0
Proširenje na pomolu
Finska preuzima predsjedništvo EU!

          Finska u subotu preuzima šestomjesečno predsjedništvo Evropske unije od Austrije koja je predsjedavala u prvoj polovini ove godine.

          BRUXELLES - Finski premijer Matti Vanhanen i ministar spoljnih poslova Erkki Tuomioja ove su nedelje isticali da će proširenje EU biti jedan od prioriteta njihovog predsjedavanja. Tokom finskog predsjedanja vodiće se rasprava o proširenju na temelju posebnog izvještaja Evropske komisije koja će na jesen iznijeti svoj prijedlog apsorpcijskih spososobnosti EU.
          'Mi želimo voditi tu raspravu na način da izbjegnemo slanje krivih poruka ili signala sadašnjim i budućim kandidatima, jer je izuzetno važno održati vjerodostojnost evropske perspektive', izjavio je ministar spoljnih poslova Tuomioja. 'To je posebno važno za zapadni Balkan, koji će biti visoko na popisu naših prioriteta', dodao je.
          Proširenje će biti glavna tema decembarskog summita EU kojim će završiti finsko predsjedništvo. EU će nastojati postići konsenzus oko daljnjeg proširenja i definisati što za EU u finansijskom, političkom i institucionalnom smislu predstavlja dalje širenje.
          EU trenutno vodi pregovore o pristupu s Hrvatskom i Turskom, Makedonija ima status kandidata, ali još uvijek nema datum kada će otvoriti pregovore, dok ostale zemlje zapadnog Balkana, kojima je EU obećao evropsku perspektivu, imaju status potencijalnih kanidadata.
          Pregovori s Turskom tokom finskog predsjedanja mogli bi biti prekinuti ako Ankara ne normalizuje odnose s Ciprom, članicom EU koju ne priznaje.
          Finska će tokom svoga predsjedanja nastojati održati ustavni proces 'na životu'. Za jesen je najavljeno da će finski parlament ratifikovati evropski ustav, iako je, kako kažu finski predstavnici, gotovo sigurno da on nikad neće stupiti na snagu u svom sadašnjem obliku.
          Čelnici EU se slažu da treba zadržati bit sadašnjeg ustava, ali će on vjerovatno pretrpjeti manje izmjene, kako bi bio prihvatljiv onim zemljama, koje su ga odbacile na referendumima i ostalima koje imaju rezerve prema tom dokumentu. Jedna od mogućih promjena jest i promjena imena, tako da se izbjegne naziv ustav.
          Finski premijer Vanhanen vodiće konsultacije sa svojim evropskim kolegama o ustavnom procesu, ali će tek Njemačka, koja predsjedništvo preuzima u prvoj polovini sljedeće godine, izaći s konkretnim prijedlozima. Cilj je da se to pitanje konkretno počne rješavati u drugoj polovini 2008. kada će na čelu EU biti Francuska.
          Finsko će predsjedništvo nastojati učiniti Uniju prihvatljivijom za njene građane. Prema premijeru Vanhanenu, kroz 'otvorenost i transparentnost' i kroz konkretne rezultate može se riješavati kriza legitimiteta u EU.
          Jedan od prioriteta finskog predsjedništva biće i odnosi s Rusijom. Premijer Vanhanen je najavio da će ruskog predsjednika Vladimira Putina pozvati na summit EU koji će se u oktobru održati u Finskoj, a na kojem će jedna od tema biti evropska energetska politika. Evropa je uveliko zavisna od uvoza energeneta iz Rusije.





Posjeta : 2093