2
U novim članicama EU
Plate rastu - meteorskom brzinom!

    Plate u novim članicama EU rastu meteorskom brzinom, a češke i poljske prosečne zarade bliže se granici od 1.000 eura.


U Letoniji je zabilježen najbrži rast plata u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2007. i iznosi 28 odsto, dok su u Bugarskoj zarade porasle za 24 odsto.
Letonska prosječna plata je sada tako 645 eura, bugarska 247, ali Česi i Poljaci se i sa manjim rastom zarada od oko 10 odsto bliže granici od hiljadu eura.
U Poljskoj je upravo hiljadu eura prosečna plata u privredi, dok je prosječna za celu zemlju 900 evra, a prosečna češka zarada je prema tim statistikama 924 eura.
„Plate u novoj Evropi rastu brže od onih u staroj zato što se i privrede razvijaju znatno brže. Takođe, otvaranje granica i odliv kvalifikovanih radnika imali su za posledicu to da oni koji su ostali traže veće plate”, kaže poljski ekonomista Marek Bučak.
Bez obzira na visok tempo rasta zarada stručnjaci upozoravaju da će nova Evropa u standardu i zaradama još dugo, najmanje dvije decenije sustizati staru, prije svega zato što su novi Evropljani startovali sa znatno nižeg nivoa i još dugo će za njih biti nedostižna prosečna njemačka plata od tri hiljade eura.
Ovako visok tempo rasta po procjenama ekonomista nije održiv na duže staze i stoga što visoki rast zarada ne prati odgovarajući rast produktivnosti rada, a oni procjenjuju da može da se održi maksimalno do kraja ove godine.




Posjeta : 1851