1
Spriječen veliki trgovinski spor Kine i EU
Ograničen izvoz kineskog tekstila u EU!

                Kina i EU dogovorile su se da ograniče sve veći izvoz kineskog tekstila u Evropu, čime je izbjegnut potencijalno veliki trgovinski spor. Na osnovu ovog sporazuma, Kina će ograničiti svoj izvoz i tako izbjeći mogućnost da Brisel uvede na njega kvote.Sličan spor sa SAD i dalje je nerešen.

                Sporazum između Kine i EU zadovoljiće obje strane, ali, dugoročno gledano, izgleda da će Kina iz njega izaći kao istinski pobjednik.
               Sporazumom je predviđeno da Kina tokom naredne tri godine ograniči izvoz niza proizvoda. Cilj je da se EU da malo vremena kako bi uspješno obavila tranziciju ka slobodnoj trgovini tekstilom do 2008. godine.Poslije tog perioda kineska roba će bez ograničenja stizati u Evropu, što Peking sve vrijeme i traži.
               Kina je optužila EU za dvostruke standarde - da promoviše slobodnu trgovinu, ali da je uvjek i ne praktikuje. Komesar EU za trgovinu Piter Mendelson, koji je postigao sporazum sa kineskim ministrom trgovine Bo Ksilajem, ističe da je Kina dobila fer sporazum, a da je Evropa dobila na vremenu.
                "Ovo je zaista značajan korak naprijed za Evropu i Kinu, koje su uspjele da razriješe međusobne razlike prije izbijanja eventualnog spora i da pokažu da se zrelo pristupilo teškim pitanjima. Mislim da smo dali dobru lekciju ostatku svijeta", ocijenio je evropski komesar za trgovinu Piter Mendelson.
                Kina je ove godine dramatično povećala izvoz tekstila i SAD su već uvele sankcije. Kinezi takav stav smatraju neprihvatljivim i utoliko više izražavaju zadovoljstvo dogovorom postignutim sa Evropljanima.
               "Mislim da je prirodno da tu i tamo dođe do izazova i uspona i padova u bilateralnim odnosima između različitih zemalja. Međutim, mogućnost dvije nacije da pronađu rešenje na korektan način pokazuje njihovu zrelost", istakao je kineski ministar trgovine.
                Kineska tekstilna industrija je vitalni dio privrede te, na izvoz orijentisane zemlje, u kojoj je zaposleno nekih 19 miliona ljudi.Najnovijim sporazumom biće izbjegnut spor koji bi mogao da dovede do gubitka nekih od tih radnih mjesta.
                Sporenje oko kineskog tekstila moglo bi da bude prva od mnogih trgovinskih svađa, koje će uslijediti ako kineski izvoz nastavi da se raste sadašnjim tempom.





Posjeta : 1826