1
"Procjene svjetske poljoprivredne ponude i potražnje" (WASDE)
Predviđaju - rekordan rod žitarica!

    Ministarstvo poljoprivrede SAD predviđa da će u 2008. godini biti ostvaren rekordan svjetski rod pšenice i riže, što bi trebalo ublažiti strah od nestašica i doprinijeti smanjenju njihovih sadašnjih visokih cijena.

U mjesečnom izvještaju pod nazivom "Procjene svjetske poljoprivredne ponude i potražnje" (WASDE), objavljenom u petak, američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) također predviđa rekordan svjetski urod usjeva za ishranu stoke.
Očekuje se da će izvještaj USDA ublažiti strah od nestašica hrane, pogoršanih ciklonom koji je pogodio plodnu deltu Irrawaddyja u Mianmaru i viješću da je Malezija u četvrtak na svjetskom tržištu kupila neočekivanih pola miliona metričkih tona riže.
U izvještaju USDA se predviđa da će se svjetski rod pšenice povećati za osam odsto, na rekordnih 656 miliona metričkih tona u 2008/09.
Predviđeni globalni urod riže je rekordnih 432 miliona metričkih tona, ili pet miliona metričkih tona više nego u razdoblju 2007/08. godine.
"Držimo palčeve da imamo dobru žetvu, kako bi ona snizila cijene sa sadašnjih rekordnih visina", ocijenio je analitičar David Orden, iz Međunarodnog istraživačkog instituta za politiku hrane, za američki javni radio NPR.
Objava izvještaja USDA smanjile je cijene pšenice na berzi u Chicagu (CBT), no cijene riže su narasle na temelju predviđanja USDA da će ciklon Nargis smanjiti rod riže u Mianmaru za sedam odsto.
Ranije se predviđalo da će Mianmar u ovoj godini izvesti 600.000 metričkih tona riže.
Filipini, najveći svjetski uvoznik riže, ove su godine kupili 1.7 miliona od 2.2 miliona metričkih tona kolike su im potrebe, navodi se u izvještaju.
Prema procjeni USDA, rekordni svjetski rod pšenice ove bi godine trebao rezultirati s viškom od 124 miliona metričkih tona, uprkos povećanju potrošnje od 3.5 posto. Zbog visokih cijena, u zalihama će ostati 82.6 miliona metričkih tona, što je najviše u posljednjih šest godina.
Podbačaji ljetine, veliki skok proizvodnje biogoriva i povećana konzumacija mesa, u posljednje tri godine dovele su do prosječnog povećanja rasta cijene žitarica od 80 odsto, što je dovelo do rasta cijena osnovnih živežnih namirnica i izazivalo nemire u 40-ak zemalja.
UN, Svjetska banka, SAD i druge razvijene zemlje reagovali su s povećanjem pomoći u hrani i razvoju poljoprivrede u najugroženijih zemljama, a Vijeće UN za ljudska prava najavilo je za 23. maj posebno zasjedanje posvećeno krizi s poskupljenjem hrane, najizraženijoj u zemljama subsaharske Afrike i južne Azije.





Posjeta : 1814