0
Amerika više nije najveće tržište automobila
Kina pretekla SAD!

    Kina je pretekla SAD kao najveće tržište automobila, odnosno zemlja u kojoj se kupilo najviše automobila na svijetu u 2009. godini, a sljedeća godina mogla bi biti dobra za autoindustriju.

Prodaja ličnih automobila u 2009. u Kini porasla je na 10,3 miliona, a prodaja svih vozila na procijenjenih 13,6 miliona, navela je Kineska udruženja za lične automobile. Radi se o rastu od 45 odsto u odnosu na 2008. godinu.
Za usporedbu, kompletna prodaja automobila i manjih kamiona u SAD u 2009. je pala za 21 odsto na ukupno 10,4 miliona, jer je nesigurno privredno stanje mnogima otežalo poslovanje.
Pretpostavljalo se da će Kina u 2009. godini kupiti 12,7 miliona automobila i manjih kamiona i upravo 13,6 miliona vozila. Ključ za prodaju bile su mjere podsticanja kupovine automobila od kineske vlade.
Najveće globalne auto kuće sada gledaju prema Kini kako bi osigurale prihode za novu godinu, jer se u SAD i dalje ne očekuje snažan privredni oporavak. Dugo se očekivalo da će Kina preteći SAD kao prvo tržište za automobile na svijetu, ali recesija je taj trenutak pogurala prema naprijed.




Posjeta : 2376