2
Ugrožen model poslovanja eBay?
Tiffany tuži eBay!

          SAN FRANCISCO – Brojni posjetioci eBaya žale se da su posredstvom tih internetskih stranica kupili lažni nakit, a kompanija Tiffany & Company čak je pokrenula sudsku tužbu protiv poznatog providera.

       Prije godinu dana penzionerka Jacqui Rogers iz južnog Oregona, koja se amaterski bavi nakitom, kupila je preko eBaya 10 broševa kompanije Weiss, poznate po izradi kvalitetnog nakita pedesetih i šezdesetih godina. Gospođa Rogers bila je uvjerena da je obavila dobar posao, međutim, kada su broševi stigli, razočarano je otkrila da su svi dragulji lažni.
       Uprkos činjenici da je gospođa Rogers dobila povraćaj novca, eBay je odbio sa svojih stranica ukloniti stotine istovjetnih „Weissovih“ broševa, uz obrazloženje da nije odgovoran za kvalitet proizvoda koje oglašava kao posrednik.
Ovakvom stavu kao modelu prodaje suprotstavili su se neki pojedinci koji se osjećaju prevarenim, ali i kompanija Tiffany & Company, koja je tužila eBay zbog prodaje imitacija Tiffanyja na svojim stranicama.
       Ako Tiffany dobije spor, uslijediće niz drugih tužbi, te će sam model poslovanja eBaya biti ugrožen, jer ta kompanija, koja trenutno ima više od 180 miliona članova i prodaje više od 60 miliona proizvoda, ne može imati uvid u njihov kvalitet.
         Naravno, lažni se proizvodi mogu svuda kupiti, međutim, eBay, kao najveća online trgovačka kuća na svijetu predstavlja novo carstvo lažne robe bez jasnih načela prodaje.





Posjeta : 1807