Sedmica - Ekonomija

2
Prosperitet, solidarnost i bezbjednost
EU iznijela petogodišnji plan
                     Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso iznio je, pred poslanicima Evropskog parlamenta, plan rada u narednih pet godina. 
 
1
U 2004.
Rezerve nafte veće za procenat!
                      Dokazane komercijalno održive naftne rezerve u svijetu uvećane su jedan odsto u 2004. na 173,3 milijarde tona, objavio je u ponedjeljak njemački servis vijesti za naftnu industriju EID. 
 
1
Svjetsko devizno tržište
Dolar opet jača!
                   Na svjetskim deviznim tržištima jučerašnji dan bio je obilježen rastom vrijednosti dolara u odnosu na euro.
       To je posledica očekivanja da će FED nastaviti da podiže referentnu kamatnu stopu. Podstticaj jačanju američke valute uslijedio je nakon vijesti da će američki predsjednik Bush sljedeći mjesec predložiti mjere za smanjenje proračunskog deficita.
 
 
1
Najviši nivo u poslednjih 16 godina
Porast cijena zlata!
                      Cijene zlata trebale bi u prvoj polovini 2005. ponovo ojačati na oko 447 dolara po unci, prognoza je londonske savjetodavne kompanije za plemenite metale GFMS u ažuriranom godišnjem izvještaju. 
 
1
Kratkoročna reakcija na vremenske prilike
Nafta - 48$ po barelu!
                      Cijene nafte danas su se stabilizovale na najvišem nivou u proteklih šest nedelja nakon poskupljenja od 6 posto od četvrtka uzrokovanog bojaznima da će najavljeno zahlađenje na sjeveroistoku SAD prenapregnuti ionako niske zalihe lož-ulja u SAD.

 
 
1
Nakon obećanja iz Washingtona
Uzlet dolara!
                      Obećanje Washingtona da će zaoštriti proračunsku politiku i podržati politiku snažnog dolara, kao i znakovi da će se ubrzati rast kamatnih stopa u tom najvećem svjetskom društvu danas su podigli kurs dolara na svjetskim tržištima prema najvažnijim valutama.

 
 
1
Ambiciozni plan Kremlja
Tehnološki parkovi u Rusiji!
                      Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da ruska vlada namjerava u 10 specijalnih društvenih zona uspostaviti nove tehnološke parkove koji bi trebali da izvuku korist iz poreskih olakšica i smanjenih carina na uvezenu opremu, prenose ruski mediji. 
 
0
Zemlja sa 450.000 stanovnika
Luksemburg predsjedava EU!
                   Luksemburg, jedna od najmanjih evropskih zemalja, je 1. januara na sebe preuzela ogroman zadatak - predsjedavanje Evropskom unijom. Luksemburg nije zemlja koja se često pojavljuje u vijestima, i da budemo iskreni, mnogi Evropljani vjerovatno jako malo znaju o njoj. Zato smo o kneževini Luksemburg iskopali neke zanimljive podatke... 
 
0
U novoj godini
Britanija predsjedava G8!
                     Od 1. januara ove godine, Britanija preuzima jednogodišnje vođstvo nad G8, grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.Pored Britanije, članice G8 su SAD, Rusija, Japan, Njemačka, Kanada, Francuska i Italija.  
 
2
Kapacitet balkanskog naftovoda je 750 hiljada barela dnevno
Gradi se balkanski naftovod!
                     Albanija, Bugarska i Makedonija postigle su dogovor o izgradnji naftovoda od Crnog mora do Jadrana i dale projektu političku podršku.Premijeri ovih zemalja potpisali su o tome sporazum u utorak. 
 
2
Prema procjenama tajlandskog premijera
Štete od cunamija 510 miliona$!
                   Tajland je u utorak zbrajao štete koje je unosnom turističkom sektoru nanio smrtonosni cunami, a analitičari upozoravaju da bi oporavak opustošenih turističkih odredišta mogao potrajati čitavu godinu.

 
 
2
Od 1.januara 2005.
Njemačka uvodi cestarinu za kamione!
                   Njemačka će uskoro izgubiti status pripadnice malobrojne grupe evropskih zemalja koje još uvijek ne naplaćuju cestarinu budući da sljedećeg mjeseca počinje kamionima naplaćivati upotrebu hronično zagušenih njemačkih autocesta i time možda otvoriti vrata uvođenju tog poreza za sva motorizovana vozila. 
 
2
Na udaru vijesti o potresu koji je pogodio dijelove Azije našao se i jen
Novi rast eura!
                  Euro je danas zabilježio nov najviši nivo prema dolaru od 1,3555 dolara, kako su evropska devizna tržišta, izuzev londonskog, otvorila svoja vrata ulagačima nakon božićnih praznika. 
 
2
Najstarija berza na svijetu,na prodaji
Ko će preuzeti Londonsku berzu?!
                   U bitku za kontrolu londonske berze uključio se francuski Euronekst, ali još nije poznat iznos koji je spreman da se plati za najveću berzu u Evropi.Ponuda Euroneksta za londonsku berzu usledila je nakon što je njemačka berza prošle nedelje objavila da je spremna da da 2,5 milijarde dolara, što je berza u Londonu odbila.  
 
1
Zajednice elektroprivreda jugoistočne Evrope (ECSEE) dobila sjedište u Beču
Beč sjedište ECSEE!
                Glavni grad Austrije postao je sjedište još jedne međunarodne organizacije – Zajednice elektroprivreda jugoistočne Evrope (ECSEE).Sekretarijat ECSEE,osnovane na nedavnom ministarskom skupu u Atini,radiće u Beču na uspostavljanju zajedničkog tržišta električne energije jugoistočne Evrope – Albanije,Bosne I Hercegovine,Bugarske ,Hrvatske,Kosova,Srbije I Crne Gore,Rumunije,Makedonije I Turske,po uzoru na tržište Evropske unije. 
 
1
Članice OPEC uznemirio pad cijene nafte za 20 odsto za proteklih šest nedelja
Manje nafte iz OPEC!
                Ministri za naftu zemalja članica OPEC dogovorili su se da smanje proizvodnju nafte za milion barela dnevno u pokušaju da zaustave pad cijena.  
 
0
Pomogli bolji podaci iz Australije
Stabilizovan kurs dolara!
                Kurs dolara umjereno se kretao na deviznim tržištima danas prema ostalim svjetskim valutama, nakon jučerašnjih snažnih dobitaka.
                Do podneva je euro iznosio 1,3316 dolara, gotovo isto kao i dan ranije. Kurs dolara neznatno se mijenjao i prema jenu, poskupivši svega 0,3 posto, na 104 jena. U odnosu na britansku funtu poskupio je 0,3 posto, tako da funta stoji 1,9236 dolara. Kurs švajcarskog franka prema dolaru ostao je na 1,1509 franka.
 
 
0
Najveći kineski proizvođač računara treći u svijetu
Otkupili i brand "Think"!
               Najveći kineski proizvođač personalnih računara Lenovo Group objavio je da je za 1,25 milijardi dolara od IBM kupio kompaniju za proizvodnju personalnih računara, zauzevši time treću poziciju u svijetu u vrlo žestokoj konkurenciji.  
 
0
Amerikanci se našli u izolaciji
Pritisak na SAD zbog Kjota!
               Sjedinjene Američke Države ponovo su se našle pod medjunarodnim pritiskom da se pridruže Protokolu iz Kjota, sporazumu o mjerama za borbu protiv globalog otopljavanja i klimatskih promjena.  
 
0
Vrijednost dolara na svjetskom tržištu nastavila da pada
Dalji pad dolara!
                Američka valuta je danas u jednom trenutku dosegla najnižu vrijednost u odnosu na euro od pojavljivanja zajedničke evropske valute 1999. godine.
                Za jedan euro dobija se 1 dolar i 34 centa, što znači da je dolar, u odnosu na rekordnu 2002. godinu izgubio više od jedne trećine vrijednosti.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|