutional Bankinga.

             U protekle četiri nedelje potražnja za benzinom premašila je prošlogodišnju za tri posto dok je potrošnja destilata, uključujući dizel, lož-ulje i kerozin - porasla za 6,5 posto, pokazali su podaci američke vlade.

             Budući da zalihe sirove nafte i dalje za devet posto premašuju prošlogodišnje, trgovci ne strahuju toliko od nestašice koliko od oskudnih rezervnih kapaciteta.





Posjeta : 1791