Sedmica - Ekonomija

1
Složili se lideri Grupe 20 (G20) industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u usponu
Oporavak ekonomije - u šest tačaka!
    Lideri Grupe 20 (G20) industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u usponu složili su se da preduzmu hitnu akciju, koja bi mogla uključivati i mjere fiskalnog stimulansa, kako bi stabilizovali finasijska tržišta i povratili rast globalne privrede, koja je u krizi.
 
 
2
Zbog previranja na svjetskim tržištima kapitala
U minusu i - britanska kraljica!
    Britanska kraljica Elizabeta II zbog previranja na svjetskim tržištima kapitala, koja već neko vrijeme potresaju gotovo cijeli svijet, izgubila je 37 miliona funti odnosno 70 miliona dolara i to u samo nekoliko proteklih dana.
 
 
1
Američki predsjednik George W. Bush
Za globalnu krizu - globalni odgovor!
    Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako će finansijska kriza zahtijevati usklađeni globalni odgovor i da će narazvijenije zemlje svijeta sarađivati na njezinom brzom prevladavanju, ali da se to neće dogoditi preko noći.  
 
0
Finansijska kriza u SAD
Ugasili najviše radnih mjesta!
    Američki poslodavci prema podacima Ministarstva rada, u proteklom mjesecu ugasili su159 000 radnih mjesta, što je najviša brojka zabilježena u posljednjih pet godina.  
 
2
U novim članicama EU
Plate rastu - meteorskom brzinom!
    Plate u novim članicama EU rastu meteorskom brzinom, a češke i poljske prosečne zarade bliže se granici od 1.000 eura.
 
 
2
Posledica jačanja američkog dolara
Crno zlato pojeftinilo!
    Cijena sirove nafte danas se spustila gotovo dva američka dolara pa današnja cijena nafte na svjetskom tržištu iznosi nešto manje od 114 dolara po barelu. Posledica je to današnjeg jačanja američke valute, čime je dosegnuta najveća vrijednost dolara u posljednjih šest mjeseci u odnosu na euro. 
 
2
Slabljenje američke valute utiče i na grupe organizovanog kriminala
I kriminalci okrenuli leđa dolaru!
    Slabljenje američkog dolara uticalo je i na grupe organizovanog kriminala koje su odlučile pošiljke droge ili plaćanje računa podmiriti u eurima umjesto u dolarima, objavila je Obavještajna kriminalistička služba Kanade.  
 
1
Najveća privatna kompanija u Srbiji proširuje porodicu i u Crnoj Gori
"Delta" ispunjava - snove i planove!
    - Prvi oktobar biće prvi radni dan u „Delta city centru“ koji je izgrađen na 46 000 kvadratnih metara, od čega samo lokali zauzimaju 24 000 kvadrata. Investicija je vrijedna 43 miliona eura. Radiće hiljadu radnika. Od toga „Delta“ traži skoro trećinu kroz njene firme koje su zastupljene u Crnoj Gori. U njemu su 85 zakupaca, trećina njih potpuno su novi za ovo tržište. U sklopu centra biće otvoren i bioskop u kojem će biti prikazivani svjetski hitovi i premijere. S obzirom da se porodica „Delta“ stalno širi, do kraja 2009. biće 2200 novih radnih mjesta, to je 2200 ispunjenih snova za one koji žele da rade - najavila je na nedavnoj prezentaciji u Podgorici direktorka PR najveće privatne kompanije u Srbiji Branislava Milunov.  
 
0
U Nišu, od posljedica infarkta, umro Šaban Barjamović
Preminuo kralj romske muzike!
    Romski pjevač Šaban Bajramović preminuo je u nedelju u Nišu od posljedica infarkta, javlja agencija Beta. Bajramović je preminuo na kardiološkoj klinici Kliničkog centra Niš oko podne, gdje je primljen u nedjelju ujutro. 
 
0
Oboren još jedan rekord
Nafta skočila - 10$ u jednom danu!
    Cijena nafte danas je skočila za čak 10 dolara na njujorškoj berzi, te razbila još jedan rekord, pa iznosi 138 dolara po barelu.
 
 
2
Poslije signala iz OPEC da neće biti dodatnih količina koje bi ublažile pritisak
Nafta dostigla - rekord!
    NEW YORK - Cijene sirove nafte u utorak su dosegle novi najviši nivo od gotovo 130 dolara po barelu uslijed sve veće zabrinutosti u svijetu zbog malih zaliha te sirovine i znakova iz OPEC da neće biti dodatnih količina koje bi ublažile pritisak.  
 
1
"Procjene svjetske poljoprivredne ponude i potražnje" (WASDE)
Predviđaju - rekordan rod žitarica!
    Ministarstvo poljoprivrede SAD predviđa da će u 2008. godini biti ostvaren rekordan svjetski rod pšenice i riže, što bi trebalo ublažiti strah od nestašica i doprinijeti smanjenju njihovih sadašnjih visokih cijena.  
 
0
Softverski div odustao
Microsoft ne preuzima Yahoo!
    Softverski div Microsoft nakon tri mjeseca povukao je prijedlog za preuzimanje Yahooa jer dvije strane nisu uspjele dogovoriti prihvatljivu prodajnu cijenu, javlja BBC. Glavni direktor Microsofta Steve Ballmer formalno je povukao ponudu svoje tvrtke u otvorenom pismu Jerryju Yangu, glavnom direktoru Yahooa. 
 
1
Najveće povlačenje mesnih proizvoda u istoriji SAD
S tržišta povučeno - 65 miliona kila govedine!
    Američko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje 65 miliona kilograma (64,9 kg) govedine s tržišta. To je ujedno i najveće povlačenje mesnih proizvoda u istoriji SAD.  
 
0
Na zahtjev gnjevnog italijanskog sveštenika, povučena reklama Red Bulla sa TV
Četvtrti "mudrac" - nosi limenku!
    Najpopularniji energetski napitak morao je povući svoju reklamu sa scenom Isusovog rođenja koja uključuje i četvrtog mudraca s TV-ekrana, jer je uvrijedila Katoličku crkvu u Italiji.
 
 
2
Zaprepašćenje u Bijeloj kući
Barel nafte - premašio 90$!
    WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Georga W. Busha u petak je izrazila zaprepaštenje zbog rekordno visokih cijena sirove nafte, koje su premašile 90 dolara za barel, no objavila je i da ne planira suspendovati popunjavanje nacionalnih strateških rezervi uprkos upozorenjima zakonodavaca da ta akcija smanjuje ponudu.
 
 
0
Nakon rasta evropske valute do "granice bola"
"Supereuro" prijeti privredi EU!
    S tečajem koji je u proteklih desetak dana s rekordnih 1,39 narastao na nebeskih 1,44 američka dolara, “supereuro”, kako ga počinju nazivati, zaprijetio je evropskoj privredi. Stoji to u pismu koje je predsjednik udruženja evropskih poslodavaca BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliere poslao predsjedniku eurozone luksemburškom premijeru Jeanu-Claudeu Junckeru. Granicu od 1,40 eura za dolar Seilliere je nazvao “pragom boli”, dometnuvši da euro prebrzo raste i u odnosu na japanski jen i kineski juan.
 
 
0
Meksički tajkun oduzeo primat osnivaču Microsofta
Slim bogatiji od Gatesa!
    Meksički tajkun Carlos Slim, vlasnik telekomunikacijskih kompanija, trgovačkih lanaca i banaka, postao je prvi najbogatiji čovjek na svijetu prestigavši Billa Gatesa, osnivača Microsofta koji se već 13 godina nalazi na čelu popisa najbogatijih.
 
 
1
Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu
Barel prešao - 65$!
    Poslije izjave iranskog ministra za naftu da OPEC ne planira plasirati veću količinu nafte na tržište prije svojeg idućeg sastanka u septembru, cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su, premašivši nivo od 65 dolara za barel, prenosi AP.
 
 
0
Dani kada je gotov novac bio “kralj” polako postaju prošlost
Kartice potiskuju keš!
    Potrošači će radije posegnuti u svoje džepove za debitnom karticom nego za gotovim novcem jer gotovo 80 odsto njih smatra karticu pouzdanijim sredstvom plaćanja od gotovog novca, a 67 odsto se osjeća sigurnije plaćajući debitnom karticom nego papirnatim novcem, pokazuje najnovije istraživanje 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|