0
RECEPT CARLA BILDTA - Regionalna tržišta privlače hrvatske ulagače
Hrvati kupuju - Srbiju!

    Čim je počela privatizacija u Srbiji, švedski investicioni fondovi East capital i Gustavus, čiji je savjetnik bivši švedski premijer i dobar poznavalac ovih prostora Carl Bildt, okrenuli su se tom novom tržištu nakon što su napravili zbrku na hrvatskom. Uz to, osnovali su i Balkan Fund, specijalizovani fond za balkanske dionice, koji sada operiše na tržištima prostora bivše Jugoslavije.

Veći profiti
Privredni dolazak Carla Bildta 2004. u Hrvatsku (procjenjuje se da je zarada 200 miliona eura) pozitivno je uticao na hrvatske ulagače, posebno velike fondove koji su počeli kopirati balkansku Bildtovu strategiju. Stoga su krenuli prema istočnim, nerazvijenim i rizičnijim tržištima na kojima samo prvi diktiraju tempo i beru vrhnje. Hrvatski fondovi prepuni novca (zajedno imaju oko 13 milijardi kuna) krenuli za većim profitima.
Ulažu u Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH. Posebno agresivno krenuo je fond Zagrebačke banke, ZB aktiv, najmlađi dionički fond ZB Investa. U prva tri mjeseca poslovanja imao je enorman prinos od 35,29 odsto. Atraktivna ulagačka strategija i inicijalni rezultati poslovanja osigurali su i velik interes ulagača pa se tako ukupna imovina dioničkog fonda ZB aktiv povećala s inicijalnih 6,5 miliona kuna potkraj juna na više od 250 miliona kuna potkraj septembra.
Najjeftiniji ulazak
Velika ulaganja ima i Central Europe i ostali fondovi RBA (u regiji imaju oko 200 miliona eura), Victoria fond, hrvatski fond slovenskih osnivača (više od 200 miliona eura), fondovi PBZ, Ilirika Investmenta, Hypo grupe, Hrvatske poštanske banke... Milko Štimac, predsjednik srbijanske komisije za vrijednosne papire, kaže da sada hrvatski fondovi dominiraju tim tržištem, a gotovo su pretekli i slovenske. Varaždinska Fima Grupa, koja je zasad jedina regionalna brokerska kuća u Hrvatskoj, posluje u Srbiji i BiH i među prvim je trgovcima na tamošnjim berzama.
Milan Horvat, predsjednik uprave Fima Grupe, kaže da je pokretanje brokerskog posla u nekoj zemlji najjeftiniji ulazak na novo tržište i na to se vežu mnogi drugi poslovi. I dok hrvatske firme relativno teško preuzimaju srbijanske, ulagački posao cvjeta, a on je prethodnica za druge poslove.




Večernji list

Posjeta : 2003