2
Unešeni amandmani na direktivu o uslužnom sektoru
Lideri EU postigli sporazum!

          Iako je Francuska obezbijedila usvajanje dva ustupka, na Samitu je dogovoren plan o otvaranju sektora usluga u Evropskoj uniji.
          Zabrinuta za posljedice po zaposlenost, Francuska je obezbijedila da se usvoji drugačija formulacija evropske direktive kao i to da se pokrene studija o posljedicama njenog usvajanja.


          Evropski lideri sporazumjeli su se i o ponovnom pokretanju privrednog plana sa lisabonskog dnevnog reda.Iako kritičari tvrde da je neostvariv, ovaj plan predviđa da EU do 2010 postane najdinamičnija privreda na svijetu.
         Uprkos kritikama koje je francuski predsednik Žak Širak uputio planiranom otvaranju sektora usluga u Evropskoj uniji, Komisija - koja je i autor predloga - smatra da njegovo usvajanje može da unaprijedi privrede zemalja-članica kao i da stvori nova radna mjesta.
          Portparol britanskog premijera Tonija Blera, čija vlada podržava predlog direktive o uslužnom sektoru, rekao je da promjene koje su unesene na zahtjev Francuske neće promijeniti njenu prirodu.
          Promjene u sektoru usluga dio su napora koji se ulažu u ostvarivanju lisabonskog dnevnog reda, kojeg je EU sačinila u vrijeme ubrzanog privrednog rasta prije pet godina.Tada je kao cilj postavljen ekonomski rast od 3% i stvaranje 20 miliona novih radnih mjesta do 2010.Do napretka, međutim, nije došlo.
         Do suprotstavljanja francuskog predsjednika Žaka Širaka usvajanju direktive o sektoru usluga dolazi uoči referenduma o Ustavu EU koji u Francuskoj treba da bude održan 29.maja.
          Plan o reformisanju sektora usluga u Evropskoj uniji izazvao je nezadovoljstvo u Francuskoj a istraživanja javnog mnjenja pokazala su da bi ishod referenduma mogao da bude veoma tijesan.
         Ustupci koje je obezbijedila francuska vlada - uz podršku Njemačke i Švedske - mogli bi da pomognu kampanji u prilog usvajanja Ustava EU.





Posjeta : 1797