3
Prema Forbesovoj listi, svijetom vladaju finansijske i naftne kompanije
Američki bankari predvode moćne!

          Najveće kompanije na svijetu dijeluju u naftnom i finansijskom sektoru, pokazuje lista globalnih 2000 kompanija koju je objavio u svom posebnom izdanju američki magazin Forbes. Rezultati se temelje na visini prihoda, dobiti, tržišne kapitalizacije i vrijednosti imovine

          Na vrhu liste nalazi se američki div bankarske industrije Citigroup, a u stopu ga prate konglomerat General Electric i Bank of America na 2. i 3. mjestu. Slijede American Intl Group (4.), HSBC Group (5.) i ExxonMobil (6.), dok je ostatak liste među 10 najvećih pripao Royal Dutch/Shell Groupu, British Petroleumu, JP Morgan Chaseu i UBS-u.
          Od zvučnijih imena u prvih se 100 kompanija među ostalim nalaze IBM (23.mjesto), Allianz Worldwide (29.), Deutsche Telekom (39.), Microsoft (55.), Siemens Group (61.), UniCredit (85.) i American Express (88.).
          Dvije hiljade globalnih kompanija na Forbesovoj listi, s ukupnim prihodima od 24.000 milijardi dolara, dobiti u visini 1.700 milijardi dolara, imovinom ukupne vrijednosti 88.000 milijardi dolara, tržišnom vrijednošću od 31.000 milijardi dolara te 68 miliona zaposlenih širom svijeta, čine značajan dio globalne ekonomije.
          Ovogodišnja lista kompanija, koja se proteže na 55 zemalja, pokazuje da su na značajnom dobitku ekonomske sile u nastajanju kao što su Kina i Indija. Forbesova lista sada uključuje 36 kompanija sa sjedištem u Hong Kongu i Kini, osam više nego godinu dana ranije, 28 kompanija u kontinentalnoj Kini, tri više, dok je njih 33 u Indiji naspram 30 u godini ranije.





Posjeta : 1934