2
U Beogradu završeno 14. zasijedanje Skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj
Investicije Rusiji, pa regiji!

- Investicije su potrebne cijeloj regiji i strani ulagači imaju je u vidu, iako će se investicije u budućnosti pomicati i usmjeravati prema Rusiji . Vrijeme je za investicije u području Balkana, a zemlje regije moraju mnogo bolje komunicirati, te primjenjivati ugovore o zoni slobodne trgovine kako bi razvili svoja tržišta budući da svi imaju isti cilj - ulazak u Europsku uniju, zaključili su učesnici 14. zasjedanja godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj koje je danas završeno u Beogradu.

- Vlade jačaju tržišne ekonomije kroz privatizaciju i uvođenje novih institucija koje promiču konkurentnost, korporacijsko upravljanje i sve napredniji bankarski sektor. Privatni sektor sada obuhvata preko 60 odsto regionalne privrede - istakao je predsjednik EBRD Jean Lemierre.
EBRD je, kako je naglašeno na dvodnevnom zasjedanju banke, zajedno sa stranim investitorima omogućila kreditiranje ili kupila učešće u firmama zapadnog Balkana, a podržava i razvoj malih poduzeća s ciljem razvoja pune tržišne ekonomije.
Na skupu u Beogradu učestvovalo je oko 3.000 gostiju iz svijeta - predstavnika banaka, vlada, ministara financija, investitora i predstavnika svjetskih kompanija i 59 državnih delegacija.





Posjeta : 1708