Sedmica - Ekonomija

1
Mart u Crnoj Gori skuplji u odnosu na fabruar za 0.3 odsto
Potrošačka korpa - 758 eura!
    Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori u martu iznosila je 758 evra, što je 1,7 prosečnih zarada, saopštio je crnogorski zavod za statistiku Monstat. 
 
1
Recesija progutala The World
Ništa od - "igrališta za bogate"!
    Megalomanski projekt izgradnje vještačkih pješčanih ostrva u obliku karte svijeta, koji su investitori "The World" u Dubaiju projektovali i započeli graditi za bogatu klijentelu iz cijelog svijeta, danas je tek gomila od tristotinjak golih hrpa pijeska, a san o raju za bogate "pojela" je svjetska recesija.
 
 
2
Crna Gora, turistička destinacija za svačiji džep
U špicu sezone - dan za 10 eura!
    Crnogorski turistički radnici najavili su da će ovog ljeta na južnom Jadranu u julu i avgustu moći da se ljetuje po ceni od 10 evra dnevno! 
 
1
Prvi put od 1994.
Najbogatiji je - Meksikanac!
    Najbogatiji čovek na svijetu ove godine, prvi put od 1994., nije iz SAD, nego iz Meksika.  
 
0
Amerika više nije najveće tržište automobila
Kina pretekla SAD!
    Kina je pretekla SAD kao najveće tržište automobila, odnosno zemlja u kojoj se kupilo najviše automobila na svijetu u 2009. godini, a sljedeća godina mogla bi biti dobra za autoindustriju. 
 
0
Dok cijeli razvijeni svijet stenje pod recesijom, kineska autoindustrija bilježi nevjerovatan rast
Prodali - 12 miliona kola!
    Dok cijeli razvijeni svijet stenje pod recesijom, kineska autoindustrija bilježi nevjerovatan rast. Kineski porizvođači automobila su od januara do novembra ove godine prodali čak 12 miliona automobila, a do kraja godine prodaja će se popeti na više od 13 miliona. Do ove godine Kina nikada nije proizvela i prodala više od 10 miliona automobila, što znači da je rast veći od 30 odsto. 
 
0
Dio bankarske industrije SAD i dalje pritisnut lošim kreditima
Juče zatvoreno - devet banaka!
    U SAD je u petak zatvoreno devet banaka, odnosno najviše u jednom danu od početka finansijske krize, što je pokazatelj da je dio bankarske industrije SAD i dalje pritisnut lošim kreditima. 
 
1
Privreda "zemlje izlazećeg sunca" ponovo u rastu
Japan izašao iz recesije!
    Japanska privreda ponovo je u rastu u drugom kvartalu, čime je završena najduža recesija u toj zemlji od Drugog svjetskog rata, ali analitičari upozoravaju da će put prema oporavku biti dug i težak.
 
 
1
Kriza drma proizvođača aviona
"Boing" gasi - hiljadu radnih mjesta!
    Smanjen dotok novca iz Pentagona za vojne programe za koje je Boeing bio angažovan, ali i uticaj krize koja je srozala poslovanje, doveli su do zatvaranja radnih mjesta. 
 
1
Deficit SAD premašio bilion dolara
Amerikčki minus ide ka - dva biliona!
    Minus u državnom proračunu SAD prema podacima ministarstva finansija te zemlje premašio je bilion dolara, s dodatkom kako bi do jeseni mogao doći vrlo blizu dva biliona dolara.
 
 
2
Preminula Farrah Fawcett (1947.-2009.)
Povratak bolesti - savladao "anđela"!
    Nakon duge borbe s opakom bolešću, koju je već prije pobijedila ali se bolest opet vratila, u bolnici u Los Angelesu preminula je glumica Farrah Fawcett, nekadašnji "Charliejev anđeo" i žena za kojom je uzdisalo nekoliko generacija Amerikanaca.  
 
2
Recesija došla i na najpoznatiji poštanski broj na svijetu
Gasi se sjaj Beverly Hillsa!
    Sve donedavno uobičajena slika poznatog Rodeo Drivea na Beverly Hillsu krcatog "bijesnim" i skupocjenim automobilima poput Lamborghinija ili Bentleya, čini se da je jedna od najpoznatijih bogataških ulica ostavila za neka bolja vremena.  
 
1
Kredit od 20 miliona eura mogućnost koju je crnogorska vlada ponudila vlasniku Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) radi održavanja proizvodnje
Deripaska će odbiti ponudu vlade!
    Direktor crnogorske Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujovićizjavio je juče da je kredit od 20 miliona eura mogućnost koju je crnogorska vlada ponudila vlasniku Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) radi održavanja proizvodnje.
 
 
0
Deutsche Bank ima manjak od 3,9 milijardi eura
Prvi put - godinu završila s gubitkom!
    Deutsche Bank, najveća njemačka banka, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, kada je rekonstruirana, godinu je završila u gubicima, i to velikim. Riječ je o gubitku od 3,9 milijardi eura u 2008., koji još više dolazi dio izražaja zato što je ta ista banka 2007. godinu završila s profitom od 6,5 milijardi dolara. 
 
1
Rusija i Ukrajina postigle dogovor
Plin stiže u Evropu!
    Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, postigli su u Moskvi rano u nedjelju okvirni dogovor o ponovnoj uspostavi snabdijevanja plinom, do kojeg bi trebalo doći uskoro, izvijestio je glasnogovornik ruske vlade, javljaju agencije.  
 
1
Summit potrošača ruskog prirodnog plina održan u Kremlju
Nisu dogovorili isporuku plina Evropi!
    U Kremlju je završio summit potrošača ruskog prirodnog plina, a predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je kako nije postignut dogovor o isporuci plina evropskim potrošačima.  
 
1
Sve više bogatih klijenata američke banke "Merrill Lynch" želi da kupi zlatne šipke
Traže zlato - za "slamaricu"!
    U neizvjesnoj investicionoj klimi kakva je bila u 2008. godini i uz jednako neizvjesne prognoze za ovu godinu, sve više bogatih klijenata američke banke "Merrill Lynch" želi da kupi zlatne šipke, koje, međutim, žele da imaju fizički pod kontrolom, a ne više samo ETF kojima se trguje na berzama. 
 
0
Porast zaliha u SAD razuvjerio ulagače da nafta u dogledno vrijeme može ostvariti trajniji rast
Cijena nafte pala - "istorijski"!
    Cijene nafte u srijedu su zabilježile jedan od najvećih dnevnih padova u istoriji, nakon što je neočekivano veliki porast zaliha u SAD razuvjerio ulagače da nafta u dogledno vrijeme može ostvariti trajniji rast. 
 
1
Bernard Medof, mozak najveće pronevjere u istoriji
Prevario investitore - za 50 milijardi $!
    Banke širom svijeta procjenjuju koliko su novca izgubile kroz investicioni fond berzanskog mešetara Bernarda Medofa, mozga najveće pronevjere u istoriji.
Sedamdesetogodišnji Medof, nekadašnji predsjednik Njujorške elektronske berze, kroz piramidalnu šemu prevario je investitore za rekordnih 50 milijardi dolara.
 
 
1
Dosad najveće otputanje koje je u finansijskoj krizi najavila jedna azijska kompanija
Sony otpušta - 16 000 radnika!
    Japanska korporacija Soni (Sony) saopštila je da će otpustiti 16.000 zaposlenih i smanjiti ulaganja da bi uštedela 1,1 milijardu dolara.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|