0
Pomogli bolji podaci iz Australije
Stabilizovan kurs dolara!

                Kurs dolara umjereno se kretao na deviznim tržištima danas prema ostalim svjetskim valutama, nakon jučerašnjih snažnih dobitaka.
                Do podneva je euro iznosio 1,3316 dolara, gotovo isto kao i dan ranije. Kurs dolara neznatno se mijenjao i prema jenu, poskupivši svega 0,3 posto, na 104 jena. U odnosu na britansku funtu poskupio je 0,3 posto, tako da funta stoji 1,9236 dolara. Kurs švajcarskog franka prema dolaru ostao je na 1,1509 franka.


                Neočekivano snažan rast zaposlenosti u Australiji suprotstavlja se rastućem uvjerenju na tržištu da slabi dolar pogađa najvažnija svjetska društva zbog čega centralne banke u svijetu posustaju sa zaoštravanjem svojih monetarnih politika.

                Ranije ove nedelje australijska i kanadska banka iznenadile su tržišta svojim odlukama da odgode dalje podizanje kamatnih stopa.

                "Jučerašnja tema bila je da slabi dolar sprečava ostale zemlje od podizanja kamatnih stopa i ograničavanja rasta. Danas se ta tema preispituje", kazao je Aziz McMahon, valutni strateg pri ABN Amro banci u Londonu. "Bolji podaci iz Australije pripomogli su tome". Stopa nezaposlenosti u Australiji smanjena je u decembru na 5,2 posto i najniža je od 1977.

                Analitičari smatraju da ima još prostora za pad kursa dolara, jer su ulagači uvjereni da SAD želi slabiju valutu kako bi mu pomogla u korekciji golemih trgovinskih neravnoteža, a centralne banke mu ne stoje na putu.

                Luke Waddington iz Royal Bank of Scotland rekao je da bi kurs eura mogao do kraja godine narasti i do 1,36 ili čak i 1,37 dolara. "Korekcija je bila uveliko potrebna"





Posjeta : 1884