0
Nakon rasta evropske valute do "granice bola"
"Supereuro" prijeti privredi EU!

    S tečajem koji je u proteklih desetak dana s rekordnih 1,39 narastao na nebeskih 1,44 američka dolara, “supereuro”, kako ga počinju nazivati, zaprijetio je evropskoj privredi. Stoji to u pismu koje je predsjednik udruženja evropskih poslodavaca BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliere poslao predsjedniku eurozone luksemburškom premijeru Jeanu-Claudeu Junckeru. Granicu od 1,40 eura za dolar Seilliere je nazvao “pragom boli”, dometnuvši da euro prebrzo raste i u odnosu na japanski jen i kineski juan.


Francuski predsjednik Nocolas Sarkozy zahtijeva da se Evropska središnja banka (ECB) podvrgne političkom nadzoru, odnosno da ona odlučuje imajući na umu ne samo postojanost valute nego i “potrebe privrednoig razvoja”, čega se većina ostalih evropskih čelnika gnuša.
Merkelova zabrinuta
No, sada je i njemačka savezna kancelarka Angela Merkel – barem je tako svoj telefonski razgovor s njome prenio italijanski premijer Romano Prodi – izrazila zabrinutost zbog visokoga kursa eura.
Za rast kursa eura nije kriv ECB, nego sebična monetarna politika američke Savezne pričuve, koja ima na umu isključivo američke interne interese, slažu se evropski čelnici.
A i s Kinom se, ne samo Evropljani nego i Amerikanci, dugo već spore zbog vještački nisko održavanog kursa juana, koji pogoduje daljnjem rastu kineskog trgovinskog viška koji se mjeri već stotinama milijarda eura.
Kreditna kriza
Uz to je nedavna američka kreditna kriza, koja se preliva i na ovu atlantsku obalu, unijela dodatan nered među tečajeve svjetskih valuta.
– Evropa ne može više plaćati cijenu za globalne neravnoteže u trgovini i štednji, a ni posljedice nedjelovanja američkih vlasti na smanjenju trgovinskoga manjka – naglasio je Juncker.




Posjeta : 1843