1
Financial Times
I Beograd - grad budućnosti!

    BEOGRAD je u Cannesu proglašen za "Grad budućnosti središnjeg dijela jugoistočne Europe" u drugoj fazi takmičenja za evropske gradove i regije budućnosti u 2006. i 2007. godini koji je organizirao ugledni časopis Financial Times.

Regija južne Europe uz Srbiju još obuhvata Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Tursku i mediteranske ostrva Kipar, Maltu, Siciliju, i Korziku.
London je pobjednik u kategoriji "Grad budućnosti sjeverne Europe", Pariz je "Grad budućnosti zapadne Europe", Brno "Grad budućnosti središnje Europe" i Baku "Grad budućnosti istočne Europe". Ovih pet gradova pobjednika regija međusobno će se takmičiti u finalnoj fazi za naslov "Evropski grad budućnosti 2006/07".
"Nagrada koju smo dobili priznanje je svim građanima Beograda i potvrda da smo u prethodnih pet godina postigli uspjeh koji nije uobičajen za tako kratko vrijeme. Izuzetan uspjeh predstavlja i to što smo se našli u društvu gradova kao što su Pariz, London, Brno i Baku. Od grada koji je bio na svim listama za izbjegavanje, Beograd je postao mjesto koje se preporučuje za investicije. Za nas je to izuzetno važno, jer samo nove investicije mogu dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i osigurati bolji život u Beogradu" prenosi B92 riječi beogradskog gradonačelnika Nenad Bogdanovića.
Takmičenje za "Gradove i regije budućnosti" organizuje specijalno izdanje Financial Timesa za strana direktna ulaganja. Nagrada predstavlja i preporuku uglednog ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati. Kategorije i kriterijumi po kojima stručni žiri odlučuje su ekonomski potencijal, troškovi poslovanja, ljudski resursi, transport, informacijske tehnologije i telekomunikacije, kvaliteta života za strane ulagače, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.
Ko će dobiti nagradu za "Evropski grad budućnosti 2006/07. godine" objaviće "FDI Magazin" u izdanju za april/maj 2006.





Posjeta : 1895