3
Američka valuta oslabila u odnosu na euro, jen i švajcarski franak
Privreda pritiska dolar!

    LONDON - Bež knjiga američke središnje banke Fed, te usporavanje američkog privrednog rasta, prošle sedmice na svjetskim deviznim tržištima pritisnuli su kurs dolara, koji se spustio na najniži nivo prema euru i jenu u zadnje dvije sedmice.

Njegov tečaj oslabio je 0,5 odsto prema euru, kojim se krajem sedmice trgovalo po 1,2759 dolara. Spustio se i 1,34 odsto prema jenu, na 114,62 jena. Prema britanskoj i švajcarskoj valuti oslabio je za 0,3 odsto. Tako funta stoji 1,8634 dolara. Tečaj dolara koštao je i 1,232 švajcarska franka.
Oštro klizanje dolara uslijedilo je sredinom sedmice nakon što je Fedova "bež knjiga" ukazala na usporavanje rasta privrednih aktivnosti između lipnja i sredine srpnja u SAD. Nalazi iz te knjige naveli su tržišne učesnike na zaključak o smanjenoj vjerovatnosti za podizanje kamatnih stopa u SAD idućeg mjeseca, 18. put uzastopno, na 5,5 odsto.
"Bež knjiga nije išla u korist dolara budući da su očekivanja o daljnjem rastu američkih kamatnih stopa oštro smanjena", rekao je Niels Christensen, valutni strateg pir Societe Generale u Parizu.
Krajem sedmice, pak, razočarao je podatak o usporavanju američkog privrednog rasta u drugom ovogodišnjem tromjesečju na tek 2,5 odsto, nakon 5,6 odsto zabilježenih u prethodnom razdoblju, dodatno umanjivši očekivanja o rastu kamatnih stopa.
Tečaj američke valute bio je pod pritiskom prodaja i nakon što je kineski statistički ured objavio da bi zemlja trebala ubrzati diversifikaciju svojih deviznih rezervi zbog rizika od pada tečaja dolara. "Diversifikacija kineskih deviznih rezervi nije novost. Na tržištu se već neko vrijeme smatra da središnje banke nastoje diversificirati rezerve a mnoge od njih to već i čine", izjavio je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Calyonu. Devizne rezerve te zemlje, u visini 941 milijardu dolara, najveće su u svijetu.
Tečaj evropske valute dosegnuo je, pak, rekord prema jenu, u očekivanju da će iduće sedmice Evropska središnja banka podići kamatne stope, dok će japanske kamatne stope ostati još neko vrijeme niže u odnosu na ostale glavne privrede u svijetu. Euro je dosegnuo u jednome trenutku i 148 jena.
Iako gori nego prethodnog mjeseca, indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj u julu premašio je očekivanja analitičara, dodatno potdsaknuvši rast tečaja eura. Ifo indeks oslabio je u julu na 105,6 indeksnih bodova, nakon u mjesecu ranije zabilježenih 106,8 bodova. To je pak bilo iznad očekivanja analitičara obzirom na nedavno objavljene razočaravajuće podatke o poslovnom povjerenju u Italiji i Belgiji.





Posjeta : 2085