Sedmica - Ekonomija

2
''Odlazak avionom iz Londona u drugu zemlju preko vikenda predstavlja uštedu novca''
Evropa leti vikendom!
          Procvat jeftinih letova promijenio je način života u Evropi. Sad se radna nedelja provodi u jednoj, a vikend u drugoj zemlji. Posljedica je građevinski boom od Portugala do nas.  
 
1
Financial Times
I Beograd - grad budućnosti!
    BEOGRAD je u Cannesu proglašen za "Grad budućnosti središnjeg dijela jugoistočne Europe" u drugoj fazi takmičenja za evropske gradove i regije budućnosti u 2006. i 2007. godini koji je organizirao ugledni časopis Financial Times. 
 
1
Parfemski karteli
Milionske kazne zbog mirisa novca!
          PARIZ - Neki od najvećih francuskih proizvođača parfema, od Chanela do Yves Saint Laurenta, kažnjeni su milijoima eura jer su imali tajne sporazume s trgovcima oko cijena, i to tokom trogodišnjeg razdoblja. U nekim slučajevima korišćene su i prijetnje, objavio je francuski antikartelski odbor.  
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore u uvodnom izlaganju na prezentaciji projekta ''Razvoj preduzetništva u Baru - Crmnici''
Razvoj - iz "Sozine" i vina!
- U skliopu projekata za novo zapošljavanje projekti su usmjereni na kreditnu podršku “start up” preduzeća, preduzeća koja već rade jednu do tri godine i za ona koja su već obezbjedila poziciju na tržištu. Ovdje trebamo da čujemo da li je Crmnica iskoristila šansu u prethodnom periodu, ali sam siguran da postoje ogromne prilike koje treba da omoguće da taj projekat uradimo na kvalitetan način. Vlada, zajedno sa poslovnim bankama, za realizaciju kompletnog programa, u ovoj godini, za projekat koji će trajati nekoliko mjeseci, obezbjedila je 20 miliona eura. Dobrom pripremom projekata, kvalitetniom komunikacijom, može se doći do jeftinog kapitala. To je capital koji se daje na rokove preko pet godina, sa kamatnim stopama oko tri odsto. Spremni smo da damo dodatne subvencije kamate za projekte koji trebaju da stvore nova radna mjesta, razvoj nerazvijenog područja i dodatne finansijske podrške za subvenciju kamatta za zapošljavanje tehnoloških viškova - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore u uvodnom izlaganju na prezentaciji projekta ´´Razvoj preduzetništva u Baru - Crmnici´´. 
 
2
Predviđanja za biznis
Trendovi koji će promijeniti svijet!
             Kako će izgledati svijet biznisa 2015. godine? Kratkoročne promjene je jednostavno predvidjeti, dok je za dugoročnu prognozu potrebno analizirati prošle cikluse. Navešćemo deset trendova koji će, prema predviđanjima analitičara, u narednim decenijama izmijeniti globalno poslovno okruženje. 
 
1
Prvi put od osnivanja
Mercedes u gubitku!
          Automobilska grupa Mercedes pretrpjela je gubitak od 505 miliona eura u 2005., što je njen prvi gubitak u poslovanju od osnivanja, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavila matična kompanija DaimlerChrysler 
 
1
U italijanskoj industriji peradi 30 000 nezaposlenih
"Ptičji grip" otpušta radnike!
       Italijanska industrija peradi izgubila je 30.000 radnih mjesta i 600 miliona eura kao rezultat straha od ptičje gripe, objavili su u srijedu tamošnji proizvođači. 
 
0
Švedska odlučna u nastojanju da zamijeni fosilna goriva obnovljivim izvorima energije
Švedska - prva bez nafte!
          Švedska planira napraviti dosad nezabilježen korak i u razdoblju od 15 godina u potpunosti se osloboditi zavisnosti od nafte. Sve potrebe za energijom Šveđani bi zadovoljili iz alternativnih izvora, piše engleski dnevnik Guardian. 
 
2
Ugrožen model poslovanja eBay?
Tiffany tuži eBay!
          SAN FRANCISCO – Brojni posjetioci eBaya žale se da su posredstvom tih internetskih stranica kupili lažni nakit, a kompanija Tiffany & Company čak je pokrenula sudsku tužbu protiv poznatog providera. 
 
2
Evropska komisija predložila zonu slobodne trgovine na Balkanu
EK predlaže Balkansku uniju!
          Evropska komisija predložila je juče stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Evrope, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, SCG, BiH, Makedonija i Albanija). 
 
0
Obnovljene isporuke gasa Evropi
Rusija i Ukrajina postigle sporazum!
          Zvaničnici državnih kompanija za preradu i distribuciju gasa Rusije i Ukrajine objavili su jutros da je okončan spor oko isporuka ruskog gasa ukrajinskim potrošačima i njegovog tranzita ka zemljama Evropske Unije. 
 
2
Za pekare iz Prokuplja nema zime kad je reč o izvozu na Zapad
U Njemačku šalju 25 tona bureka!
PROKUPLJE - Firma "Hameum internacional" sklopila je izvozni ugovor na osnovu kojeg će do kraja januara sledeće godine u Njemačku izvesti 25 tona bureka, prokupačkih privatnih pekara, javlja Beta. Na njemačko tržište u decembru su već isporučene tri tone zamrznutog bureka s mesom i sirom, proizvedenog u privatnim pekarama "Dekstra" i "Carina".  
 
0
Prvi put u proteklih pet godina porast kamatnih stopa u eurozoni
ECB podigla kamate!
         Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas kamatne stope u eurozoni po prvi put u proteklih pet godina, pridruživši se tako ostalim najvećim centralnim bankama u svijetu u ukidanju vrlo jeftinih kredita nakon što je obnovljen globalni ekonomski rast. 
 
2
Po prvi put od 1987.
Cijena zlata premašila 500$!
          Cijena zlata premašila je u utorak 500 dolara za uncu po prvi put od decmbra 1987. kako investicioni fondovi diversifikuju svoja ulaganja iz ostale imovine u plemenite kovine zbog zabrinutosti oko globalne inflacije i geopolitičke situacije. 
 
2
T ržišna vrijednost najvećeg proizvođača automobila na svijetu pala na 12 milijardi dolara
Dženeral motors pred bankrotom?
       Dženeral motors, najveći proizvođač automobila na svijetu, izgleda da je suočen s bankrotom. Akcije kompanije pale su na najnižu granu od 1987. potiskivane strahom od budućnosti, a Gardijan navodi da je kompanija u živom blatu, dijelom svojom zaslugom, dijelom zbog izazova globalizacije, i da brzo tone.  
 
2
Svjetska banka otvorila konkurs za razvojne ideje u SCG
Milion za razvojne ideje na Balkanu!
       Svjetska banka u SCG otvorila je u subotu konkurs za kreativne ideje stvaranja novih radnih mjesta u zemljama zapadnog Balkana, za koji će iz sopstvenih i drugih izvora izdvojiti donaciju od više od milion dolara. 
 
2
OPEC poručio Evropi da snizi poreze na naftu
OPEC za niže poreze!
       Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pozvala je na skupu u Riyadu vodeće države potrošače, uglavnom one u Evropi, da snize poreze na naftu kako bi se ublažio rast cijena. 
 
2
Krivac Evropska centralna banka
Euro najslabiji u 2005.!
          FRANKFURT - Euro je bio jedna od najslabijih valuta sa stanovišta kursa u 2005. godini, čemu je, među ostalim, doprinijela politika zadržavanja niskih kamatnih stopa koju provodi Evropska centralna banka (ECB). 
 
1
OECD:
Skandinavce pritiska porez!
       Novo istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazalo je da skandinavske zemlje i dalje imaju najviši poreski teret promatran kao udio u nacionalnom bogatstvu među 30 zemalja članica te organizacije, dok SAD ima jedan od najnižih poreskih tereta, objavila je ta organizacija. 
 
1
OECD upozorava:
Stariji da rade duže!
       Svjetski ekonomski rast usporavaće u sljedeće tri decenije za oko 1,7 posto godišnje ne budu li se stariji ljudi podsticali da duže rade kako bi se ublažile posljedice pada stopa nataliteta, prenosi The Financial Times upozorenje iz najnovije studije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|