1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore u uvodnom izlaganju na prezentaciji projekta ''Razvoj preduzetništva u Baru - Crmnici''
Razvoj - iz "Sozine" i vina!

- U skliopu projekata za novo zapošljavanje projekti su usmjereni na kreditnu podršku “start up” preduzeća, preduzeća koja već rade jednu do tri godine i za ona koja su već obezbjedila poziciju na tržištu. Ovdje trebamo da čujemo da li je Crmnica iskoristila šansu u prethodnom periodu, ali sam siguran da postoje ogromne prilike koje treba da omoguće da taj projekat uradimo na kvalitetan način. Vlada, zajedno sa poslovnim bankama, za realizaciju kompletnog programa, u ovoj godini, za projekat koji će trajati nekoliko mjeseci, obezbjedila je 20 miliona eura. Dobrom pripremom projekata, kvalitetniom komunikacijom, može se doći do jeftinog kapitala. To je capital koji se daje na rokove preko pet godina, sa kamatnim stopama oko tri odsto. Spremni smo da damo dodatne subvencije kamate za projekte koji trebaju da stvore nova radna mjesta, razvoj nerazvijenog područja i dodatne finansijske podrške za subvenciju kamatta za zapošljavanje tehnoloških viškova - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore u uvodnom izlaganju na prezentaciji projekta ´´Razvoj preduzetništva u Baru - Crmnici´´.

- U Crmnici postoji veliki broj projekata koji bi mogao da se realizuje. Jedna od naših osnovnih odrednica jeste povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje. Od proizvodi koji bi mogli da se proizvode u Crmnici i da pnađu pravo mjesto na tržištu prije svega je crmničko vino. Rješenje treba tražiti u sklopu takvog projekta. Imamo nekoliko kvalitetnih proizvođača, dobitnika nagrada, ali ima još dosta prostora koji treba da omogući, određenim udruživanjima, kvalitetnom komunikacijom između fizičkih lica, uz podršku I koordinaciju privrednih subjekata, da taj posao u Crmnici bude mnogo razvijeniji nego do sada. Ponosni smo i dičimo se što imamo dobro crmničko vino, ali dobrom organizacijom i jeftinim kapitalom koji je na raspolaganju, taj posao možemo da uradimo. Slični projekti koji su sa IRD rađeni u drugim sredinama, veličine 200 000 €, mogli bi da budu model za rad u crmničkom kraju. Sugerišem udruženju vinogradara, privrednicima i preduzetnicima Crmnice da se organizujemo na takav način i da iskoristimo spremnost institucija - Zavoda za zapošljavanje, Fonda za razvoj, Direkcije za mala i srednja preduzeća, kao i resurse “Plantaža” – da taj projekat ubrzano realizujemo, otvorimo nova radna mjesta i vratimo ljude na ove prostore - napomenuo je Gvozdenović i podsjetio:
- Crmnica i crmnički kraj bili su najveći proctor za investicije u prethodnom periodu, dok nije završen projekat tunela “Sozina”. “Sozina” je velika šansa i prilika, ali i velika opasnost, ako se ne budemo organizovali kako treba. Velika šansa, ako valorizujemo velike potencijale koji postoje na ovom prostoru, a to su resursi i Skadarsko jezero. Ali, moramo voditi računa o baštovanju i koordinaciji projekata za Skadarsko jezero, o razvoju preduzetništva i čitavog tog prostora.
- Spremni smo da od vas čujemo kako zadržati mlade ovdje i kako vratiti one koji su otišli. Tunel “Sozina” stvara nam mogućnosti da to uradimo. U dobroj koordinaciji Vlade, Opštine Bar, Mjesne zajednice i vas koji ste krenuli u biznis ili ste zainteresovani, taj projekat možemo dobro da uradimo - zaključio je potpredsjednik Vlade Crne Gore.



B.Č.

Posjeta : 1812