1
Nakon obećanja iz Washingtona
Uzlet dolara!

                      Obećanje Washingtona da će zaoštriti proračunsku politiku i podržati politiku snažnog dolara, kao i znakovi da će se ubrzati rast kamatnih stopa u tom najvećem svjetskom društvu danas su podigli kurs dolara na svjetskim tržištima prema najvažnijim valutama.



                      Kurs dolara porastao je tako snažnih 1,25 posto prema euru, koji iznosi 1,3064 dolara. Skočio je i 1,3 posto prema švajcarskom franku i britanskoj funti pa iznosi 1,186 franaka, dok se funtom trguje po 1,8652 dolara. U odnosu na jen dolar je poskupio 0,5 posto, pa iznosi 102,9 jena.

                      Uzlet kursa američke valute ubrzao je i nakon što je predsjednik podružnice Fed u St. Louisu William Poole izjavio da centralna banka neće oklijevati s ubrzanim podizanjem kamatnih stopa ako je nužno.

                      Američki predsjednik Bush u svom je intervjuu u četvrtak izjavio da će idući mjesec predložiti zamrzavanje proračunske potrošnje u nekim programima te odbaciti finansiranje drugih kako bi postigao svoj cilj smanjenja proračuna.

                      "Postoji percepcija na tržištu da bi Bushova administracija zaista mogla nešto učiniti na rješavanju manjkova u proračunu i u bilansu plaćanja", izjavio je Kamal Sharma, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

                      Bush je ponovio da se njegova administracija zalaže za politiku snažnog dolara te da je uvjeren kako će inostrani ulagači zaključiti kako je SAD dobro ulagačko odredište.

                      Kurs eura potonuo je i na najniži nivo prema jenu u proteklih sedam nedelja od 134,4 jena po prvi put od decembra. Pritisak na euro ojačao je po izjavi predsjednika Europske centralne banke (ECB) Jean-Claude Tricheta u četvrtak da azijske valute moraju preuzeti veći teret slabosti dolara nego što su to dosad činile.





Posjeta : 1976