0
Obnovljene isporuke gasa Evropi
Rusija i Ukrajina postigle sporazum!

          Zvaničnici državnih kompanija za preradu i distribuciju gasa Rusije i Ukrajine objavili su jutros da je okončan spor oko isporuka ruskog gasa ukrajinskim potrošačima i njegovog tranzita ka zemljama Evropske Unije.

         Sporazum oko cijene gasa postignut je tokom noći na pregovorima u Moskvi. Komplikovani ugovor dvije strane predviđa da se ruski gas na putu do Ukrajine prvo miješa sa jeftinijiim gasom iz Turkmenistana i Kazahstana, čime bi Kijevu bilo omogućeno da za njega plaća znatno nižu cijenu od prvobitno predložene.
          Zvaničnik ukrajinskog Naftogaza, Oleksij Ivčenko, saopštio je na konferencii za štampu u Moskvi da će njegova kompanija ruskom Gazpromu od sada plaćati 95 dolara za hiljadu kubika zemnog gasa, umjesto dosadašnjih 50.
Prvobitni zahtev Rusije bio je da cijena bude izjednačena sa cijenom koju plaćaju zemlje zapadne Evrope, odnosno 230 dolara za hiljadu kubnih metara.
          Ivčenko je naglasio da je u pregovorima u obzir uzeta i činjenica da ruski gas na putu do Evrope prolazi preko ukrajinske teritorije, i dodao:
          "Zadovoljni smo rezultatima pregovora, koji su završeni rano jutros. Dogovor koji je postignut na obostrano zadovoljstvo obezbijediće snabedavanje potrošača u Ukrajini i istovremeno omogućiti nesmetan tranzit ruskog gasa ka ostalim zemljama Evrope."
          S druge strane, zvaničnik ruske državne kompanije Gazprom, Aleksej Miler, rekao je novinarima da se nada da će postignuti sporazum omogućiti razvoj dugoročne saradnje između Rusije i Ukrajine na, kako se izrazio, "tržišnim principima". Potom je dodao:
          "Postigli smo takođe i dugoročni sporazum oko tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, po cijeni od jednog dolara i šezdeset centi za hiljadu kubnih metara gasa, za svakih sto kilometara.
          Tranzit ćemo plaćati isključivo gotovinom, a ovaj sporazum nije ni na koji način povezan sa uslovima pod kojima ga isporučujemo ukrajinskim potrošačima."
          Rusija je u nedelju prekinula isporuke gasa Ukrajini, nakon što je Kijev odbio da pristane na četvorostruko povećanje dosadašnje cijene.
          Vijest o postignutom sporazumu stigla je u Brisel u trenutku kada je trebalo da počne hitan sastanak evropskih zvaničnika o posljedicama rusko-ukrajinskog spora po zemlje Evropske Unije.
          Evropski komesar za energetiku Andris Piebalgs rekao je tim povodom da je u proteklih nekoliko dana postalo jasno do koje mjere bi ekonomije zemalja-članica Unije bile pogođene nestašicom gasa.




Poljska je prva u utorak uveče saopštila da traži alternativu za sadašnje snabdijevanje gasom iz Rusije, imajući u vidu najnoviji spor Rusije i Ukrajine.
Vlada u Varšavi saopštila je da je već počela pregovore sa proizvođačima u Norveškoj i regionu Kaspijskog mora, bez obzira na to što je Gazprom saopštio da su isporuke vraćene na nomalu - odnosno na nivo prije izbijanja spora, koji je počeo neposredno pred novogodišnje praznike.





Posjeta : 1815