2
Recipročne mjere
EU prijeti uvođenjem viza za građane SAD!

          Britanski list Independent piše da bi evropsko-američki samit ove nedelje u Beču mogao da padne u sjenku pravog transatlantskog rata oko viznog režima prema stanovnicima novih članica Evropske unije. Putnici iz svih zemalja „stare” Evrope, izuzev Grčke, na američku teritoriju ulaze bez ikakvih problema, dok stanovnici deset novih članica, osim Slovenije, moraju da prođu kroz punu proceduru za dobijanje američke vize, sa dobrim izgledima da im ne bude odobrena, piše Independent.

          Iz Evropske komisije je ove sedmice zbog toga upućeno pismo Stejt departmentu u kojem se prijeti uvođenjem recipročnih mjera jer, kako se u poruci kaže, Briselu je sve teže da građanima zemalja članica objašnjava zbog čega im se ulazak u Ameriku otežava. Ovo pitanje neće nestati sa dnevnog reda, kaže se u pismu.
Independent, međutim, ocjenjuje da su recipročne mjere tehnički teško sprovodive: uvođenje viza Amerikancima za ulazak na teritorije svih članica „dvadesetpetorice” bila bi isuviše pretjerana reakcija, za vize diplomatama i službenicima potrebno je odobrenje većine vlada zemalja članica, a i u tom slučaju vize bi bile uvedene samo u „šengenskoj” zoni.
          Bilo kako bilo, piše Independent, spor bi ozbiljno mogao da pomrači uspjeh ovonedjeljnog samita u Beču, na kojem će se raspravljati o nizu međunarodnih pitanja, od globalnog otopljavanja do zahtjeva za zatvaranjem američkog zatvora Gvantanamo na Kubi.





Posjeta : 2070