1
U italijanskoj industriji peradi 30 000 nezaposlenih
"Ptičji grip" otpušta radnike!

       Italijanska industrija peradi izgubila je 30.000 radnih mjesta i 600 miliona eura kao rezultat straha od ptičje gripe, objavili su u srijedu tamošnji proizvođači.

      RIM - Rita Pasquarelli iz ceha proizvođača UNA kazala je za italijansku štampu da se još veći gubitak radnih mjesta očekuje u nadolazećim nedeljama kao rezultat panike potrošača.
       Prodaja peradi pala je za 50 posto nakon što je smrtonosna vrsta virusa H5N1 otkrivena u subotu kod mrtvih divljih labudova u južnoj Italiji.
       Proizvodnja peradi u Italiji veća je smanjena 25 posto nakon pojave prvih slučajeva ptičje gripe prošle godine u Aziji. ´Šteta je dosada ogromna i nastavićemo gubiti između 25 do 30 miliona eura nedeljno, uz pretpostavku da se situacija neće pogoršati´, rekla je Pasquarelli.
       Proizvođači su upItozorili da se gubitak radnih mjesta može popeti na 50.000 ukoliko prodaja bude ostala na sadašnjoj visini. Talijanska industrija peradi zapošljava nekih 200.000 ljudi.
       Zabrinuti potrošači okrenuli su se alternativnim vrstama mesa uprkos garancijama zdravstvenih predstavnika da su piletina i jaja potpuno sigurni za jelo.





Posjeta : 1836