0
Porast zaliha u SAD razuvjerio ulagače da nafta u dogledno vrijeme može ostvariti trajniji rast
Cijena nafte pala - "istorijski"!

    Cijene nafte u srijedu su zabilježile jedan od najvećih dnevnih padova u istoriji, nakon što je neočekivano veliki porast zaliha u SAD razuvjerio ulagače da nafta u dogledno vrijeme može ostvariti trajniji rast.

Američka sirova nafta za isporuke u februaru pala je za 5.95 dolara ili 12.3 odsto, na 42.63 dolara za barel, dan nakon što je tokom trgovanja na berzi u New Yorku, NYMEX prešla prag od 50 dolara.
Pad zabilježen u srijedu najveće je postotno opadanje cijene od 24. septembra 2001., u sedmici velikog pojeftinjenja nafte nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra.
Pad cijene gotovo je poništio više od sedam dana rasta koji je podigao naftu s nivoa od ispod 40 dolara.
"Da bi se nafta stvarno oporavila, moraćemo vidjeti jačanje realne ekonomije, a ne samo pričanje o tome", ocijenio je Stephen Schork, urednik publikacije naftne industrije The Schork Report.
Ministarstvo energetike SA objavilo je u srijedu da su zalihe sirove nafte rasle za 6.7 miliona barela dnevno zaključno s 2. januarom. To je povećanje daleko premašilo prognoze stručnjaka o rastu od 1.5 miliona barela, prema istraživanju Platts.





Posjeta : 1831