Sedmica - Ekonomija

1
Složili se lideri Grupe 20 (G20) industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u usponu
Oporavak ekonomije - u šest taèaka!
    Lideri Grupe 20 (G20) industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u usponu složili su se da preduzmu hitnu akciju, koja bi mogla ukljuèivati i mjere fiskalnog stimulansa, kako bi stabilizovali finasijska tržišta i povratili rast globalne privrede, koja je u krizi.
 
 
2
Zbog previranja na svjetskim tržištima kapitala
U minusu i - britanska kraljica!
    Britanska kraljica Elizabeta II zbog previranja na svjetskim tržištima kapitala, koja veæ neko vrijeme potresaju gotovo cijeli svijet, izgubila je 37 miliona funti odnosno 70 miliona dolara i to u samo nekoliko proteklih dana.
 
 
1
Amerièki predsjednik George W. Bush
Za globalnu krizu - globalni odgovor!
    Amerièki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu kako æe finansijska kriza zahtijevati usklaðeni globalni odgovor i da æe narazvijenije zemlje svijeta saraðivati na njezinom brzom prevladavanju, ali da se to neæe dogoditi preko noæi.  
 
0
Finansijska kriza u SAD
Ugasili najviše radnih mjesta!
    Amerièki poslodavci prema podacima Ministarstva rada, u proteklom mjesecu ugasili su159 000 radnih mjesta, što je najviša brojka zabilježena u posljednjih pet godina.  
 
2
U novim èlanicama EU
Plate rastu - meteorskom brzinom!
    Plate u novim èlanicama EU rastu meteorskom brzinom, a èeške i poljske proseène zarade bliže se granici od 1.000 eura.
 
 
2
Posledica jaèanja amerièkog dolara
Crno zlato pojeftinilo!
    Cijena sirove nafte danas se spustila gotovo dva amerièka dolara pa današnja cijena nafte na svjetskom tržištu iznosi nešto manje od 114 dolara po barelu. Posledica je to današnjeg jaèanja amerièke valute, èime je dosegnuta najveæa vrijednost dolara u posljednjih šest mjeseci u odnosu na euro. 
 
2
Slabljenje amerièke valute utièe i na grupe organizovanog kriminala
I kriminalci okrenuli leða dolaru!
    Slabljenje amerièkog dolara uticalo je i na grupe organizovanog kriminala koje su odluèile pošiljke droge ili plaæanje raèuna podmiriti u eurima umjesto u dolarima, objavila je Obavještajna kriminalistièka služba Kanade.  
 
1
Najveæa privatna kompanija u Srbiji proširuje porodicu i u Crnoj Gori
"Delta" ispunjava - snove i planove!
    - Prvi oktobar biæe prvi radni dan u „Delta city centru“ koji je izgraðen na 46 000 kvadratnih metara, od èega samo lokali zauzimaju 24 000 kvadrata. Investicija je vrijedna 43 miliona eura. Radiæe hiljadu radnika. Od toga „Delta“ traži skoro treæinu kroz njene firme koje su zastupljene u Crnoj Gori. U njemu su 85 zakupaca, treæina njih potpuno su novi za ovo tržište. U sklopu centra biæe otvoren i bioskop u kojem æe biti prikazivani svjetski hitovi i premijere. S obzirom da se porodica „Delta“ stalno širi, do kraja 2009. biæe 2200 novih radnih mjesta, to je 2200 ispunjenih snova za one koji žele da rade - najavila je na nedavnoj prezentaciji u Podgorici direktorka PR najveæe privatne kompanije u Srbiji Branislava Milunov.  
 
0
U Nišu, od posljedica infarkta, umro Šaban Barjamoviæ
Preminuo kralj romske muzike!
    Romski pjevaè Šaban Bajramoviæ preminuo je u nedelju u Nišu od posljedica infarkta, javlja agencija Beta. Bajramoviæ je preminuo na kardiološkoj klinici Klinièkog centra Niš oko podne, gdje je primljen u nedjelju ujutro. 
 
0
Oboren još jedan rekord
Nafta skoèila - 10$ u jednom danu!
    Cijena nafte danas je skoèila za èak 10 dolara na njujorškoj berzi, te razbila još jedan rekord, pa iznosi 138 dolara po barelu.
 
 
2
Poslije signala iz OPEC da neæe biti dodatnih kolièina koje bi ublažile pritisak
Nafta dostigla - rekord!
    NEW YORK - Cijene sirove nafte u utorak su dosegle novi najviši nivo od gotovo 130 dolara po barelu uslijed sve veæe zabrinutosti u svijetu zbog malih zaliha te sirovine i znakova iz OPEC da neæe biti dodatnih kolièina koje bi ublažile pritisak.  
 
1
"Procjene svjetske poljoprivredne ponude i potražnje" (WASDE)
Predviðaju - rekordan rod žitarica!
    Ministarstvo poljoprivrede SAD predviða da æe u 2008. godini biti ostvaren rekordan svjetski rod pšenice i riže, što bi trebalo ublažiti strah od nestašica i doprinijeti smanjenju njihovih sadašnjih visokih cijena.  
 
0
Softverski div odustao
Microsoft ne preuzima Yahoo!
    Softverski div Microsoft nakon tri mjeseca povukao je prijedlog za preuzimanje Yahooa jer dvije strane nisu uspjele dogovoriti prihvatljivu prodajnu cijenu, javlja BBC. Glavni direktor Microsofta Steve Ballmer formalno je povukao ponudu svoje tvrtke u otvorenom pismu Jerryju Yangu, glavnom direktoru Yahooa. 
 
1
Najveæe povlaèenje mesnih proizvoda u istoriji SAD
S tržišta povuèeno - 65 miliona kila govedine!
    Amerièko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlaèenje 65 miliona kilograma (64,9 kg) govedine s tržišta. To je ujedno i najveæe povlaèenje mesnih proizvoda u istoriji SAD.  
 
0
Na zahtjev gnjevnog italijanskog sveštenika, povuèena reklama Red Bulla sa TV
Èetvtrti "mudrac" - nosi limenku!
    Najpopularniji energetski napitak morao je povuæi svoju reklamu sa scenom Isusovog roðenja koja ukljuèuje i èetvrtog mudraca s TV-ekrana, jer je uvrijedila Katolièku crkvu u Italiji.
 
 
2
Zaprepašæenje u Bijeloj kuæi
Barel nafte - premašio 90$!
    WASHINGTON - Administracija amerièkog predsjednika Georga W. Busha u petak je izrazila zaprepaštenje zbog rekordno visokih cijena sirove nafte, koje su premašile 90 dolara za barel, no objavila je i da ne planira suspendovati popunjavanje nacionalnih strateških rezervi uprkos upozorenjima zakonodavaca da ta akcija smanjuje ponudu.
 
 
0
Nakon rasta evropske valute do "granice bola"
"Supereuro" prijeti privredi EU!
    S teèajem koji je u proteklih desetak dana s rekordnih 1,39 narastao na nebeskih 1,44 amerièka dolara, “supereuro”, kako ga poèinju nazivati, zaprijetio je evropskoj privredi. Stoji to u pismu koje je predsjednik udruženja evropskih poslodavaca BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliere poslao predsjedniku eurozone luksemburškom premijeru Jeanu-Claudeu Junckeru. Granicu od 1,40 eura za dolar Seilliere je nazvao “pragom boli”, dometnuvši da euro prebrzo raste i u odnosu na japanski jen i kineski juan.
 
 
0
Meksièki tajkun oduzeo primat osnivaèu Microsofta
Slim bogatiji od Gatesa!
    Meksièki tajkun Carlos Slim, vlasnik telekomunikacijskih kompanija, trgovaèkih lanaca i banaka, postao je prvi najbogatiji èovjek na svijetu prestigavši Billa Gatesa, osnivaèa Microsofta koji se veæ 13 godina nalazi na èelu popisa najbogatijih.
 
 
1
Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu
Barel prešao - 65$!
    Poslije izjave iranskog ministra za naftu da OPEC ne planira plasirati veæu kolièinu nafte na tržište prije svojeg iduæeg sastanka u septembru, cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su, premašivši nivo od 65 dolara za barel, prenosi AP.
 
 
0
Dani kada je gotov novac bio “kralj” polako postaju prošlost
Kartice potiskuju keš!
    Potrošaèi æe radije posegnuti u svoje džepove za debitnom karticom nego za gotovim novcem jer gotovo 80 odsto njih smatra karticu pouzdanijim sredstvom plaæanja od gotovog novca, a 67 odsto se osjeæa sigurnije plaæajuæi debitnom karticom nego papirnatim novcem, pokazuje najnovije istraživanje 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|