1
Summit potrošača ruskog prirodnog plina održan u Kremlju
Nisu dogovorili isporuku plina Evropi!

    U Kremlju je završio summit potrošača ruskog prirodnog plina, a predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je kako nije postignut dogovor o isporuci plina evropskim potrošačima.

Ranije je izjavio kako dosadašnje mjere za rješavanje problema nisu dale rezultata, te kako do rješenja može doći samo zajedničkim naporima.
Medvedev je rekao da će premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko nastaviti razgovore kako bi se riješio spor oko isporuke plina. Istakao je kako se nada da će u narednim danima plin stići do potrošača.
- Građani Evrope nemaju grijanje, narušen je rad industrijskih poduzeća. Smisao summita nije samo riješiti sadašnju plinsku krizu, za koju, po mišljenju Rusije, potpunu krivicu snosi Ukrajina, nego i spriječiti takve krize u budućnosti - rekao je Medvedev objašnjavajući svoju inicijativu za održavanje sastanka.
U Kremlj su bili pozvani čelnici članica EU i drugih zemalja potrošača ruskog plina. Evropska unija, na nagovor češkog predsjedništva, odlučila je ne slati predstavnike pojedinih zemalja članica, nego su imali zajedničke predstavnike - evropskog povjerenika za energetiku Andrisa Piebalgsa i češkog ministra industrije i trgovine Martina Rimana.
U plinovod koji ide kroz Ukrajinu potrebno je dobaviti 140 miliona kvadratnih metara plina kako bi se ponovno uspostavilo redovno snabdijevanje.
Evropske energetske firme Gazprom, E.ON Ruhrgas, ENI, Wingas i GDF Suez, kao i niz evropskih čelnika, slažu se o osnivanju konzorcija kako bi se našao izlaz iz rusko-ukrajinskog plinskog spora, ali Kijev smatra tu ideju sporednom.





Posjeta : 1740