0
Prije tačno godinu dana, Evropska unija dobila je 10 novih članica
Godinu dana "Dvadeset petorke"!

            Prvog maja 2004. godine dogodilo se najveće proširenje Unije i smatra se početkom nove ere spajanjem zapadnog i istočnog dijela evropskog kontinenta.

            Iako je zapravo, malo vremena prošlo da bi se donosile generalne procjene, evidentno je da je proširenje uticalo na ekonomske trendove.
             Prema podacima UN za ovu godinu, u 15 starih članica Unije zabilježen je ekonomski rast od 2 procenta, dok u 8 novih, takozvanih bivših komunističkih zemalja, taj procenat iznosi 4,6.
            Inostrane investicije nisu zabilježile nikakav značajniji porast. Govoreći uoči godišnjice istorijskog proširenja, predsjednik Evropske komisije Žoze Mauel Barozo rekao je da je pridruživanje Poljske, Madjarske, Slovačke, Slovenije, Letonije, Litvanije, Estonije, Malte, Kipra i Češke uspešna priča i da je evropski klub i dalje otvoren za nove članice.
             Barozo je rekao da je Evropska unija sa 10 novih članica sada bolja i u političkom i u ekonomskom smislu"Želim da naglasim činjenicu da je dinamika promjena sa zemljama koje su se pridružile Evropskoj uniji, izvanredna. Videli smo da za veoma kratko vrijeme možemo da dodjemo do suštinskih transformacija - tržišna ekonomija, demokratske institucije na principu evropske vladavine prava, prihvatanje pravila zajednice i povrh svega, osjećanje kako je to biti Evropljanin bez da se zaboravi da se istovremeno može biti gradjanin i svoje sopstvene zemlje."
            Smatralo se da će proširenje Evropske unije dovesti do slobodnijeg pristupa tržištima bogatijih država članica. U praksi, svoje kapije su širom otvorile samo Britanija, Irska i Švedska.
            Ostatak zemalja boji se da će jevtinija radna snaga iz novih zemalja članica ugroziti domaće radnike i podići stopu nezaposlenosti. Na primjer, u prvih 8 mjeseci nakon proširenja Unije registrovano je 130 hiljada imigranata iz 8 bivših komunističkih zemalja, sada članica Unije, koji su u Veliku Britaniju došli zbog posla.
            Od 10 zemalja koliko ih je 1. maja prošle godine ušlo u EU, za brzo usvajanje evropskih zakona pohvaljene su Madjarska, Litvanija i Poljska.Za dvije godine se očekuje priključenje Bugarske i Rumunije, sa Turskom će pregovori o priključenju početi u oktobru, a sa Hrvatskom kada bude bolje sarađivala sa Haškim sudom.Iza njih u redu za EU su zemlje Zapadnog Balkana.





Posjeta : 1769