Sedmica - Ekonomija

0
Bundesbanka saopštila da ne napreduje istragao o ošteæenim banknotama eura
"Nevidljive" novèanice i dalje u opticaju!
    Više od šest meseci nakon što su u Nemaèkoj otkrivene prve banknote eura koje se same od sebe raspadaju, taj fenomen se nastavlja i dalje pošto svake sedmice biva otkriveno oko 200 novih a uništenih novèanica, saopštila je Bundesbanka.
 
 
2
Amerièka valuta doživjela juèe veliki pad na svjetskim berzama
Dolar pao najniže!
    Amerièki dolar dolar juèe na svjetskim berzama doživio veliki pad, pogotovo u odnosu na dolar, ali i na druge vodeæe svjetske valute. 
 
0
RECEPT CARLA BILDTA - Regionalna tržišta privlaèe hrvatske ulagaèe
Hrvati kupuju - Srbiju!
    Èim je poèela privatizacija u Srbiji, švedski investicioni fondovi East capital i Gustavus, èiji je savjetnik bivši švedski premijer i dobar poznavalac ovih prostora Carl Bildt, okrenuli su se tom novom tržištu nakon što su napravili zbrku na hrvatskom. Uz to, osnovali su i Balkan Fund, specijalizovani fond za balkanske dionice, koji sada operiše na tržištima prostora bivše Jugoslavije.  
 
2
Trend smanjivanja upotrebe gotovog novca
Kartice sve više zamijenjuju keš!
    Na SmartCard konferenciji Pascal Dufour, struènjak za nove tehnologije, razvoj i primjenu chip kartica MasterCard Evrope održao je predavanje na temu "PayPass rješenje s beskontaktnim karticama" èiji se najvažniji zakljuèci odnose na trend smanjivanja upotrebe gotovog novca u svakodnevnoj potrošnji.
 
 
3
Potpisavši 105 miliona eura vrijedan ugovor o kupovini cjelokupnog vlasnièkog paketa, maðarska kompanija postala vlasnik najveæe crnogorske banke
OTP vlasnik CKB!
    POTPISAVŠI 105 miliona eura vrijedan ugovor o kupovini cjelokupnog vlasnièkog paketa Crnogorske komercijalne banke, maðarska OTP banka postala je stopostotni vlasnik najveæe crnogorske banke.  
 
2
PREMA podacima OPEC o proizvoðnji nafte koje je objavio "Financial times"
Rusija preuzela primat!
PREMA podacima OPEC koji su juèe objavljeni u "Financial Timesu", Rusija je od Saudijske Arabije preuzela prvo mjesto u proizvodnji sirove nafte.
 
 
3
Amerièka valuta oslabila u odnosu na euro, jen i švajcarski franak
Privreda pritiska dolar!
    LONDON - Bež knjiga amerièke središnje banke Fed, te usporavanje amerièkog privrednog rasta, prošle sedmice na svjetskim deviznim tržištima pritisnuli su kurs dolara, koji se spustio na najniži nivo prema euru i jenu u zadnje dvije sedmice.  
 
0
Proširenje na pomolu
Finska preuzima predsjedništvo EU!
          Finska u subotu preuzima šestomjeseèno predsjedništvo Evropske unije od Austrije koja je predsjedavala u prvoj polovini ove godine. 
 
2
TRGOVINU devizama na svjetskim tržištima protekle sedmice obilježili dobitci amerièke valute
Rast kamata - jaèa dolar!
    TRGOVINU devizama na svjetskim tržištima protekle sedmice obilježili su dobici amerièke valute poduprti oèekivanjima novog rasta kamatnih stopa, dok su japansku valutu pritisnule neizvjesnosti oko poèetka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u toj zemlji te geopolitièke zabrinutosti, u središtu kojih je ovaj put bila Sjeverna Koreja.
 
 
2
Reciproène mjere
EU prijeti uvoðenjem viza za graðane SAD!
          Britanski list Independent piše da bi evropsko-amerièki samit ove nedelje u Beèu mogao da padne u sjenku pravog transatlantskog rata oko viznog režima prema stanovnicima novih èlanica Evropske unije. Putnici iz svih zemalja „stare” Evrope, izuzev Grèke, na amerièku teritoriju ulaze bez ikakvih problema, dok stanovnici deset novih èlanica, osim Slovenije, moraju da proðu kroz punu proceduru za dobijanje amerièke vize, sa dobrim izgledima da im ne bude odobrena, piše Independent.  
 
0
Poèeo samit OPEC
Venecuela želi visoke cijene nafte!
            U Karakasu je poèeo samit Opeka, organizacije zemalja izvoznica nafte. Kako izgleda, uèesnici æe odluèiti da ne mijenjaju proizvodne kvote. 
 
3
Prema pisanju New York Posta
Microsoft kupuje eBay?
          Prema pisanju New York Posta koje prenosi News.com, Microsoft i eBay veæ duže vrijeme pregovaraju o kupovini poznatog aukcijskog servisa i svih pripadajuæih mu servisa od strane Microsofta. Prema neimenovanim izvorima koje Post citira, Microsoft namjerava spojiti eBay sa svojim MSN portalom kako bi ga uèinio konkurentnijim Googleu nego što to sada objektivno jeste.  
 
0
Istraživanje ComScore Networksa
Na internetu - 14 odsto svijeta!
       WASHINGTON - Približno 694 miliona osoba u svijetu starosti iznad 15 godina, od èega 152 miliona u SAD, koristi se Internetom, to jeste 14 odsto svjetske populacije u toj životnoj dobi, piše u ispitivanju koje je objavio ComScore Networks.  
 
2
Iako se starije osobe po pravilu teško ponovo zapošljavaju, iz BMW je nedavno došla zanimljiva inicijativa
Zapošljavaju samo starije od 50.!
       Njemaèki automobilski div BMW, nedavno je donio odluku da æe njihovo postrojenje u Leipzigu primati u radni odnos samo ljude starije od pedeset godina. Saosjeæanje prema starijim osobama? Ništa takvo nije u pitanju. 
 
2
Ugledni belgijski ekonomista upozorava
Bez politièke unije - € prijeti propast!
    ZONI eura prijeti propast za 10 do 20 godina ako do tada ne bude uspostavljena evropska politièka unija, upozorava ugledni belgijski ekonomist u razgovoru za belgijski tjednik The Business, a prenosi France presse.
 
 
2
Napetost oko Irana diže cijenu "crnog zlata"
Barel nafte prešao 75$!
    IAKO to, s obzirom na dugogodišnje trendove, nije predstavljalo veliko iznenaðenje, u veæini svjetske javnosti æe bez svake sumnje s nelagodom biti doèekana o juèerašnjom razbijanju rekorda u cijeni nafte.
 
 
1
Preporuke koordinatora Pakta za stabilnost jugoistoène Evrope
E-biznis smanjuje nezaposlenost i korupciju!
          Zamjenik specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistoène Evrope Majkl Mozur poruèio je da zemlje jugoistoène Evrope treba da razvijaju elektronski biznis i ukazao da je to jedan od naèina da se smanji nezaposlenost i korupcija.  
 
3
Prema Forbesovoj listi, svijetom vladaju finansijske i naftne kompanije
Amerièki bankari predvode moæne!
          Najveæe kompanije na svijetu dijeluju u naftnom i finansijskom sektoru, pokazuje lista globalnih 2000 kompanija koju je objavio u svom posebnom izdanju amerièki magazin Forbes. Rezultati se temelje na visini prihoda, dobiti, tržišne kapitalizacije i vrijednosti imovine  
 
2
Evropska unija konaèno ruši cijene roaminga
Niže cijene roaminga!
          Korisnici mobilnih telefona konaèno bi mogli poèeti plaæati niže cijene meðunarodnog roaminga, a to bi trebao omoguæiti predlog kojeg æe danas objaviti Evropska komisija. Na vidjelo bi trebao izaæi Zakon koji æe prisiliti operatere na snižavanje troškova korišæenja mobilnih telefona van matiène mreže.  
 
2
U Švedskoj se gradi
Najveæa svjetska fabrika bio-plina!
       Švedska kompanija za ekološki inženjering Lackeby Water u ponedjeljak je izvijestila da je primila 30 miliona švedskih kruna (3,2 miliona eura) vrijednu narudžbu za izgradnju najveæe svjetske fabrike bio-plina. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|