1
Sve više bogatih klijenata američke banke "Merrill Lynch" želi da kupi zlatne šipke
Traže zlato - za "slamaricu"!

    U neizvjesnoj investicionoj klimi kakva je bila u 2008. godini i uz jednako neizvjesne prognoze za ovu godinu, sve više bogatih klijenata američke banke "Merrill Lynch" želi da kupi zlatne šipke, koje, međutim, žele da imaju fizički pod kontrolom, a ne više samo ETF kojima se trguje na berzama.

Briga bogatih koji žele sačuvati vrednost svojoj imovini ide toliko daleko da traže da im se u njihovu kuću dostave krugerrandi, koje mogu spremiti u vlastiti sef. Krugerrandi su zlatne kovanice koje se izrađuju u Južnoj Africi, a koje olakšavaju trgovinu zlatom.
Meril Linč je već ranije najavio da očekuje da će cijena zlata do juna prestići svoju dosadašnju istorijsku vrijednost od 1.030 dolara i dostići 1.150 dolara po unci. Zlato je ulagačima zanimljivo jer ih štiti od deflacije, ali i inflacije, koju može izazvati gomila novog novca kojima je sanirano finansijsko tržište.
U Meril Linču se ipak više boje deflacije jer je u psihologiji ulagača da prestanu investirati kada cijene idu dolje jer se uvek nadaju da će ako još malo pričekaju proći još povoljnije.





Posjeta : 1803