1
Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu
Barel prešao - 65$!

    Poslije izjave iranskog ministra za naftu da OPEC ne planira plasirati veću količinu nafte na tržište prije svojeg idućeg sastanka u septembru, cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su, premašivši nivo od 65 dolara za barel, prenosi AP.


Prije samo dva dana, Muhamed Ali Katibi, zamjenik direktora nacionalne iranske naftne kompanije, izjavio je kako bi "cijena nafte ove godine mogla doseći i 80 dolara po barelu, zbog tropskih oluja i problema sa crpljenjem sirove nafte u Nigeriji", ali kako predviđa da će "prosječna cijena nafte iznositi 66,20 dolara po barelu".
Cijena nafte na američkom tržištu se u petak smanjila za više od dva dolara, a danas je ponovno poskupjela za 43 centa, na 65,19 dolara po barelu. Na londonskom tržištu cijena nafte porasla je za 22 centa, na 68,82 dolara.
Tokom regionalne konferencije o nafti i plinu u Kuala Lumpuru, na pitanje o tome bi li Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) trebala povećati snabdijevanje radi popuštanja pritiska na cijene, iranski ministar za naftu Seyed Kazem Vaziri Hamaneh rekao je kako se na tržištu nalazi dovoljno sirove nafte te da su komercijalne zalihe na visokim nivoima.
Ovog vikenda nestao je jedan od glavnih prošlonedjeljnih faktora koji su uticali na kretanja cijena nafte - ciklon Gonu u Persijskom zalvu. Izvještaji su pokazali da je ciklon zaobišao glavna naftna postrojenja u toj regiji.





Posjeta : 1933