2
Preminula Farrah Fawcett (1947.-2009.)
Povratak bolesti - savladao "anđela"!

    Nakon duge borbe s opakom bolešću, koju je već prije pobijedila ali se bolest opet vratila, u bolnici u Los Angelesu preminula je glumica Farrah Fawcett, nekadašnji "Charliejev anđeo" i žena za kojom je uzdisalo nekoliko generacija Amerikanaca.

Lijepa Teksašanka svoje prve manje uloge na filmu i televiziji dobila je krajem šezdesetih, a zapažena je bila u filmu "Loganov bijeg"; prije toga je, gostujući u seriji "Čovjek od šest miliona dolara" upoznala Leeja Majorsa, glavnog glumca te serije, koji će joj postati prvi suprug. Za eksploziju popularnosti u drugoj polovini sedamdesetih zaslužan je ne samo niz reklama za Wella šampon za kosu te TV-serija "Charliejevi anđeli", u kojoj je glumila samo prvu sezonu, nego i fotograf Bruce McBroom koji ju je u aprilu 1976. snimio pored bazena u njezinoj kući u Bel-Airu. Jedna od fotografija s tog snimanja, ispred stare indijanske deke koju je McBroom imao u autu, na kojoj Farrah zabacuje svoju bujnu kosu a kroz tanki crveni kupaći kostim naziru joj se bradavice, štampana je kao poster koji se prodao u nezapamćenih 12 miliona primjeraka.
Novi seks-simbol Amerike je rođen, za ime Farrah Fawcett su najednom svi znali, njezina frizura je po salonima širom amerike bila traženija od "Rachel-frizure" Jennifer Aniston iz "Prijatelja" tri desetljeća kasnije. Ime "Farrah" (koje je glumica samo promijenila od "Ferrah", "" s kojim je rođena) postalo je 177. najpopularnije ime za novorođene curice.
No, već nakon prve sezone Fawcett je napustila Charliejeve anđele i ušla u borbu oko raskida ugovora, koja je riješena tako što se pristala u trećoj i četvrtoj sezoni nekoliko puta pojaviti kao gošća. Postizanju kompromisa nije naškodilo to što su Fawcett i producent serije, slavni Aaron Spelling, bili prvi susjedi. Kad je snimana nova verzija "Charliejevih anđela", ponudili su Farrah kameo-ulogu, ali je ona to odbila jer producenti nisu pristali na njezinu zamisao da ona ovaj put bude Charliejev glas.
Filmska karijera nije joj bila posebno uspješna, ali televizijskih uloga – u serijama i filmovina – nije joj nedostajalo. Posebno se istakla, i dobila izvrsne kritike, u dvije serije krajem osamdesetih u kojima je glumila stvarne osobe: Barbaru Hutton u "Sirotoj maloj bogatašici" i slavnu fotografkinju Margaret Bourke-White u istoimenoj biografiji.Bila je tri put niominovana za Emmyja i pet puta za Zlatni globus. S 48 godina prvi put se razgolitila do kraja u Playboyu, a taj broj oborio je sve rekorde tog časopisa u dvedesetima i prodao se u 4 miliona primjeraka. (Još jednom se slikala gola za Playboy dvije godine kasnije, da proslavi svoj 50. rođendan.) U 21. stoljeću, uglavnom zbog zdravlja, više nije mnogo glumila, ali se pamte njezina gostovanja od po nekoliko epizoda u "The Guardianu" i "Spin Cityju".
U osamdesetima je stupila u vezu s kolegom Ryanom O´Nealom; njihov sin Redmond O´Neal često se pojavljivao po crnim hronikama zbog problema s alkoholom i drogama.Premda su se Farrah i Ryan razišli 1997., ostali su prijatelji i na rkaju obnovili vezu; O´Neal je putovao s njom u Njemačku gdje je otišla pokušati tretman matičnim ćelijama, koji nažalost nije uspio.Već skrhana smrtima bliskih osoba u azdnjih nekoliko godina – majke, starije sestre i dugogodišnjeg mentora Aarona Spellinga – Farrah Fawcett izgubila je svoju posljednju bitku.





Posjeta : 1789