1
Bernard Medof, mozak najveće pronevjere u istoriji
Prevario investitore - za 50 milijardi $!

    Banke širom svijeta procjenjuju koliko su novca izgubile kroz investicioni fond berzanskog mešetara Bernarda Medofa, mozga najveće pronevjere u istoriji.
Sedamdesetogodišnji Medof, nekadašnji predsjednik Njujorške elektronske berze, kroz piramidalnu šemu prevario je investitore za rekordnih 50 milijardi dolara.


U prevari epskih razmera, Medof je koristio takozvanu „Ponzi šemu” piramidalne štednje.
Umjesto da novac obrće na tržištu, Medof je starim investitorima navodnu dobit isplaćivao od novca novih investitora.
Zbog nesigurnosti na berzama pristizalo je sve manje svježih investicija i sistem se urušio.
„Ovo je ogromna finansijska prevara, ne samo u smislu brojeva, nego i u smislu povjerenja, jer nije reč o nekom nepoznatom brokeru. Obični ulagači će da kažu: kad su prevarene tako velike zvjerke, šta meni preostaje nego da stavim novac u slamaricu”, kaže advokat Tomas Gorman.
Najveće banke Španije i Francuske, „Santander” i „BNP Pariba”, kao i švajcarska privatna banka „Rajhmut” saopštile su da su žrtve prevare Medofa, jednog od najuglednijih brokera na Volstritu, koji je u četvrtak uhapšen u Njujorku.
Španska banka „Santander” rizikovala je tri milijarde dolara. Škotska kraljevska banka uložila je kod Medofa oko milijardu dolara, a jedan britanski investicioni fond povjerio mu je sedam ipo milijardi.
Investitori su ogorčeni na američke revizore koji su prilikom poslednje kontrole njegove kompanije ocijenili da je „sve u najboljem redu”.
Prevara je navodno otkrivena, jer ju je Medof priznao najbližim saradnicima.
Medofu prijeti dvadeset godina zatvora i novčana kazna od pet miliona dolara.
Sem velikih banaka, gubitke zbog Medofa pretrpjeli su i institucionalni i bogati privatni investitori, kao i brojne humanitarne organizacije.




Posjeta : 1819