Sedmica - Ekonomija

0
Bundesbanka saopštila da ne napreduje istragao o oštećenim banknotama eura
"Nevidljive" novčanice i dalje u opticaju!
    Više od šest meseci nakon što su u Nemačkoj otkrivene prve banknote eura koje se same od sebe raspadaju, taj fenomen se nastavlja i dalje pošto svake sedmice biva otkriveno oko 200 novih a uništenih novčanica, saopštila je Bundesbanka.
 
 
2
Američka valuta doživjela juče veliki pad na svjetskim berzama
Dolar pao najniže!
    Američki dolar dolar juče na svjetskim berzama doživio veliki pad, pogotovo u odnosu na dolar, ali i na druge vodeće svjetske valute. 
 
0
RECEPT CARLA BILDTA - Regionalna tržišta privlače hrvatske ulagače
Hrvati kupuju - Srbiju!
    Čim je počela privatizacija u Srbiji, švedski investicioni fondovi East capital i Gustavus, čiji je savjetnik bivši švedski premijer i dobar poznavalac ovih prostora Carl Bildt, okrenuli su se tom novom tržištu nakon što su napravili zbrku na hrvatskom. Uz to, osnovali su i Balkan Fund, specijalizovani fond za balkanske dionice, koji sada operiše na tržištima prostora bivše Jugoslavije.  
 
2
Trend smanjivanja upotrebe gotovog novca
Kartice sve više zamijenjuju keš!
    Na SmartCard konferenciji Pascal Dufour, stručnjak za nove tehnologije, razvoj i primjenu chip kartica MasterCard Evrope održao je predavanje na temu "PayPass rješenje s beskontaktnim karticama" čiji se najvažniji zaključci odnose na trend smanjivanja upotrebe gotovog novca u svakodnevnoj potrošnji.
 
 
3
Potpisavši 105 miliona eura vrijedan ugovor o kupovini cjelokupnog vlasničkog paketa, mađarska kompanija postala vlasnik najveće crnogorske banke
OTP vlasnik CKB!
    POTPISAVŠI 105 miliona eura vrijedan ugovor o kupovini cjelokupnog vlasničkog paketa Crnogorske komercijalne banke, mađarska OTP banka postala je stopostotni vlasnik najveće crnogorske banke.  
 
2
PREMA podacima OPEC o proizvođnji nafte koje je objavio "Financial times"
Rusija preuzela primat!
PREMA podacima OPEC koji su juče objavljeni u "Financial Timesu", Rusija je od Saudijske Arabije preuzela prvo mjesto u proizvodnji sirove nafte.
 
 
3
Američka valuta oslabila u odnosu na euro, jen i švajcarski franak
Privreda pritiska dolar!
    LONDON - Bež knjiga američke središnje banke Fed, te usporavanje američkog privrednog rasta, prošle sedmice na svjetskim deviznim tržištima pritisnuli su kurs dolara, koji se spustio na najniži nivo prema euru i jenu u zadnje dvije sedmice.  
 
0
Proširenje na pomolu
Finska preuzima predsjedništvo EU!
          Finska u subotu preuzima šestomjesečno predsjedništvo Evropske unije od Austrije koja je predsjedavala u prvoj polovini ove godine. 
 
2
TRGOVINU devizama na svjetskim tržištima protekle sedmice obilježili dobitci američke valute
Rast kamata - jača dolar!
    TRGOVINU devizama na svjetskim tržištima protekle sedmice obilježili su dobici američke valute poduprti očekivanjima novog rasta kamatnih stopa, dok su japansku valutu pritisnule neizvjesnosti oko početka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u toj zemlji te geopolitičke zabrinutosti, u središtu kojih je ovaj put bila Sjeverna Koreja.
 
 
2
Recipročne mjere
EU prijeti uvođenjem viza za građane SAD!
          Britanski list Independent piše da bi evropsko-američki samit ove nedelje u Beču mogao da padne u sjenku pravog transatlantskog rata oko viznog režima prema stanovnicima novih članica Evropske unije. Putnici iz svih zemalja „stare” Evrope, izuzev Grčke, na američku teritoriju ulaze bez ikakvih problema, dok stanovnici deset novih članica, osim Slovenije, moraju da prođu kroz punu proceduru za dobijanje američke vize, sa dobrim izgledima da im ne bude odobrena, piše Independent.  
 
0
Počeo samit OPEC
Venecuela želi visoke cijene nafte!
            U Karakasu je počeo samit Opeka, organizacije zemalja izvoznica nafte. Kako izgleda, učesnici će odlučiti da ne mijenjaju proizvodne kvote. 
 
3
Prema pisanju New York Posta
Microsoft kupuje eBay?
          Prema pisanju New York Posta koje prenosi News.com, Microsoft i eBay već duže vrijeme pregovaraju o kupovini poznatog aukcijskog servisa i svih pripadajućih mu servisa od strane Microsofta. Prema neimenovanim izvorima koje Post citira, Microsoft namjerava spojiti eBay sa svojim MSN portalom kako bi ga učinio konkurentnijim Googleu nego što to sada objektivno jeste.  
 
0
Istraživanje ComScore Networksa
Na internetu - 14 odsto svijeta!
       WASHINGTON - Približno 694 miliona osoba u svijetu starosti iznad 15 godina, od čega 152 miliona u SAD, koristi se Internetom, to jeste 14 odsto svjetske populacije u toj životnoj dobi, piše u ispitivanju koje je objavio ComScore Networks.  
 
2
Iako se starije osobe po pravilu teško ponovo zapošljavaju, iz BMW je nedavno došla zanimljiva inicijativa
Zapošljavaju samo starije od 50.!
       Njemački automobilski div BMW, nedavno je donio odluku da će njihovo postrojenje u Leipzigu primati u radni odnos samo ljude starije od pedeset godina. Saosjećanje prema starijim osobama? Ništa takvo nije u pitanju. 
 
2
Ugledni belgijski ekonomista upozorava
Bez političke unije - € prijeti propast!
    ZONI eura prijeti propast za 10 do 20 godina ako do tada ne bude uspostavljena evropska politička unija, upozorava ugledni belgijski ekonomist u razgovoru za belgijski tjednik The Business, a prenosi France presse.
 
 
2
Napetost oko Irana diže cijenu "crnog zlata"
Barel nafte prešao 75$!
    IAKO to, s obzirom na dugogodišnje trendove, nije predstavljalo veliko iznenađenje, u većini svjetske javnosti će bez svake sumnje s nelagodom biti dočekana o jučerašnjom razbijanju rekorda u cijeni nafte.
 
 
1
Preporuke koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope
E-biznis smanjuje nezaposlenost i korupciju!
          Zamjenik specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Majkl Mozur poručio je da zemlje jugoistočne Evrope treba da razvijaju elektronski biznis i ukazao da je to jedan od načina da se smanji nezaposlenost i korupcija.  
 
3
Prema Forbesovoj listi, svijetom vladaju finansijske i naftne kompanije
Američki bankari predvode moćne!
          Najveće kompanije na svijetu dijeluju u naftnom i finansijskom sektoru, pokazuje lista globalnih 2000 kompanija koju je objavio u svom posebnom izdanju američki magazin Forbes. Rezultati se temelje na visini prihoda, dobiti, tržišne kapitalizacije i vrijednosti imovine  
 
2
Evropska unija konačno ruši cijene roaminga
Niže cijene roaminga!
          Korisnici mobilnih telefona konačno bi mogli početi plaćati niže cijene međunarodnog roaminga, a to bi trebao omogućiti predlog kojeg će danas objaviti Evropska komisija. Na vidjelo bi trebao izaći Zakon koji će prisiliti operatere na snižavanje troškova korišćenja mobilnih telefona van matične mreže.  
 
2
U Švedskoj se gradi
Najveća svjetska fabrika bio-plina!
       Švedska kompanija za ekološki inženjering Lackeby Water u ponedjeljak je izvijestila da je primila 30 miliona švedskih kruna (3,2 miliona eura) vrijednu narudžbu za izgradnju najveće svjetske fabrike bio-plina. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|